skip to Main Content
Meer dan 200.000 Spanjaarden leveren petitie in tegen verbod Stichting oud dictator Franco

Meer dan 200.000 Spanjaarden leveren petitie in tegen verbod Stichting oud dictator Franco

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Meer dan 200.000 Spanjaarden hebben een petitie ondertekend waarin zij de Spaanse regering vragen om een verbod in te stellen op de Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF), een stichting ter meerdere eer en glorie van de voormalige dictator. Volgens de ondertekenaars is het in Duitsland en Italië ondenkbaar dat er een Hitler Stichting of een Mussolini Stichting zou bestaan. De initiatiefnemers van de petitie zijn nakomelingen van slachtoffers van het Franco regime dat aan de macht was van 1939 tot 1975.

Bijna 218.600 mensen ondertekenden de petitie waarin zij een wet vragen die een verbod wil instellen op het verheerlijken van de dictatuur en men wil ook de status als stichting van die vereniging afnemen. Volgens de inrichters van de petitie is het momenteel, door die status, zelfs mogelijk om een gift aan de stichting van uw belasting af te trekken, het is dus een soort van subsidie.

Op zijn website heeft de FNFF kritiek op de aanvallen die op hen gericht zijn. Zij argumenteren dat terwijl Hitler zelfmoord pleegde en Mussolini vermoord werd op het einde van Wereldoorlog II Franco op zijn post bleef tot hij stierf op de leeftijd van 82. Franco kwam aan de macht nadat hij de overwinnaar was in de Spaanse burgeroorlog, een oorlog die hij won met de actieve hulp van Hitler en Mussolini.

De Franco stichting, met als erevoorzitter Franco’s 91 jarige dochter, blijft actief het “werk” van de dictator verdedigen. In oktober, na een klacht van de stichting, verbood een rechtbank de plannen van het stadsbestuur van Madrid om straten en pleinen te hernoemen die een eerbetoon waren aan de helden van de Franco dictatuur zoals de Blauwe Divisie, een onderdeel van het Spaans leger dat vocht aan het oostfront, samen met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

De petitie werd door de La Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH) afgeleverd bij het Congres maar het zal echter symbolisch blijven omdat zij niet de benodigde 500.000 handtekeningen behaald heeft die het mogelijk zouden maken dat het parlement dit wel moesten behandelen.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Rare wereld dat er mensen zijn die een dictator verheerlijken… o ja er zijn er nog zoals bvb N. Korea… alhoewel ik vermoed dat ze ginds een heel volk verplichten

  2. Naar mijn mening is de kop van het artikel in tegenspraak met de strekking van dit artikel. De kop suggereert dat men tegen een verbod van die stichting is.
    Als het woord “verbod” uit de kop wordt gehaald is het duidelijker.
    Of.. (……) leveren een petitie voor een verbod van de Stichting……

  3. Hier moeten ze zo snel mogelijk een punt achter zetten. Velen hebben nog verschrikkelijke herinneringen aan deze tijd. Er is ook geen enkele reden om trots te zijn op deze periode.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken