menu: rubrieken, zoeken & meer

UITLEG voor inwoners van Spanje om vaccinatiecertificaat op de smartphone op te slaan

UITLEG voor inwoners van Spanje om vaccinatiecertificaat op de smartphone op te slaan
Beeld: Spanjevandaag

UITLEG voor inwoners van Spanje om vaccinatiecertificaat op de smartphone op te slaan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je in Spanje woont kun je over het algemeen het vaccinatiecertificaat downloaden via de website van het Ministerie van Volksgezondheid of de websites en/of smartphone apps van de regionale gezondheidsdiensten. Het probleem daarbij is dat in bijna alle gevallen je een PDF-document krijgt met de benodigde gegevens omdat er geen smartphone app zoals de Nederlandse CoconaCheck-app of de Belgische CovidSafeBE-app bestaat in Spanje. Maar er is een manier om het PDF-formulier toch als smartphone-app-versie op de telefoon te krijgen.

In dit artikel worden verschillende manieren omschreven voor personen die een iPhone hebben of een Android telefoon om het vaccinatiecertificaat op een smartphone te krijgen. Maar er wordt ook omschreven dat het vaccinatiebewijs te downloaden is en te installeren is in de SpTH-app van het Ministerie van Volksgezondheid. Deze app wordt in principe gebruikt om de gezondheidsverklaringen aan te maken en te bewaren op de smartphone. De QR-code die de app genereert is noodzakelijk om Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen.

Maar de SpTH-app heeft ook de mogelijkheid om het Spaanse vaccinatiebewijs op te slaan, en dat proces is op zich erg makkelijk. We leggen het stap voor stap (met foto’s) in 8 stappen uit:

Stap 1: 

Je moet de SpTH-app downloaden. Dat kan via de Google Play Store (Android telefoons), via de App Store (iPhones) en de AppGallery (Huawei telefoons).

Stap 2:

Kies de taal van de app. Dat kan Spaans, Engels, Duits of Frans zijn (geen Nederlands dus). Daarna verschijnt de app in de taal die je gekozen hebt. Voor ons stappenplan hebben wij de Engelse taal gekozen. LET OP: Volgens diverse lezers is het in de iPhone-app niet mogelijk om de taal te kiezen, iets wat bij Android telefoons wel kan.

Stap 3:

Kies ‘My Trips’, het rechter blauwe blok.

Stap 4:

De kans is groot dat er niets op de volgende pagina ‘My Trips’ staat maar als je een SpTH-formulier hebt aangemaakt dan verschijnt daar informatie. Kies nu helemaal onderaan de pagina het blok waarin staat ‘My DCC’s’.

Stap 5:

Er zal als je dit voor de eerste keer doet niets verschijnen dus moet je op de blauwe ‘+’ klikken helemaal onderaan de pagina. Als je dat doet verschijnt een ‘pop-up’ scherm met de tekst ‘Upload file’ of ‘Scan QR’.

Stap 6 (Upload file):

Als je bij stap 5 kiest voor ‘Upload file’ dan moet je het eerder aangemaakte Spaanse vaccinatiebewijs ofwel het Europees digitaal coronacertificaat (in het Spaans: Certificado COVID Digital de la UE) uploaden ofwel laden in de app. Dat kan makkelijk als je deze opgeslagen hebt op je telefoon, zoniet wordt het lastig en kun je beter kiezen voor ‘Scan QR’. Als je dat gedaan hebt verschijnt Stap 7.

Stap 6 (Scan QR):

Als je bij stap 5 voor ‘Scan QR’ gekozen hebt dan moet je jouw eerder uitgeprinte of op de computer opgeslagen PDF-document wat het Spaanse vaccinatiebewijs is ofwel het Europees digitaal coronacertificaat (in het Spaans: Certificado COVID Digital de la UE) scannen door, ten eerste de app toestemming te geven de camera te gebruiken, en daarna de QR-code op jouw geprinte of op de computer opgeslagen vaccinatiecertificaat scannen. Als je dat gedaan hebt verschijnt stap 7.

Stap 7:

Bij Stap 7 kun je het op te slaan vaccinatiecertificaat een naam geven (DCC alias) door een naam in te vullen. Je kunt in de SpTH-app meerdere vaccinatiecertificaten opslaan van bijvoorbeeld de kinderen of partner. Als je een naam hebt ingevuld ga je naar stap 8.

Stap 8:

Je keert weer terug naar het ‘My DCCs’ scherm waar je nu een blok ziet met daarin de naam die je in stap 7 aan je vaccinatiecertificaat hebt gegeven. Klik NIET op het rode kruisje want dan verwijder je jouw opgeslagen vaccinatiecertificaat. Met het potloodje kun je de naam veranderen. Als je op de naam klikt dan verschijnt in het blauw jouw versimpelde maar duidelijke versie van het vaccinatiecertificaat met de benodigde informatie zoals naam, type certificaat, datum vaccinatie, welk vaccin gezet is, aantal dosissen, een nummer en de QR-code in het groot. 

Deze kun je daarna gebruiken om je QR-code te scannen in Spanje waar dat nodig is of in het buitenland zoals bij bars en restaurants in Frankrijk (als je op doorreis bent), Nederland en België waar het Europees digitaal coronacertificaat ook geldig is.

Belangrijk is om te weten dat de SpTH-app zelf niet offline, dus zonder internetverbinding, te gebruiken is maar je kunt zonder internetverbinding wel gebruik maken van de ‘My DCCs’ sectie in de smartphone-app.

Deze afbelding is aangepast

ALTERNATIEF: Als alternatief kun je jouw Spaanse vaccinatiecertificaat wat je in een PDF-formulier kunt downloaden opslaan op je smartphone, bijvoorbeeld in een online opslagplaats zoals Google Drive of Dropbox (in de cloud). Daarbij kun je dan kiezen om het document offline (dus zonder internetverbinding) beschikbaar te maken zodat als je ergens bent waar je geen internetverbinding hebt je tenminste je QR-code kunt laten zien.

Deze afbeelding is aangepast