37,8 miljoen coronaprikken na twaalf maanden vaccineren met de corona-vaccins in Spanje

37,8 miljoen coronaprikken na twaalf maanden vaccineren met de corona-vaccins in Spanje
Beeld: Canva

37,8 miljoen coronaprikken na twaalf maanden vaccineren met de corona-vaccins in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het is precies twaalf maanden geleden dat de eerste coronaprik werd gezet in Spanje. Dat gebeurde op 27 december 2020 en de eerste gevaccineerde persoon was de toen 96-jarige Araceli Hidalgo uit Guadalajara in Castilla-La Mancha. Zij kreeg daarna ook de tweede en later ook als eerste de derde coronaprik en is sindsdien uitgegroeid tot een boegbeeld voor de vaccinatie in Spanje. Twaalf maanden later zijn 37,8 miljoen mensen volledig gevaccineerd, hebben 12,3 miljoen inwoners van Spanje de boosterprik ontvangen en hebben 700.000 kinderen van 5 tot en met 11 jaar een eerste prik gekregen. Een hele prestatie waarmee Spanje bovenaan in de lijst staat van Europese vaccinatie.

De corona-vaccinatiecampagne begon in Spanje eerder dan in andere landen op 27 december 2020 toen de dag daarvoor op 26 december de eerste lading Pfizer-vaccins aankwam in Spanje. Na de feestdagen kwam begin januari 2021 de vaccinatie pas echt op gang en op 12 januari arriveerden ook de eerste Moderna-vaccins met de AstraZeneca-vaccins die rond 14 februari in Spanje aankwamen. In maart begon men ook met de vaccinatie met het Janssen-vaccin maar moest de vaccinatie met AstraZeneca kort stil worden gezet vanwege diverse thrombosis gevallen.

365 dagen of 12 maanden later na de eerste coronaprik op 27 december 2020 zijn in Spanje inmiddels 84.868.049 corona-vaccins gezet van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Er zijn nu ook 37.832.328 inwoners van Spanje die volledig gevaccineerd zijn met twee corona-prikken, dat is 89,8% als gekeken wordt naar inwoners van Spanje van 12 jaar en ouder en 79,7% als gekeken wordt naar alle 47.450.795 inwoners (dus ook die onder de 12 jaar). 

Er zijn echter ook iets minder dan 4 miljoen inwoners, ongeveer 10% van de inwoners van Spanje, die nog geen coronaprik hebben laten zetten met uiteenlopende redenen, zoals we HIER al eens omschreven.

Boosterprik

Er zijn daarnaast inmiddels ook 12.254.905 personen die een derde ‘boosterprik’ hebben ontvangen. Sinds 25 oktober krijgen alle 70-plussers een derde dosis net zoals 60-plussers en het zorgpersoneel sinds eind november, alleen als dat zes maanden na de tweede prikdatum is. Ook kwetsbare personen krijgen een derde ‘boosterprik’ van Pfizer of Moderna in Spanje. Recent werd ook aangekondigd dat men gaat beginnen (in sommige regio’s is men al begonnen) met het zetten van de boosterprik bij de inwoners van 59-50 en 49-40 jaar.

Kinderen 5-11 jaar

Er zijn inmiddels ook 700.391 kinderen (17,8%) die de eerste corona-prik hebben gekregen. Op woensdag 15 december begon men in Spanje met de vaccinatiecampagne bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Het gaat om iets meer dan 3,3 miljoen kinderen die ene speciale lichtere versie krijgen van het Pfizer-vaccin. De kinderen krijgen net zoals de 12-plussers twee prikken maar met een tussenperiode van acht weken in plaats van drie weken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.