menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederlandse GGD waarschuwt voor de in Spanje gezette boosterprik

Nederlandse GGD waarschuwt voor de in Spanje gezette boosterprik
Beeld: 123rf

Nederlandse GGD waarschuwt voor de in Spanje gezette boosterprik

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals wij al eerder hebben aangegeven in een van onze artikelen over de boosterprik in Spanje en of Nederlanders en Belgen deze ook in Spanje kunnen krijgen, heeft een woordvoerder van de Nederlandse koepelorganisatie GGD GHOR via de Nederlandse pers laten weten dat Nederlanders moeten oppassen met de boosterprik in het buitenland. Dat heeft allemaal te maken met de administratie van die derde corona-prik in de CoronaCheck-app.

Er verschijnen regelmatig berichten in de Nederlandse kranten dat Nederlanders in o.a. Duitsland en België een boosterprik proberen te halen. Dat geldt ook voor Spanje waar veel overwinteraars proberen en er ook soms in slagen om een boosterprik te krijgen. Voor de extra bescherming is dat uiteraard goed nieuws maar bij de administratie daarna gaat het vaak mis, met name in de CoronaCheck-app en de internationale QR-code. 

De GGD waarschuwt dat buitenlandse boosterprikken niet verschijnen bij het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app. Nederlanders die over de grens zijn geprikt kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (CTB) krijgen en dus geen digitaal bewijs. De derde prik is in de CoronaCheck-app dan niet aangegeven wat betekent dat deze dus ook niet gelezen kan worden in andere landen waar bijvoorbeeld een derde prik verplicht is.

Volgens de woordvoerder van de GGD GHOR is het Europees digitaal coronacertificaat in het geval van een buitenlandse prik de verantwoordelijkheid van het Europese land waar Nederlanders de boosterprik halen, zoals bijvoorbeeld in Spanje waar, zoals diverse lezers ons hebben bevestigd, men na een boosterprik een papieren bewijs kan krijgen maar dat gaat ook niet al te makkelijk. Wie zich echter in Nederland laat prikken, krijgt zowel een nationaal als een internationaal geldige QR-code in de CoronaCheck-app.

En in België?

Op deze website van Vlaanderen.be is het volgende te lezen: Ontving u een vaccin buiten België (1e dosis, 2e dosis of boosterprik)? U kunt sinds begin juli 2021 ook een vaccinatiecertificaat krijgen wanneer u aan volgende 2 voorwaarden voldoet en uw buitenlandse vaccinatie laat registreren door uw zorgverlener:

U heeft een INSZ-nummer (rijksregisternummer of BIS-nummer) dus OFWEL de Belgische nationaliteit; OFWEL uw hoofdverblijfplaats in België; OF u bent de partner of het kind van iemand met de Belgische nationaliteit; OF u bent de partner of het kind van een persoon met hoofdverblijfplaats in België; OF u werkt of studeert in België.

U kunt een betrouwbaar bewijs van uw buitenlandse vaccinatie voorleggen (een bewijs van elke afzonderlijke prik is noodzakelijk) met vermelding van het gebruikte vaccin, de toegediende dosis en de datum van vaccinatie.

Volgens de website van CovidSafe.be is het in België mogelijk om ook een in het buitenland gekregen boosterprik in de belgische CividSafeBE-app te laten registreren. Daarvoor moet je het buitenlands vaccinatiebewijs en identiteitsdocument voorleggen aan een Belgische arts om deze in de Belgische databank te laten registreren. Twee dagen na de registratie is je certificaat klaar en vind je het terug in de CovidSafeBE-app. Lukt het digitaal niet? Hou je rijksregisternummer of BIS-nummer bij de hand en bel 078 78 78 50 om een papieren versie te laten verzenden.