menu: rubrieken, zoeken & meer

Alleen gevaccineerde Britten mogen Spanje vanaf 1 december nog binnenkomen

Alleen gevaccineerde Britten mogen Spanje vanaf 1 december nog binnenkomen
Beeld: 123rf

Alleen gevaccineerde Britten mogen Spanje vanaf 1 december nog binnenkomen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft de inreis-eisen voor vakantiegangers en reizigers uit het Verenigd Koninkrijk aangescherpt. Vanaf 1 december mogen alleen volledig gevaccineerde Britten nog Spanje binnenkomen. Daarmee komen de twee andere mogelijkheden, genezen en getest, te vervallen. 

Het is een lastige zet van Spanje want de Britten zijn goed voor 21% van alle buitenlandse toeristen in Spanje. Tot nu waren er voor de Britten dezelfde regels als voor de andere inwoners van de Europese Unie. Dat wil zeggen, het reizen was mogelijk als men volledig gevaccineerd is, als men hersteld is binnen 180 dagen voor aankomst in Spanje of als men een negatief coronatest-bewijs van maximaal 72 uur oud in het geval van een PCR-test of 48 uur in geval van een antigeentest kon laten zien.

Maar vanaf 1 december mogen alleen volledig gevaccineerde Britten nog naar Spanje reizen want voor het Verenigd Koninkrijk gelden dezelfde regels als voor andere landen buiten de Europese Unie. Er zijn 38,7 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk die volledig gevaccineerd zijn die dus zonder problemen naar Spanje kunnen reizen. Maar er zijn circa 28 miljoen Britten die niet gevaccineerd zijn en dus vanaf 1 december niet meer naar Spanje mogen reizen.

De meest getroffen toeristische regio’s in Spanje zijn de Canarische Eilanden, Andalusië met, name de Costa del Sol en de Valencia regio, met name de Costa Blanca waar traditiegetrouw veel Britten op vakantie gaan of hun tweede woning bezoeken.

Een van de redenen om deze inreis-eis is aan te scherpen is de komst van de nieuwe corona-variant Omicron die zich vanuit Zuid-Afrika snel over de rest van de wereld aan het verspreiden is. De Europese Unie, en dus ook Spanje, neemt daarom maatregelen wat betreft landen buiten de EU.