skip to Main Content
Aantal Nederlanders en Belgen die bij de Spaanse Sociale Zekerheid staan ingeschreven
123rf

Aantal Nederlanders en Belgen die bij de Spaanse Sociale Zekerheid staan ingeschreven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Net zoals elke maand heeft de Seguridad Social ofwel de Spaanse Sociale Zekerheid op haar website de resultaten van het aantal buitenlanders die ingeschreven staan als zijnde werkende in Spanje geplaatst. Daaronder ook de Nederlanders en Belgen die een baan hebben en bijdragen aan de Seguridad Social in Spanje in de maand oktober.

Sinds 1 januari van dit jaar (2018) wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.089 Nederlanders en 30.914 Belgen in Spanje.

Een groot deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft arbeiders, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen[/su_note]

Oktober 2018

Volgens de actuele gegevens over de maand oktober (download PDF) van dit jaar staan er 16.046 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven staat is in oktober 9.968 personen.

Vergeleken met andere EU-landen is dat niet veel aangezien er 342.373 Roemenen, 114.795 Italianen, 68.303 Britten, 60.731 Bulgaren en 43.431 Duitsers ingeschreven staan. In totaal heeft men 2.010.634 buitenlandse bijdragers bij de Spaanse Sociale  zekerheid.

Nederlanders

Van het totaal aantal (16.046) Nederlanders staan 10.004 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.844 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 89 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 55 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 54 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (9.698) Belgen staan 6.095 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.755 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 45 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 38 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 36 Belgen op de lijst.

Regio’s

Als gekeken wordt naar de deelstaten waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.727 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 2.943, Andalusië met 2.656, Comunidad de Madrid met 1.663, de Balearen met 1.610, Canarische Eilanden met 1.432 en dan Murcia met 200 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.434 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.065, Andalusië met 1.699, Canarische Eilanden met 1.305, Comunidad de Madrid met 1.045, Balearen met 695 en Murcia met 156 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Wat met degenen die zoals ikzelf wel degelijk ingeschreven zijn, maar voor zover ik zie val ik nergens onder …
  1) “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers.
  2) “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer)
  3) “regimen mar” (zeevaart en visserij)
  4) “regimen agrario” (landbouw)
  5) “regimen hogar” (thuiszorg)
  Ik ben namelijk “gepensioneerd” en volledig in orde met de Seguridad Social, maar daar wordt dus met geen woord over gerept ?…

   1. Hoezo niet? Jullie vallen beiden gewoon onder het regime general.
    Maar ja, misschiem moet er wel een register komen voor ‘domme ganzen’…

    1. Rudy R. Ik stuur je bij deze heel veel liefde en warmte…je kan het blijkbaar gebruiken met zo’n denigrerende en vooral overbodige reactie ? Ik hoop dat het je goed doet ?

 2. “Een groot deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, …”
  Zal wel juist zijn maar de vraag is of deze mensen wel goed verzekerd zijn. Op de website van de Europese Unie lees ik : ” … .Als u in loondienst of zelfstandig in een ander EU-land werkt, moet u zich inschrijven bij het socialezekerheidsstelsel in uw gastland. U en uw gezin vallen dan onder het socialezekerheidsstelsel van dat land. Uw uitkering bij ziekte, arbeidsongeval, arbeidsongeschiktheid en overlijden, uw gezinstoelage of kinderbijslag en uw (vervroegd) pensioen worden bepaald door de wetgeving in uw gastland…”

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken