menu: rubrieken, zoeken & meer

Gaat Spanje net zoals China ook anale corona-tests uitvoeren?

Gaat Spanje net zoals China ook anale corona-tests uitvoeren?
Beeld: 123rf

Gaat Spanje net zoals China ook anale corona-tests uitvoeren?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De titel is ook meteen de vraag van veel inwoners in Spanje die lezen dat men in China is begonnen met het uitvoeren van anale corona-tests. Dat zou een oplossing kunnen zijn die nog niet ingevoerd is in Spanje maar comfortabeler zal zijn dan een lange wattenstaaf in je neus maar ook ongemakkelijker en gênant.

Iedereen kent de beelden wel van de typische PCR-corona-tests en de lange wattenstaafjes in de neusgaten die tot ver achterin geduwd worden. Veel geteste personen spreken van een oncomfortabele situatie en waarschijnlijk zal het ook niet goed zijn voor het binnenwerk van de neus.

Dus is het een goed idee om van een nasale naar een anale corona-test te gaan? Experts menen dat het een oplossing kan zijn omdat immers bekend is dat ook het rioolwater wordt geanalyseerd om zo vast te stellen of een gebied veel besmette personen heeft aangezien de virusdeeltjes in de ontlasting zitten.

Weliswaar is het een comfortabele manier van testen dan de wattenstaaf in de neus maar het is ook een gênante vorm van testen wat niet overal kan gebeuren. Volgens de internationale kranten zijn er in China in ieder geval al meer dan één miljoen mensen op de anale manier op corona getest.

Volgens de richtlijnen van de Chinese gezondheidsdienst moet een anaal wattenstaafje tussen de 3 en 5 centimeter in de rectum gestoken worden om daarna rond te draaien en de wattenstaaf er weer uit te halen.

Een anale corona-test kan effectief zijn bij Covid-patiënten die al geruime tijd in een ziekenhuis liggen om zo te achterhalen of deze corona-vrij zijn en alle corona-resten uit het lichaam verdwenen zijn.

De anale testmethode is daarom meer een bevestigende test die als aanvulling op de PCR-nasale-test gebruikt kan worden. De reden is omdat het virus via de luchtwegen het lichaam binnenkomt en het dus logisch is dat in de neus of mond de eerste tekenen van het virus gevonden kunnen worden.

Voorlopig hoeft men zich in Spanje nog geen zorgen te maken en zal de anale corona-test niet ingevoerd worden maar … dat zeiden ze eerder ook van de mondkapjes, de avondklok en praktisch alle andere corona-maatregelen. De tijd zal het leren.