Search
menu
Search

Verontwaardiging omwille van eerste inktvissen kwekerij in Spanje

Verontwaardiging omwille van eerste inktvissen kwekerij in Spanje
Beeld: 123rf

Verontwaardiging omwille van eerste inktvissen kwekerij in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS –  Het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova kondigt de opening van een kwekerij van pulpos, inktvissen, aan in de haven van Las Palmas de Gran Canaria. Het bedrijf zou er jaarlijks 3.000 ton inktvis willen produceren, een plan dat op grote verontwaardiging stuit.

Volgens het bedrijf Nueva Pescanova zou de kwekerij de wilde inktvissen helpen omdat die zo minder gevangen zullen worden. Er komt echter heel wat protest op het plan, omdat de inktvis bekend staat als een erg intelligente en gevoelige diersoort, die bovendien vrij solitair leeft. De opsluiting van de dieren in grote tanks zou tot heel veel leed leiden.

Het bedrijf Nueva Pescanova weigerde bovendien details te geven over de manier waarop de dieren gekweekt zullen worden. Het vertelde niet hoe groot de tanks zullen zijn, welke voeding de dieren zullen krijgen of hoe men ze zal doden.

Volgens bepaalde wetenschappers zou de inktvis, die gemakkelijk vier jaar oud wordt, nooit mogen gekweekt worden als commerciële voeding. “Net omdat ze solitair en erg intelligent zijn, is de opsluiting in tanks zonder cognitieve stimuli zo slecht voor hun” , beweert dokter Lara, onderzoeksdirectrice van de groep Medeleven in Wereld Landbouw.

Volgens Stacey Tonkin, verzorgster in het aquarium van Bristol, vertoont een van haar inktvissen een aantal kenmerken die gelijk welk mens zou kunnen vertonen. Zo verandert het dier van kleur naargelang zijn gemoedstoestand. “Wanneer hij een oranjeachtige bruine kleur vertoont”, vertelt Stacey bijvoorbeeld, “is wanneer hij zich actief of speels voelt”.

De dag van vandaag dient een derde van de gevangen vis op de hele planeet als voeding voor andere dieren, en daarvan gaat ongeveer de helft naar de viskwekerijen. De bezorgdheid van de wetenschappers is dus goed te begrijpen, voorlopig wacht men op verdere beslissingen van het bedrijf Nueva Pescanova.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?