Aantal Nederlanders en Belgen die bij de Spaanse Sociale Zekerheid staan ingeschreven

Aantal Nederlanders en Belgen die bij de Spaanse Sociale Zekerheid staan ingeschreven
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Net zoals elke maand heeft de Seguridad Social ofwel de Spaanse Sociale Zekerheid op haar website de resultaten van het aantal buitenlanders die ingeschreven staan als zijnde werkende in Spanje geplaatst. Daaronder ook de Nederlanders en Belgen die een baan hebben en bijdragen aan de Seguridad Social in Spanje in de maand oktober.

Sinds 1 januari van dit jaar (2018) wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.089 Nederlanders en 30.914 Belgen in Spanje.

Een groot deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft arbeiders, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen[/su_note]

Oktober 2018

Volgens de actuele gegevens over de maand oktober (download PDF) van dit jaar staan er 16.046 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven staat is in oktober 9.968 personen.

Vergeleken met andere EU-landen is dat niet veel aangezien er 342.373 Roemenen, 114.795 Italianen, 68.303 Britten, 60.731 Bulgaren en 43.431 Duitsers ingeschreven staan. In totaal heeft men 2.010.634 buitenlandse bijdragers bij de Spaanse Sociale  zekerheid.

Nederlanders

Van het totaal aantal (16.046) Nederlanders staan 10.004 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.844 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 89 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 55 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 54 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (9.698) Belgen staan 6.095 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.755 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 45 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 38 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 36 Belgen op de lijst.

Regio’s

Als gekeken wordt naar de deelstaten waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.727 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 2.943, Andalusië met 2.656, Comunidad de Madrid met 1.663, de Balearen met 1.610, Canarische Eilanden met 1.432 en dan Murcia met 200 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.434 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.065, Andalusië met 1.699, Canarische Eilanden met 1.305, Comunidad de Madrid met 1.045, Balearen met 695 en Murcia met 156 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wat met degenen die zoals ikzelf wel degelijk ingeschreven zijn, maar voor zover ik zie val ik nergens onder …
1) “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers.
2) “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer)
3) “regimen mar” (zeevaart en visserij)
4) “regimen agrario” (landbouw)
5) “regimen hogar” (thuiszorg)
Ik ben namelijk “gepensioneerd” en volledig in orde met de Seguridad Social, maar daar wordt dus met geen woord over gerept ?…

Ik staat ook ingeschreven enkel ben ik werkeloos, ook dat wordt niet vermeld.

Hoezo niet? Jullie vallen beiden gewoon onder het regime general.
Maar ja, misschiem moet er wel een register komen voor ‘domme ganzen’…

Rudy R. Ik stuur je bij deze heel veel liefde en warmte…je kan het blijkbaar gebruiken met zo’n denigrerende en vooral overbodige reactie ? Ik hoop dat het je goed doet ?

“Een groot deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, …” Zal wel juist zijn maar de vraag is of deze mensen wel goed verzekerd zijn. Op de website van de Europese Unie lees ik : ” … .Als u in loondienst of zelfstandig in een ander EU-land werkt, moet u zich inschrijven bij het socialezekerheidsstelsel in uw gastland. U en uw gezin vallen dan onder het socialezekerheidsstelsel van dat land. Uw uitkering bij ziekte, arbeidsongeval, arbeidsongeschiktheid en overlijden, uw gezinstoelage of kinderbijslag en uw (vervroegd) pensioen worden bepaald door… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.