Gemeente Madrid schiet monniksparkieten uit bomen

Gemeente Madrid schiet monniksparkieten uit bomen
Beeld: @barquerosb (PACMA) / Twitter

Gemeente Madrid schiet monniksparkieten uit bomen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De gemeente Madrid wordt beschuldigd van het uit de bomen schieten en doden van monniksparkieten ofwel ‘cotorras argentinas’. De gemeente Madrid heeft eerder al een maatregel aangenomen om circa 12.000 monniksparkieten met kooien en netten te vangen of op te offeren. En bij dat laatste mogen gemeentewerkers gebruik maken van geweren om de vogels uit bomen te schieten.

Het is de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA die geklaagd heeft over het schieten en doden van de monniksparkieten in het Fuente del Berro stadspark. De burgemeester van Madrid, José Luis Martinez-Almeida, noemt het schieten op de parkieten een van de maatregelen die men mag nemen om de monniksparkieten te doden. Daarbij herhaalt hij wel dat dit alleen in bijzondere gevallen mag gebeuren.

In 2019 heeft de gemeente Madrid het plan bedacht om zo’n 12.000 monniksparkieten met kooien en netten te vangen, op te offeren en eieren te steriliseren. Daar heeft men 100.000 euro voor uitgetrokken wat zo’n 8 euro per vogel is. De bedoeling is om gedurende de komende jaren de populaire monniksparkieten met 90% te verminderen om uiteindelijk in 2023 nog maar 10% van de oorspronkelijke populatie aan cotorras argentinas over te houden en de populaire gecontroleerd laag te houden.

Bij de laatste telling in 2019 is gebleken dat Madrid de stad is waar de meeste monniksparkieten te vinden zijn van heel Spanje. Er wordt gesproken van een populatie tussen de 11.154 en 12.975 cotorras argentinas die in 4.408 (vaak grote en zware) nesten leven. Het aantal monniksparkieten in Madrid staat gelijk aan 50% van alle monniksparkieten die in heel Spanje leven. In Catalonië spreekt men over minder dan 8.000 monniksparkieten terwijl dat in Andalusië circa 3.000 moeten zijn. 

Volgens SEO/Birdlife leefden er in Madrid in 2019 tenminste 13.000 monniksparkieten wat bijna het dubbele is van de 7.000 parkieten die in 2015 in Madrid leefden wat in vier jaar tijd een stijging was van 85%. Als men nog verder teruggaat in de tijd naar het jaar 2005 toen er 1.700 monniksparkieten in Madrid leefden, heeft er een stijging plaatsgevonden van maar liefst 665%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.