De oudste boom van Europa staat op Tenerife en is 1.481 jaar oud

De oudste boom van Europa staat op Tenerife en is 1.481 jaar oud
Beeld: @BiodiversosU / twitter

De oudste boom van Europa staat op Tenerife en is 1.481 jaar oud

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Europa’s oudste boom is te vinden op de Canarische Eilanden, meer concreet op het eiland Tenerife. Het gaat om een ‘cedro canario’ ofwel een ‘juniperus cedrus’ wat een conifeer uit de cipresfamilie is en volgens de laatste berekening 1.481 jaar oud is en op een hoogte van 2.100 meter te vinden is. 

Deze conclusie en de nieuwe leeftijd van de boom trekken onderzoekers van het Instituto Universitario de Gestión Forestal Sostenible van de Universidad de Valladolid (iuFOR), de Universidad Rey Juan Carlos en het Parque Nacional del Teide in een artikel dat gepubliceerd is in het Amerikaanse magazine ‘Ecological Society of America’.

Met de recente datering is dit exemplaar van de ‘ceder canario’ 400 jaar ouder dan de boom die tot nu toe als de oudste in Europa werd beschouwd, een den in Griekenland die in de volksmond ‘Adonis’ wordt genoemd. Twee jaar geleden (2019) identificeerde het Nationaal Park Teide een exemplaar dat bekend staat als de ‘Patriarca’ als de oudste boom in het beschermde natuurgebied.

Het onderzoek van ‘Patriarca’ en de datering om zijn leeftijd te bepalen was zeker niet makkelijk want dit exemplaar, dat dus nu als oudste boom van Europa de boeken in gaat, bevindt zich op een moeilijk bereikbare plaats op 2.100 meter hoge vulkanische rotskliffen die alleen toegankelijk zijn met geavanceerde klimtechnieken. De boom zal dus niet zo snel een toeristische attractie gaan worden.

Eenmaal ter plaatse hebben onderzoekers na het uitvoeren van radiokoolstofdatering vastgesteld dat verschillende van de bestudeerde exemplaren meer dan 1000 jaar oud waren en dat terwijl ze maar naar een klein deel van de aanwezige bomen heeft gekeken. Deze oude bomen hebben de afgelopen 500 jaar vijf vulkaanuitbarstingen, meerdere rotsdalingen en aardverschuivingen kunnen doorstaan ​​en gedijen goed in een koud, droog klimaat met nauwelijks grond.

Volgens Wikipedia is de juniperus cedrus een conifeer uit de cipresfamilie. Het is een grote struik of boom die een hoogte van 5 tot 20 meter kan bereiken. De bladeren zijn groenblijvend, naaldachtig en hebben een groene tot grijsgroene kleur. Ze groeien in kransen van drie aan de takken. De soort komt voor op Madeira (Portugal) en op de westelijke Canarische eilanden (Tenerife, La Palma, Gran Canaria en La Gomera). Hij groeit op hoogtes tussen 500 en 2400 meter. De soort staat op de Rode Lijst van de IUCN geklasseerd als ‘bedreigd’.

Ga naar de inhoud