skip to Main Content

28 december: Dia de los Santos Inocentes, oppassen dus!!

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Op 28 december vieren katholieke landen de dag van de “onschuldige kinderen” wat in Spanje de “Dia de los Santos Inocentes” heet. In Spanje heeft deze dag naast de historische ook een humoristische betekenis, het is namelijk ook de dag van de grappen en grollen zoals in Nederland 1 april. Dus als je in Spanje woont pas dus op de grapjes die vrienden en familie kunnen uithalen en dierbaren je voor de gek kunnen houden. Ben je zelf een grappenmaker dan is vandaag jouw dag.

De historische betekenis van de dag van de Dia de los Inocentes is dat die dag de Kerk het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op last van Koning Herodes werden vermoord viert. De katholieke traditie leert dat God de onschuldige jongetjes van Bethlehem had voorbestemd om door hun dood te getuigen van de Messias.

Het feest van de Onnozele kinderen werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest, het festum puerorum. Dit verkleedfeest, waarin oosterse, Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen, werd door de kerk verboden. Onnozele Kinderen is in Nederland en België uiteindelijk overschaduwd door (en geïntegreerd in) de viering van Sint Nicolaas, en daarmee weer door de kerk erkend.

Op het feest van Onnozele Kinderen gingen, net als bij Sint Maarten kinderen de straat op om te bedelen om snoep en geld. Kenmerkend is dat de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren gingen om hun lied te zingen.

Dat 28 december de dag van grappen grollen is merkt men ook als men in Spanje een krant leest of TV kijkt aangezien de pers en de media volop meedoet met het feest. In sommige kranten staan pagina’s vol met grappen, grollen en humoristische verhalen en wetenswaardigheden. Vaak lijken de verhalen zo echt dat de scheiding tussen fictie en waarheid niet te merken is.

Veel plezier op deze dag en let op dat je niet in de maling wordt genomen!!

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend