Search
menu
Search

2022 is het warmste jaar in 107 jaar geworden in Spanje

2022 is het warmste jaar in 107 jaar geworden in Spanje
Beeld: Canva

2022 is het warmste jaar in 107 jaar geworden in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Natuurlijk hebben we het allemaal gemerkt in Spanje tijdens de vakantie of tijdens het bezoek aan je tweede huis, het was deze zomer buitengewoon warm en daarnaast duurde de zomer veel langer dan normaal. Nu het einde van het jaar nadert kan de balans worden opgemaakt en blijkt dat 2022 het warmste jaar van de afgelopen 107 jaar is geworden.

Behalve de maanden maart en april, waren alle overige maanden dit jaar warmer dan normaal, vooral de maanden mei, juli en oktober. 2022 is daarnaast afgesloten met 30 hitterecords terwijl er slechts 2 koude records werden verbroken. Het is ook voor het eerst in meer dan honderd jaar dat de gemiddelde jaartemperatuur boven de 15 graden is gekomen met 15,3 graden. Dat is 1,6 graden meer dan wat normaal is volgens de Spaanse weerdienst AEMET.

In 2022 begon de eerste hittegolf veel eerder dan normaal en het vroegst sinds 40 jaar. Dit jaar begin deze al in mei terwijl het record daarvoor nog op 11 juni 1981 stond. In juli vond de ergste hittegolf plaats die maar liefst 15 dagen duurde in 40 Spaanse provincies. Na diverse andere hittegolven in de zomermaanden, was het ook in oktober veel warmer dan normaal en de abnormaalste maand van alle geregistreerde oktobermaanden sinds 1964.

En zoals we al eerder schreven, is het ook dit jaar tijdens de feestdagen veel, warmer dan normaal geweest en zal de jaarwisseling ook warmer worden. Op de Westelijke Canarische Eilanden (provincie Santa Cruz) was het deze feestdagen nat met veel regen en ook sneeuw.

recordzomer
Spanje heeft de warmste zomer van de afgelopen 50 jaar afgesloten
Het is nu officieel bevestigd door de Spaanse weerdienst AEMET: 2022 is de warmste zomer ooit geworden maar helaas ook met veel doden door hitte en natuur- …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?