Search
menu
Search

Pittoreske dorp op Menorca sluit ‘s avonds voor toeristen

Pittoreske dorp op Menorca sluit ‘s avonds voor toeristen
Beeld: Canva

Pittoreske dorp op Menorca sluit ‘s avonds voor toeristen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MENORCA – Ook op Menorca, een van de rustigste eilanden van de Balearen archipel, heeft men te maken met massificatie in het toerisme. Daardoor komt het vaker voor dat bewoners van het eiland het helemaal gehad hebben met de toeristen. In dit geval gaat het om het pittoreske en misschien wel mooiste ‘vissersdorp’ van het eiland, Binibèquer Vell of Binibeca Vejo dat eigenlijk geen dorp is. 

Binibèquer Vell in het Menorquin/Catalan of Binibeca Viejo in het Spaans, wordt zelfs door het toerismekantoor van Menorca omschreven als een ‘een idyllisch vissersdorpje’ ware het niet dat dit niet waar is. Het is namelijk geen dorp en er leven geen vissers. Lokale gidsen spreken zelfs over een dorp dat door dictator Franco werd gebouwd als geschenk. Klinkklare onzin zeggen de bewoners van het pittoreskste dorpje van Menorca.

Binibeca Viejo hoort bij de gemeente San Luis en heeft naast het oude (viejo) gedeelte ook een nieuw (nuevo) gedeelte met Binibeca Nuevo. Maar iedereen denkt dat het om een dorp gaat waardoor het dus onterecht omschreven wordt als mooiste dorpje van Menorca. 

Binibeca Viejo is namelijk een privé-urbanisatie of complex dat tussen 1960 en 1970 werd gebouwd door een groep ondernemers op het eiland. De huizen werden in de stijl van de oude vissershuisjes gebouwd, wit met blauw gekleurde raamkozijnen en deuren. Met de smalle steegjes met keien, mooie uitzichten en ook nog eens aan de kust, is dit met recht een zeer pittoresk plaatje.

Maar de inwoners van Binibeca Vell hebben het helemaal gehad met de toeristen. Het geheel is privé-eigendom met recht tot toegang. De hekken staan in feite altijd open maar daar gaat verandering in komen. Men heeft beslist dat de hekken vanaf mei 2023 op slot gaan ‘s avonds om geluidsoverlast te voorkomen. Binibeca Viejo zal daarna alleen nog geopend zijn van 10 uur tot 22 uur.

Vanaf januari 2023 zal ook het beeldrecht op de witte huisjes van Binibeca Viejo in handen komen van de bewoners van de ‘vissershuisjes’. Dat betekent dus dat eenieder die na die datum een foto gebruikt van het dorp kans heeft om daarvoor te moeten betalen. Daarnaast zullen alleen nog geautoriseerde gidsen die de echte geschiedenis van Binibeca Viejo vertellen toegang krijgen tot het complex.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?