menu: rubrieken, zoeken & meer

Aantal covid-patiënten met bijna 20% gedaald in een week tijd in Spanje

Aantal covid-patiënten met bijna 20% gedaald in een week tijd in Spanje
Beeld: Europa Press

Aantal covid-patiënten met bijna 20% gedaald in een week tijd in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voorzichtig zou men kunnen zeggen dat het iets beter gaat wat betreft het aantal met het coronavirus geïnfecteerde en positief geteste personen in Spanje maar dat wil nog lang niet zeggen dat de crisis voorbij is. Het aantal ziekenhuisopnames is nog steeds erg hoog al is dat de afgelopen week toch met 19% gedaald. Maar de intensive care situatie is in sommige delen van het land nog ernstig en ook het aantal sterfgevallen daalt maar langzaam.

Op donderdag werd door het Ministerie van Volksgezondheid gemeld dat er in 24 uur tijd 12.289 nieuwe positief geteste personen bij zijn gekomen waardoor het totaal steeg naar 1.617.355 positief geteste personen sinds aanvang van de corona-crisis. In 24 uur tijd overleden er echter ook nog steeds 337 personen waardoor dat totaal steeg naar 44.364 corona-doden sinds aanvang van de corona-crisis.

Ziekenhuizen

Wat echter opvalt en wat goed nieuws is, is het feit dat het aantal ziekenhuisopnames opnieuw is gedaald, in 24 uur tijd met 670 minder naar 15.316 opgenomen covid-patiënten. 

Op vrijdag 20 november was dat aantal nog 17.963 patiënten waardoor dat aantal dus in een week tijd met 2.637 covid-patiënten is gedaald (in afwachting van de corona-cijfers van vrijdag 27 november). 

Intensive care

Ook het aantal intensive care patiënten is licht gedaald naar 2.815 covid-patiënten op de UCI-afdelingen. Vergeleken met de cijfers van vrijdag 20 november toen er 3.054 patiënten op de IC lagen is dat nu dus met 239 ic-patiënten gedaald.

Het aantal intensive care bedden dat met covid-patiënten is bezet is gedaald naar 28,64% gemiddeld in heel Spanje. Maar dat wil niet zeggen dat er nog steeds een ernstige situatie is op de ‘cuidados intensivos’ (UCI) afdelingen in sommige regio’s in Spanje. 

Kritisch

In 13 autonome regio’s in Spanje is het percentage met covid-patiënten gevulde ic-bedden hoger dan 25% wat een extreem risico is. Het gaat om Andalusië, Aragón, Asturië, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Catalonië, de Valencia regio, Extremadura, de Madrid regio, Navarra, Baskenland en La Rioja.