Aantal Nederlanders en Belgen die bij de Spaanse Sociale Zekerheid staan ingeschreven

Aantal Nederlanders en Belgen die bij de Spaanse Sociale Zekerheid staan ingeschreven
Beeld: 123rf

Aantal Nederlanders en Belgen die bij de Spaanse Sociale Zekerheid staan ingeschreven

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals elke maand heeft de Seguridad Social ofwel de Spaanse Sociale Zekerheid op haar website de resultaten van het aantal buitenlanders die ingeschreven staan als zijnde werkende in Spanje geplaatst. Daaronder ook de Nederlanders en Belgen die een baan hebben en bijdragen aan de Seguridad Social in Spanje in de maand oktober.

Sinds 1 januari van dit jaar (2018) wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.089 Nederlanders en 30.914 Belgen in Spanje.

Een groot deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social , de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft arbeiders, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen[/su_note]

Oktober 2018

Volgens de actuele gegevens over de maand oktober (download PDF) van dit jaar staan er 16.046 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven staat is in oktober 9.968 personen.

Vergeleken met andere EU-landen is dat niet veel aangezien er 342.373 Roemenen, 114.795 Italianen, 68.303 Britten, 60.731 Bulgaren en 43.431 Duitsers ingeschreven staan. In totaal heeft men 2.010.634 buitenlandse bijdragers bij de Spaanse Sociale  zekerheid.

Nederlanders

Van het totaal aantal (16.046) Nederlanders staan 10.004 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.844 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 89 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 55 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 54 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (9.698) Belgen staan 6.095 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.755 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 45 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 38 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 36 Belgen op de lijst.

Regio’s

Als gekeken wordt naar de deelstaten waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.727 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 2.943, Andalusië met 2.656, Comunidad de Madrid met 1.663, de Balearen met 1.610, Canarische Eilanden met 1.432 en dan Murcia met 200 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.434 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.065, Andalusië met 1.699, Canarische Eilanden met 1.305, Comunidad de Madrid met 1.045, Balearen met 695 en Murcia met 156 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.