menu: rubrieken, zoeken & meer

Canarische Eilanden eisen van nationale reizigers weer een coronapas

Canarische Eilanden eisen van nationale reizigers weer een coronapas
Beeld: Europa Press

Canarische Eilanden eisen van nationale reizigers weer een coronapas

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Alle reizigers uit Spanje, dus van het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden, die naar een van de acht Canarische Eilanden reizen, moeten opnieuw een vaccinatiecertificaat, herstelbewijs of een negatieve coronatest uitslag laten zien. Deze nieuwe nationale regel gaat in op 1 december. Internationale reizigers uit andere landen moeten al een Europees digitaal coronacertificaat dat in Nederland en België in de smartphone apps wordt aangemaakt.

Tussen 18 december 2020 en 30 september 2021 moesten alle nationale (lees: inwoners van Spanje) reizigers die van het Spaanse vasteland en de Balearen naar de Canarische Eilanden reisden een vaccinatiecertificaat, herstelbewijs of negatieve coronatest uitslag laten zien. Op 1 oktober 2021 werd deze regel afgeschaft maar vanaf 1 december 2021 zal deze corona-maatregel weer gaan gelden op de acht Canarische Eilanden.

Alle nationale/Spaanse reizigers moeten een vaccinatiecertificaat hebben, moeten kunnen aantonen dat ze Covid gehad hebben en hersteld zijn binnen zes maanden voor aankomstdatum of moeten een negatieve coronatest uitslag laten zien van maximaal 72 uur oud.

Het gaat in feite dus om dezelfde regels als voor internationale reizigers die al een Europees digitaal coronacertificaat moeten laten zien om naar de eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa, El Hierro, La Gomera en La Palma te reizen.

Alle reizigers, nationaal (vanaf 1 december) en internationaal (sinds 7 juni) hebben het volgende nodig:

  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent met een door de EMA of WHO goedgekeurd vaccin.
  • In geval je één dosis heeft ontvangen na herstel van COVID-19, kunt je reizen als bij de QR-code vermeld staat: 1 van 1 vaccinaties ontvangen. Let op: Reis je met een papieren vaccinatiebewijs, en er staat niet op dat je volledig gevaccineerd bent, dan is het tonen van 1 vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna niet voldoende.
  • In beide gevallen moet de laatste dosis minimaal 14 dagen voor vertrek zijn gezet.
  • Een testbewijs. Dit kan zijn: Een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst of een negatieve antigeentest van maximaal 48 uur oud bij aankomst.
  • Een herstelbewijs. Dit document moet door een medische instantie, minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen (6 maanden) na de eerste positieve PCR-test zijn afgegeven.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze coronadocumenten naar Spanje reizen.

Voor internationale reizigers geldt ook als je per vliegtuig of boot reist: Vul binnen 48 uur voor vertrek een online gezondheidsformulier in. Dit moet voor alle passagiers, ook voor kinderen. De QR-code die je na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst. Deze QR code moet je niet verwarren met de QR-code van de Nederlandse CoronaCheck-app en de Belgische CovidSafeBE-app.