Verontwaardiging omwille van eerste inktvissen kwekerij in Spanje

Verontwaardiging omwille van eerste inktvissen kwekerij in Spanje
Beeld: 123rf

Verontwaardiging omwille van eerste inktvissen kwekerij in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LAS PALMAS –  Het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova kondigt de opening van een kwekerij van pulpos, inktvissen, aan in de haven van Las Palmas de Gran Canaria. Het bedrijf zou er jaarlijks 3.000 ton inktvis willen produceren, een plan dat op grote verontwaardiging stuit.

Volgens het bedrijf Nueva Pescanova zou de kwekerij de wilde inktvissen helpen omdat die zo minder gevangen zullen worden. Er komt echter heel wat protest op het plan, omdat de inktvis bekend staat als een erg intelligente en gevoelige diersoort, die bovendien vrij solitair leeft. De opsluiting van de dieren in grote tanks zou tot heel veel leed leiden.

Het bedrijf Nueva Pescanova weigerde bovendien details te geven over de manier waarop de dieren gekweekt zullen worden. Het vertelde niet hoe groot de tanks zullen zijn, welke voeding de dieren zullen krijgen of hoe men ze zal doden.

Volgens bepaalde wetenschappers zou de inktvis, die gemakkelijk vier jaar oud wordt, nooit mogen gekweekt worden als commerciële voeding. “Net omdat ze solitair en erg intelligent zijn, is de opsluiting in tanks zonder cognitieve stimuli zo slecht voor hun” , beweert dokter Lara, onderzoeksdirectrice van de groep Medeleven in Wereld Landbouw.

Volgens Stacey Tonkin, verzorgster in het aquarium van Bristol, vertoont een van haar inktvissen een aantal kenmerken die gelijk welk mens zou kunnen vertonen. Zo verandert het dier van kleur naargelang zijn gemoedstoestand. “Wanneer hij een oranjeachtige bruine kleur vertoont”, vertelt Stacey bijvoorbeeld, “is wanneer hij zich actief of speels voelt”.

De dag van vandaag dient een derde van de gevangen vis op de hele planeet als voeding voor andere dieren, en daarvan gaat ongeveer de helft naar de viskwekerijen. De bezorgdheid van de wetenschappers is dus goed te begrijpen, voorlopig wacht men op verdere beslissingen van het bedrijf Nueva Pescanova.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.