skip to Main Content
Nieuw koufront op komst in Spanje met weeralarm in 36 provincies
RTVE

Nieuw koufront op komst in Spanje met weeralarm in 36 provincies

MADRID – Volgens de Spaanse weerdienst Aemet is er een nieuw koufront op komst waar 36 provincies in Spanje mee te maken zullen krijgen. Deze provincies hebben dan ook weeralarmen gekregen vanwege de harde wind, extreme kou maar ook de hevige sneeuwval die verwacht wordt.

De Aemet heeft een geel weeralarm afgegeven vanwege de wind voor Teruel, Zaragoza, Cantabria, Albacete, Ávila, Burgos, León, Palencia, Segovia, Soria, Zamora, Barcelona, Tarragona, Melilla, Madrid, Castellón, Valencia, Alicante, Ibiza en Formentera, Mallorca, La Rioja, Álava, Bizkaia, Gipuzkoa, Asturië en Murcia. Huesca, Gerona, Lerida en Navarra hebben een oranje weeralarm gekregen.

De provincies Cantabrië, León, Gerona, Navarra, Álava en Asturië hebben ook een geel weeralarm vanwege het risico van hevige sneeuwval terwijl de provincies Huesca en Lerida een oranje weeralarm hebben vanwege de sneeuwval en het gevaar op lawines in de Pyreneeën.

Vanwege het verwachte slechte weer waarbij het extreem koud kan worden en er veel sneeuw verwacht wordt heeft de Spaanse overheid maatregelen getroffen en staan er meer dan 338 sneeuwruimers en strooiwagens klaar en heeft men 48.850 ton aan zout klaarliggen om de wegen sneeuwvrij te houden.

Sneeuwgrens

De sneeuwgrens schommelt tussen de 1.200 en 1.600 meter tot 900 en 1.200 meter in het noordwesten; in het noorden ligt het tussen 700 en 1.400 meter; in de Pyreneeën van 500 en 800 oplopend tot 700 en 1000 meter; in het west Iberisch gebied 700 en 1.000 meter stijgende tot 1.000 en 1.200 meter; in het oostelijke Iberisch gebied ligt het tussen 700 en 800 meter oplopend tot 1.000 en 1600; en in het centrale systeem tussen 1.400 en 1.600 meter.

Wind en golven

Langs de kust in Almería, Granada, Melilla, Castellón, A Coruña, Lugo, Pontevedra, Ibiza en Formentera, Mallorca en Menorca heeft men te maken met het risico van hoge golven en een extreem wilde zee terwijl dat risico nog groter is in Cantabrië, Gerona, Tarragona, Bizkaia, Gipuzkoa en Asturië waar tevens een wilde zee, hoge golven en een harde wind staat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Heerlijk een stukje spanje in nederland! En fijn om steeds weer goed op de hoogte te zijn van alle feiten. Ik lees het altijd met veel plezier, zelfs als er ellende in staat zoals met Julen. In nederland houden ze je niet zo goed op de hoogte!
  .

 2. Ook van onze kant, dank voor jullie inzet. Zowel thuis (Nederland) als nu onderweg door Spanje ( Valencia) lezen we altijd graag jullie berichtgeving. En dat is vaak onderwerp van gesprek. Dank daarvoor en we blijven jullie volgen.

 3. Dank voor jullie inzet. Zowel thuis ( in Nederland) als nu onderweg ( cabo de Gata )lees ik altijd jullie berichtgeving. En dat is vaak onderwerp van gesprek. Nogmaals dank daarvoor.

  1. Willem, fijn dat je een heel postief bericht schrijft. Ik lees de reacties bijna niet meer van wegen de toon waarop mensen schrijven. SpanjeVandaag vind ik een hele prettige site – lees het graag, maar hoe de meesten er op reageren vind ik beneden pijl. Nogmaals dank Willem

   1. Helemaal gelijk Maria.
    Vaak zo verschrikkelijk belerend hoe mensen op artikelen kunnen reageren. Typisch Nederlands heb ik het idee.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken