menu: rubrieken, zoeken & meer

Gevaccineerden uit hoog risico landen moeten coronatest laten zien in Spanje, hoe is dat met Nederland en België?

Gevaccineerden uit hoog risico landen moeten coronatest laten zien in Spanje, hoe is dat met Nederland en België?
Beeld: 123rf

Gevaccineerden uit hoog risico landen moeten coronatest laten zien in Spanje, hoe is dat met Nederland en België?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds dit weekend moeten alle reizigers uit HOOG RISICO landen die naar Spanje reizen een negatieve coronatest uitslag laten zien. Dat geldt ook voor volledig gevaccineerde personen. Het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Volksgezondheid hebben de lijst van ‘Risico’ en ‘Hoog Risico’ landen wat betreft de coronavirus-situatie aangepast. Nederland en België staan ook op die lijst van ‘países de riesgo de contagio de COVID-19’ ofwel landen waar een risico is wat betreft besmetting met Covid-19. Wat heeft dit voor gevolgen voor het reizen naar Spanje en terug van Spanje naar Nederland of België?

Vanaf zaterdag 27 november moeten alle reizigers die uit HOOG RISICO landen naar Spanje reizen, ongeacht of ze volledig gevaccineerd zijn of niet, een negatieve coronatest uitslag laten zien. Dat heeft alles te maken met de gevaarlijke en besmettelijke Omicron-variant van het coronavirus dat in Zuid-Afrika is ontdekt. De coronatest (PCR) moet maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje zijn afgenomen.

Nederland en België staan op de lijst van RISICO landen die elke 7 dagen wordt aangepast in Spanje. De huidige lijst (PDF ) geldt sinds 22 november tot en met 28 november en de volgende lijst (PDF ) geldt vanaf 29 november tot en met 5 december. Spanje heeft ook een wereldkaart die HIER te zien is waarop Nederland en België rood gekleurd zijn.

Bij de beoordeling van deze lijst en de kleuren op de Spaanse wereldkaart heeft het ‘Ministerio de Sanidad’ gekeken naar de laatste aanbevelingen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) die elke donderdag de kleuren van de EU-landen aanpast. Op de meest recente kaart zijn heel Nederland en België donkerrood gekleurd.

Spanje waarschuwt voor een hoog besmettingsgevaar voor degenen die reizen naar Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Kroatië, Denemarken, Slowakije, Slovenië, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië en Zweden. Het gaat daarbij dus om landen in de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) en het Schengengebied.

Nederland en België zijn GEEN HOOG RISICO landen maar RISICO landen en dus geldt de extra coronatest-eis NIET voor reizigers uit deze landen. Deze eis geldt echter wel voor Botswana, Swaziland, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe.

Wat hebben Nederlanders en Belgen wel nodig?

Om naar Spanje te kunnen reizen moet je wel voldoen aan de twee eisen die al sinds juni 2020 gelden: het Europees digitaal coronacertificaat  (in Nederland ook wel Digitaal Corona Certificaat genoemd) en de Spaanse online gezondheidsverklaring ook wel SPTH-formulier genoemd. 

De gezondheidsverklaring geldt alleen voor reizigers die met het vliegtuig of de boot Spanje bereiken, kom je met de eigen auto, motor, fiets of camper, dan hoef je geen gezondheidsverklaring te hebben in Spanje. Het Europees digitaal coronacertificaat is wel verplicht en er kan naar gevraagd worden bij de grens (iets wat zelden gebeurt).

Het Europees digitaal coronacertificaat wordt automatisch aangemaakt in de CoronaCheck-app (LINK ) van Nederland of in de CovidSafeBE-app (LINK ) van België. In deze smartphone app kun je door middel van een QR-code (dat zwart-witte rare blokje) of je getest, gevaccineerd of hersteld bent. In het geval van reizen naar Spanje moet je de internationale code aanmaken. Je kunt via de websites ook een papieren versie aanvragen.

Gezondheidsverklaring

Als je met het vliegtuig reist moet je ook per persoon een gezondheidsverklaring aanmaken via de Spaanse SpTH-website (LINK ) of speciale smartphone app (beiden alleen in het Spaans, Engels, Frans en Duits). De QR-code die je na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst. Deze QR code moet je niet verwarren met de QR-code van de CoronaCheck-app of CovidSafeBE-app.

Het invullen van dit document kan een lastig proces zijn maar kun je al aan beginnen als je een vluchtnummer hebt. Pas 48 uur voor aankomst in Spanje kun je dit formulier digitaal ondertekenen waarna je een QR-code krijgt. Na aankomst bij de luchthaven in Spanje wordt gevraagd naar deze QR-code die je moet laten zien of moet scannen. Officieel worden papieren versies van deze QR-code niet geaccepteerd maar in de praktijk gebeurt dat echter wel. Mocht je tijdens het invulproces problemen hebben kun je met de SpTH-website  contact opnemen (wij kunnen daar helaas niet bij helpen).