Vliegveld van Teruel grootste parkeerplaats vliegtuigen van Europa

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Vliegveld van Teruel grootste parkeerplaats vliegtuigen van Europa
Beeld: Aeropuerto de Teruel

TERUEL – ‘Teruel Exista’ ofwel Teruel bestaat, dat wordt al jaren geroepen door de politici en inwoners van deze provincie in het zuiden van de autonome regio Aragón. Teruel heeft iets meer dan 134.000 inwoners, veel cultureel erfgoed en prachtige natuur maar het heeft ook een regionaal vliegveld. Dat is echter geen gewoon vliegveld voor passagiers met de gebruikelijke terminals en parkeerplaatsen maar een vliegveld dat gebruikt wordt om vliegtuigen te stallen en onderhouden.

Op dit moment is het Aeropuerto de Teruel ook wel Aeropuerto de Teruel-Caudé (TEV) of onder de commerciële naam Plataforma Aeroportuario – Teruel PLATA genoemd een plaats in Spanje waar de meeste buitenlandse en Spaanse vliegtuigen te vinden zijn. Daarbij gaat het niet om vliegtuigen die passagiers af en aan vliegen maar wel om geparkeerde vliegtuigen omdat deze tijdens de corona-crisis niet kunnen vliegen.

In mei stonden er 90 vliegtuigen bij het vliegveld van Teruel gestald of geparkeerd maar in december is dat inmiddels opgelopen naar 133 vliegtuigen wat meteen het hoogste aantal gestalde vliegtuigen bij één vliegveld van Europa is. De stijging van het aantal vliegtuigen werd mogelijk na een snelle investering en (alweer vierde) uitbreiding waarna het vliegveld 120 tot 125 vliegtuigen kan stallen.

De toestellen van verschillende Spaanse maar ook buitenlandse luchtvaartmaatschappijen (zie foto voor het blauw van de KLM) staan echter niet alleen maar geparkeerd op de landingsbanen en parkeerstroken van dit regionale vliegveld maar ze worden daar ook onderhouden. Want ondanks dat ze niet vliegen moeten de motoren toch af en toe functioneren.

Top 10

De website ch-aviation.com wat een van de belangrijkste informatiebronnen is wat betreft de wereld van het vliegen, heeft een overzicht geplaatst met de vliegvelden waar in Europa de meeste vliegtuigen gestald staan. Daaruit blijkt dus dat er in Teruel 133 vliegtuigen te vinden zijn wat er één meer is dan in Madrid-Barajas waar 132 vliegtuigen te vinden zijn. Het derde Spaanse vliegveld op de top 25 lijst is Ciudad Real Central in Castilla-La Mancha met 74 vliegtuigen.

Na Teruel (1) en Madrid (2) staat het Franse vliegveld van Lourdes (3) op de top 10 lijst met 120 vliegtuigen gevolgd door Istanbul Atatürk (4) met 87, Londen Gatwick (5) met 84, St Athan in Wales (6) met 76, Istanbul New (7) met 74, Ciudad Real Central (8) met 74, Moscow (9) met 67 en Budapes (10) met 67 gestalde vliegtuigen. 

De 133 gestalde vliegtuigen in Teruel, de 132 vliegtuigen in Madrid of de 74 vliegtuigen in Ciudad Real lijkt heel veel maar als we kijken naar het vliegveld Roswell International Air Center in het Amerikaanse New Mexico waar 813 vliegtuigen gestald staan of Victorville Southern Californian Logistics waar 585 vliegtuigen te vinden zijn dan lijkt het niet veel.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.