menu: rubrieken, zoeken & meer

Portugezen mogen 15 dagen het land niet uit (grenzen met Spanje niet dicht)

Portugal sluit voor twee weken de grens met Spanje
Beeld: 123rf

Portugezen mogen 15 dagen het land niet uit (grenzen met Spanje niet dicht)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Portugese regering heeft besloten voor ten minste twee weken de inwoners van Portugal te verbieden het land te verlaten. Dit reisverbod gaat op vrijdag 29 januari in en zal voor 15 dagen gelden, met mogelijke verlenging. Volgens de Portugese premier António Costa is de corona-situatie erg slecht in Portugal en moet alles op alles gezet worden om het aantal besmettingen en corona-doden te stoppen.

UPDATE: Na onze berichtgeving werd bekend dat de grenzen niet sluiten maar dat er wel controles zijn bij de grensovergangen. Portugezen mogen het land niet verlaten maar grenswerkers en vrachtverkeer mogen wel de grens tussen Spanje en Portugal passeren. Toeristische en recreatief verkeer is echter uitgesloten. De noodtoestand in Portugal is ook met 15 dagen verlengd.

Vanaf vrijdag 29 januari en tot tenminste 12 februari zal de grens tussen Portugal en Spanje gesloten worden (UPDATE: De grenzen zijn officieel niet dicht maar Portugezen mogen het land niet uit en er zijn controles). Dat heeft alles te maken met het snel stijgende aantal besmettingen, doden en ziekenhuisopnames in de derde corona-golf in Spanje’s buurland. In de afgelopen 24 uur werd een recordaantal corona-doden van 293 geregistreerd.

Donderdag werd er in de Asamblea de la República over gestemd in Portugal en de minister van Binnenlandse Zaken Eduardo Cabrita maakte het nieuws later die dag bekend. Na onze eerste berichtgeving zijn verdere details bekend gemaakt zoals dat de grenzen dus NIET sluiten maar er wel controles zijn en dat de inwoners van Portugal hun land niet mogen verlaten.

Portugal heeft een 1.292 kilometer lange grens met Spanje, dit is de langste grens van het land. Deze grens gaat door Galicië (provincies Pontevedra en Orense), Castilië en León (provincies Zamora en Salamanca), Extremadura (provincies Cáceres en Badajoz) en Andalusië (provincia Huelva).