menu: rubrieken, zoeken & meer

15 bevolkingsgroepen tijdens covid-vaccinatie in Spanje

15 bevolkingsgroepen tijdens covid-vaccinatie in Spanje
Beeld: Freepik

15 bevolkingsgroepen tijdens covid-vaccinatie in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft deze vrijdag de voorlopige lijst bekend gemaakt met daarop de 15 bevolkingsgroepen die in drie fasen het te verwachten covid-vaccin toegediend kunnen krijgen. Eerder deze week werd het nationale covid-vaccinatieplan bekend gemaakt dat als alles gaat zoals het hoort in januari moet beginnen.

Spanje zal vanaf januari en de maanden daarna de beschikking krijgen over circa 140 miljoen covid-vaccins van verschillende fabrikanten waaronder Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/University of Oxford, Sanofi/GSK, Curevac, Janssen/Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, MSD/Thermis en MSD/IAVI. 

Het vaccineren wordt niet verplicht in Spanje en het toedienen daarvan gebeurt dus op vrijwillige basis. Daarnaast werd al bekend dat het vaccineren gratis is en zal gebeuren via de 13.000 medische centra verspreid door het land. 

Bevolkingsgroepen

In eerste instantie werd gesproken over 18 bevolkingsgroepen maar uiteindelijk zijn dat er 15 geworden. Deze groepen zijn samengesteld op basis van verschillende criteria zoals het sterfterisico, blootstelling aan de ziekte, sociaaleconomische impact en overdracht van de ziekte.

 1. Bewoners van zorgcentra
 2. Gezondheidspersoneel van zorgcentra
 3. Personeel van centra voor afhankelijke personen
 4. De rest van het gezondheidspersoneel
 5. Afhankelijke personen die niet in zorgcentra wonen
 6. Personen van 64 jaar en ouder
 7. Personen met een hoog, medium of laag risico
 8. Personen die in gesloten gemeenschappen/omgevingen wonen of werken
 9. Kwetsbare personen door hun sociaaleconomische situatie
 10. Personen met essentiële banen
 11. Onderwijzende personen (leerkrachten)
 12. Kinderen, adolescenten en jongeren
 13. Personen die in gebieden wonen met grote of veel voorkomende corona-uitbraken
 14. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
 15. Personen die al immuun zijn door een eerdere besmetting

Fases

Vanaf het moment dat de eerste vaccins Spanje bereiken en goedgekeurd worden door het Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), kunnen in de maanden januari en februari in fase 1 de eerste vaccinaties worden uitgevoerd. Op dat moment zal er nog een beperkte aanvoer zijn van vaccins waardoor 2,5 miljoen personen gevaccineerd kunnen worden. 

In fase 2 verwacht men een geleidelijke toename van het aantal beschikbare vaccins en gebeurt de vaccinatie in de maanden maart, april en mei. Fase 3 zal uiteindelijk vanaf juni beginnen wanneer alle prioriteitengroepen reeds gevaccineerd zijn en de rest van de bevolking gevaccineerd wordt.