Search
menu
Search

Spectaculaire waterhoos bereikt kust El Campello en het Muchavista strand

Spectaculaire waterhoos bereikt kust El Campello en het Muchavista strand
Beeld: Twitter

Spectaculaire waterhoos bereikt kust El Campello en het Muchavista strand

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Het weer is niet al te best in de autonome regio Valencia met veel harde windstoten, veel regen en hagel. Ook op zee ging het er flink aan toe en een waterhoos die voor de kust van het Playa de San Juan strand in Alicante en het Muchavista strand van El Campello werd gezien bereikte ook land zonder al te veel schade te veroorzaken.

De atmosferische instabiliteit heeft vrijdagmiddag de vorming van een grote waterhoos (manga marina) veroorzaakt voor de kust van de provincie Alicante. Rond 13:45 uur kwam deze waterhoos aan land en richtte deze schade aan het straatmeubilair van de Muchavista promenade aan.

Vanwege het tijdstip konden veel inwoners van dit deel van de provincie de waterhoos op video en foto vastleggen en werd dit gedeeld op sociale media. De waterhoos zelf duurde slechts 15 minuten en begon in de Middellandse Zee maar verplaatste zich richting land waar deze ‘manga marina’ uiteindelijk bij het strand van Muchavista in El Campello aan land kwam.

Een waterhoos is een vaak trechtervormige slurf onderaan een wolk, veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen boven open water. Hierbij wordt water omhoog gevoerd. Als zo’n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt dit verschijnsel een waterhoos genoemd. 

Een waterhoos is doorgaans een betrekkelijk onschuldige vorm van een windhoos. Boven land verliest de hoos meestal zijn kracht. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende kracht langs de kust om ongelukken te veroorzaken en schade aan te richten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?