skip to Main Content
Terugsturen van brieven naar de overheid als actie tegen de Spaanse pensioenverhoging

Terugsturen van brieven naar de overheid als actie tegen de Spaanse pensioenverhoging

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse vakbond UGT is begonnen met een actie die de naam “lazo marrón” heeft gekregen. Deze actie bestaat uit het terugsturen van de brief van de Spaanse overheid waarin te lezen staat dat de pensioenen dit jaar met slechts 0,25% omhoog gaan. Iedereen die een pensioen ontvangt in Spanje en het niet eens is met de minimale stijging wordt verzocht om de brief ongeopend met de tekst “Deze verhoging van 0,25% slaat nergens op” terug te sturen.

Voor het vierde jaar op rij gaan alle inwoners van Spanje die een pensioen ontvangen er met slechts 0,25% aan stijging op vooruit. Het gaat hier om het minimale percentage wat de Spaanse regering moet verhogen op jaarbasis maar wat in de praktijk nergens op slaat en per maand minder dan 2 euro is voor de meeste pensioengerechtigden.

Met de actie “lazo marrón” ofwel bruine lus of lint willen de Spaanse vakbonden UGT en de Unión Jubilados y Pensionistas de ruim 9 miljoen pensioengerechtigden aanmoedigen om de brieven die zij ontvangen van de Spaanse regering naar de vakbonden te sturen zodat zij deze als een groot pakket kunnen terugbrengen of zelf terug te sturen naar de verzender, in dit geval dus de Spaanse autoriteiten. De pensioengerechtigden wordt daarbij aangeraden om de brief niet te openen en op de enveloppen te schrijven “la subida del 0,25% es una mierda”.

De vakbonden zijn van mening dat de Spaanse regering het geld wat verspild is aan het versturen van de miljoenen louter informatieve brieven beter besteed had kunnen worden aan het gelijktrekken van de verhoging van de pensioenen met de inflatie.

Waar het zwarte lint staat voor rouw en het gele lint tegenwoordig gebruikt wordt door de Catalaanse separatisten om de zogenaamde “politieke gevangenen” vrij te krijgen, hebben de vakbonden gekozen voor een bruin lint ofwel een lazo marron omdat deze kleur gelijk staat aan mierda.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Wat een misvormde regeringen een gemene en doortrapte kliek. Geen normale inslag meer te vinden. Alles wat met geld te maken heeft is uit elkaar getrokken door minne stropdassen. Dat gaat binnenkort op grote schaal goed fout lopen. De fundering van toleratie en geduld zijn ernstig aangetast. Dat brengt eerdaags veel opstand. De waarheid heeft tijd nodig om door te dringen hoe slecht een ieder die zich compleet kapot werkt voor een schijntje. Bruto mensen lekker maken en netto de nek om draaien. De wereld staat te wankelen en valt om. Alles kan snel hersteld worden , maar de hoge glibber heren zijn verslaaft aan het doordraaien. Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten. 2018 en nog is het overal een primitieve troep . Wat een hard gelach zonder verstand.

  2. Als het pensioen waarover gesproken wordt het staatspensioen betreft en dat is gemiddeld ruim 1000 euro, is de vraag, is dat per koppel of per persoon ? Is het per persoon dan is het beter dan bij ons in Nederland de AOW van 762 euro p.p. Daarbij niet wetende hoeveel een bedrijfspensioen is.

    1. Dat pensioen is per persoon natuurlijk. En met zulke bedragen kan je in Spanje slechts overleven in het beste geval.

    2. Vrijwel niemand haalt dat bedrag. In tegenstelling tot in Nederland moet je in Spanje sociale lasten afdragen anders bouw je niets op. Met al die tijdelijke contracten, werkloosheid en zwartwerken haalt niemand het maximum, laat staan dat ze het maximale afdragen. Ook dat laatste lukt niet aangezien de salarissen erg laag zijn. Officieel bedraagt het gemiddeld pensioen 926 euro per maand (bruto), maar eerlijk gezegd geloof ik dat niet.

  3. De Spaanse vakbonden hebben een berg boter op hun hoofd waar je niet goed van wordt. Toen zapatero (socialistische partij) aan het bewind was werden de pensioenen bevroren en hoorden je de vakbonden niet.

  4. Ach, de vakbonden laten weer wat van zich horen met een “ludieke” actie die uiteraard de overheid niet schaadt. Zo komen ze in het nieuws en denken ze te rechtvaardigen dat ze recht hebben op de overheidssubsidies waar ze van afhankelijk zijn en ook de reden zijn waarom vakbonden in Spanje nooit tegen de overheid ingaan. Ze houden het netjes bij de straat opgaan met borden zo af en toe, meestal op 1 mei, en dan zijn hun jaarinkomsten weer gegarandeerd. Blaffen, niet bijten, is hun motto.

    Zolang Spaanse vakbonden niet van leden afhankelijk zijn in plaats van van overheidssubsidies zullen ze niet verder komen dan af en toe hun gezicht laten zien, en af en toe met hun handen in de spaarpot graaien. Daar zijn ze wel goed in.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken