skip to Main Content
Toeristen verhuur websites moeten Spaanse belastingdienst informeren over verhuurders

Toeristen verhuur websites moeten Spaanse belastingdienst informeren over verhuurders

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De websites waarop het mogelijk is om appartementen en huizen in de verhuur te doen voor toeristische doeleinden gaan in de toekomst de Spaanse belastingdienst informatie verstrekken over de verhuurders en huurders. De Agencia Tributaria wil met name gaan controleren op die personen die hun verhuurinkomsten niet opgeven aan de belastingdienst.

Websites zoals Airbnb, Homeaway, Wimdu en Niumba zijn verplicht om vanaf juli 2018 informatie te verschaffen aan de Spaanse belastingdienst. De Minister van Belastingzaken heeft hen daartoe verplicht. De verhuurwebsites dienen periodiek rapporten te overhandigen en moeten informatie verschaffen over de verhuurders maar ook de huurders. Deze nieuwe regels staan te lezen in het rapport “Novedades Informativos 2017”.

Het doel is natuurlijk om eventueel verhuurders op te sporen die op grote schaal appartementen verhuren en deze inkomsten niet opgeven aan de belastingdienst en dus ook geen belastingen betalen. Het gaat daarbij zowel over personen maar ook bedrijven die accommodaties verhuren aan toeristen.

Het afgelopen jaar wist de Spaanse belastingdienst al 21.500 personen te verwittigen dat men wist dat deze appartementen aan toeristen verhuurden en de inkomsten niet opgaven met daarbij de waarschuwing dat dit vanaf 2018 wel noodzakelijk zal moeten zijn.

Toeristische organisaties zoals Exceltur reageren positief aangezien er nu een beter controle zal komen op de illegale belastingloze verhuur in het toerisme in Spanje. Ook de toerisme lobby reageert positief en hoopt dat met de nieuwe maatregelen er nu minder vakantieappartementen aangeboden gaan worden op internet, met name in de grote steden zoals Barcelona, Madrid, Valencia, Palma en Málaga waar er steeds meer verzet komt tegen deze vorm van verhuur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Het is allemaal goed en wel maar wat ik erg bizar vind is dat je deze inkomsten dan ook nog eens moet aangeven aan de Belgische belastingen. Ik had altijd gehoord dat men geen twee keren belasting kon betalen op hetzelfde maar niets is minder waar. In België zeggen ze dat je dan niet meer belast wordt op die inkomsten maar dat je wel je totale inkomen moet aangeven, dus ook die inkomsten. Wat voor gezever is dat! Dan wordt je er toch wel op belast. Als je belastbaar inkomen 25.000 € is en je moet nog eens 4.000 € aangeven van verhuur dan wordt je toch belast op 29.000 € !!! Maar intussen heb je ook al eens belastingen in Spanje betaald op die 4.000 € verhuurinkomsten. dus dat is in mijn ogen nog altijd een dubbele belastinge; w

 2. Belastingsdiensten hebben ook ook inzage in verband met electro en water verbruik.Indien er vermoedens zijn van onwettelijke verhuur worden deze opgevraagd ter kontrole hoeveel er verbruikt werd in een bepaalde periode.Je bent sinds 2015 ook verplicht de gegevens van je gasten door te geven aan de Guardia Civil.Aankomst,vertrekdatum,namen en ID kaart nummers moeten doorgegeven worden vóór je gasten aankomen.Zij doen wel degelijk kontroles op alle mogelijke tijdsstippen.Ook via deze weg kunnen de belastingsdiensten aan de info geraken.

 3. Benieuwd hoe ze de “particulieren” gaan opsporen. Dit zijn de eigenaars die een villa/app particulier verhuren via bvb kranten, enz. Vele verhuren niet via professionele sites zoals bellevilla of interhome…

  1. Simpel er komt gewoon een anoniem meld nummer waarbij men het illegaal verhuur kan aangeven. Ze zijn er in Spanje veels te laat mee begonnen dit had al jaren zo moeten zijn, veels te veel verhuurders ontduiken de belasting.

   1. Weet niet of dit zó simpel is hoor! Na een melding moet men dit gaan controleren en hoe gaan ze dit doen? Via onaangekondigde controles? Is vaag wegens mogelijk schending van privacy…

    1. Spanje is geen België. Een justiciele bevoegdheid is zo afgegeven, plus in Spanje heeft de belastingsdienst opsporingsbevoegdheid.

     1. Gisteren opgezocht via site leveninspanje: een anoniembmeldnummer zou tegen de wet zijn…

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken