skip to Main Content
Gemeente Alicante gaat controle op campers bij Agua Amarga strand verhogen
123rf

Gemeente Alicante gaat controle op campers bij Agua Amarga strand verhogen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Zoals elk jaar en ondanks eerder genomen maatregelen staat het Agua Amarga hondenstrand in Alicante ook deze winter weer vol met campers. Het is echter overal met borden aangegeven dat het verboden is daar met campers te staan, rijden, parkeren én te slapen. De gemeente gaat nu extra agenten bij het strand plaatsen om het parkeren en kamperen van campers te voorkomen.

LET OP: We hebben de eerder geplaatste foto maar verwijderd aangezien dat voor verwarring zorgde. Op die foto was een bord te zien wat niets te maken heeft met het strand in kwestie. Dat was een archieffoto. Net zoals de nu geplaatste foto van een camper op een strand (geen idee waar). Als iemand een goede foto heeft van de situatie op het Agua Amarga strand dan zou dat welkom zijn.

Het Agua Amarga strand is gelegen tussen de Playa de Urbanova en de EUIPO en is een strand waar men met de hond mag komen maar waar ook veel camperrijders gebruik van maken van de open ruimte aan de kust om daar te kamperen.

Ondanks dat het verboden is om daar met een camper te komen en al helemaal om daar stil te staan, te parkeren en te kamperen, gebeurt dit echter toch in de wintermaanden. De gemeente Alicante heeft al vaker aangegeven met de Policía Local te gaan controleren maar dat is nooit echt goed gegaan.

Daarom gaat de gemeente Alicante samenwerken met de regionale autoriteiten waardoor er controles kunnen komen van de Policía Nacional en/of de Guardia Civil die agenten van de Seprona Milieupolitie zal inzetten. Er zal meer door de diverse politie eenheden gepatrouilleerd worden om het parkeren en kamperen van campers tegen te gaan.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje[/su_note]

Parkeren Vs kamperen

Maar wat is parkeren en wat is kamperen met een camper in Spanje? Overal in Spanje mag men gewoon met een camper op straat parkeren, net zoals een auto. Parkeren is een ding maar kamperen is een ander ding.

Er wordt van kamperen gesproken als de zonneschermen omlaag worden gedaan, de tafels en stoelen buiten komen te staan en men zich zo positioneert alsof men op een camping staat. Dat is niet toegestaan maar wordt door veel mensen, met name Spanjaarden, wel veel gedaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 34 reacties
 1. wy hebben ook een camper en wonen daarin heerlyk en onze camper staat op een camper plaats in la marina in spanje en wordt door fransen beheest geweldige mensen ze doen alles voor ons en alle camperaars uit alle landen gewldige sfeer geniet met elkaar al dat geziek.

 2. Tip: Wissel de kust eens af en rijdt eens een stukje het binnenland in. Daar ontdek je het echte Spanje en vind je steeds meer leuke camperplekjes met alle faciliteiten voor € 12,50 of minder!

 3. Ik denk in oplossingen,
  Mijn plan is om duurzaam camperplaats te maken..
  Omgeving gandia…
  Investeerders kunnen contact met mij opnemen
  M.v.g joost knevel

 4. Nou, als trotse Hollander met een Camper en woonachtig in Spanje én liefhebber van honden die ook nog eens de natuur om ons heen waardeer moet ik toch wel ff wat kwijt hier.

  a. Als het een ‘hondenstrand’ betreft kunnen anderen er geen aanstoot aan nemen dat er honden zijn. Klaar.
  b. Dat ‘Camper volk’ “tokkies” zijn is behoorlijk aanmatigen en generaliserend. Er zijn honderdduizenden campers tegenwoordig en net als onder de rest van de bevolking zijn hun eigenaren van dezelfde pluimage als de rest. Er zijn dus goed gemanierde en minder goed gemanierde camper bezitters.
  Dit soort generaliserende en aanmatigende taal is onbehoorlijk en draagt ook nergens toe bij.
  c. Dat al die buitenlandse Camper eigenaren zo goed zijn voor de economie waag ik te betwijfelen. De gemiddelde Camper eigenaar neemt zoveel mogelijk van zijn levensbehoeften mee van huis en zijn verrassend vaak erg zuinig met de boodschappen want er is natuurlijk niet te veel ruimte en de camper kost ook al genoeg…. Verder rijden de meeste bezitters relatief weinig dus daar komen de inkomsten ook niet vandaan. En de buitenlanders hebben dus de Camper niet in Spanje gekocht, een (vakantie-)huis eigenaar wel. Dus als het om het economische voordeel van de Campers gaat valt dat waarschijnlijk helemaal in het niet tegenover de vakantieganger of overwinteraar die hier in een Hotel, pension, huurhuis of eigen huis zit. Díe brengen heel wat meer geld in en er zijn er ook nog heel veel meer van….
  Mezelf niet te na gesproken, economisch gezien zijn Camper bezitters eigenlijk de armoe zaaiers voor het gast land. Als ze dan ook al niet op de Camping gaan staan…… tja.
  d. Het is met Campers eigenlijk net als met andere vakantiegasten. Als er teveel van op een kluitje komen begint het op overlast te lijken. Wij gaan vaak lekker de binnenlanden van Spanje in en zetten hem neer op lekkere rustige plekken weg zodat we niemand lastig vallen om te overnachten. Af en toe komt er een boer langs of soms zelfs een politie auto maar nog nooit zijn we gevraagd om te vertrekken.
  Als we op een mooie plek bij een strand willen zijn rijden we er ‘s ochtends naar toe en zorgen ‘s avonds op tijd weer weg van de drukte ergens een plekje te hebben gevonden waar we niemand tot last zijn. En zo af en toe pakken we ook een leuke Camping als we niets kunnen vinden of behoefte hebben aan ‘anderen’ om ons heen…. “Leven en laten leven in wederzijds respect” is ons moto.
  En ruim altijd je eigen troep, en soms zelfs dat van een ander, op….

  En oh, het scheelt natuurlijk altijd als je je zelf vriendelijk opstelt en de taal spreekt. Als ik soms hoor hoe tenenkrommend mijn eigen landgenoten te keer kunnen gaan tegen mensen van het land alwaar men op bezoek komt……

  1. Sorry hoor Rudy R ik woon hier al 20 jaar de eerste beleefde vrij parkerende camper eigenaar moet ik nog tegenkomen. Ik spreek ze altijd altijd netjes aan scheld nooit iemand uit maar je bent in mijn ogen wel een TOKKIE als je wel onbeleefd bent en mensen voor alles en nog wat uitmaakt die beleefd wat vragen. Ik kom ook met regelmaat op campings en standplaatsen en deze camper eigenaren zijn wel netjes en beleefd. Er is dus een duidelijk verschil in gedrag tussen de camping bezoeker of de vrij parkeerder. De echte TOKKIES komen vrijwel allemaal buiten Spanje vandaan de spannende zijn toch echt wel de Nederlanders die een enorme grote bek opzetten en zelfs gaan dreigen als je maar iets beleefd van ze vraagt. Ik ben zelf Nederlander en schaam me diep voor dit volk die nog geen Spaans woord kan uitkramen. Als je ergens niet mag staan en dit ook aangegeven staat dan ben je toch al een …….. nr 1 als je er toch eigenwijs gaat staan en daarmee het plezier van anderen bewust belemmerd. In El Campello is nu ook zelfde probleem gaande bij het honden strand enkel kunnen ze er niet echt op dus gaan ze achter het benzine station aan de overkant staan waardoor strand bezoekers niet meer kunnen parkeren en de eigenaar die erboven woont zijn eigen huis met moeite kan bereiken, daarnaast wordt alle afval die ze hebben gedumpt in de Rio Seco die er pal naast ligt, dus ook de uitwerpselen. Ik weet dat er fijne camper eigenaren zijn maar deze staan toch op de plekken waar campers toegestaan zijn en die dumpen niet zomaar hun camper ergens neer.

  2. Beste wij hebben een huis in Spanje en in België, toch toeren we hie ook rond om de mooie plaatsen van Spanje te ontdekken. Wij hebben 1 noodrantsoen mee voor het geval dat er geen restaurands in de buurt zijn. Bij voorkeur verblijven wij op een betaal parking. Eten doen we op restaurant, wij zijn geen frigobox toeristen. Waarom doet Alicante de moeite niet om een camper parking aan te leggen ? Het breng euros binnen en de horeca geniet er ook van, dus win, win.

  3. 1 opmerking wij gaan altijd naar Spanje met helemaal geen boodschappen en we maken geen rommel en we staan op de camping en we gaan ook nog uit eten wat moeten we nog meer
   Groetjes truida
   W

 5. Dat honden strand in Alicante is een pijn in de ogen van de honden bezitters, campers gaan daar zomaar staan zijn onbeleeft want de honden MOETEN WEG. Dus zijn er continu opstootjes tussen de campers en de honden bezitters die daar nota bene op een legaal honden strand komen. Ik ben er deze winter nu al 3x geweest en heb aanvaringen gehad met dat TOKKIE CAMPER VOLK. Ik loop op een honden strand maar mijn honden mogen niet los of in de buurt komen van de camper duh? Dus heb ik ook al 3x de politie gebeld en gevraagd om een oplossing want het is een HONDEN STRAND en geen CAMPER PLAATS. Daarnaast heb ik al meedere keren menselijke uitwerpselen zien liggen walgelijk gewoon en volgens mij kiepen ze hun afval gewoon in de zee er is immers niets om het ergens te laten en er is ook niets direct in de buurt. Het zijn een stelletje afval dumpende viezerikken zonder manieren en els je zegt dat het een honden strand is krijg je enkel maar scheldwoorden naar je kop geslingerd.

 6. Ik meen enkele jaren geleden ergens gelezen te hebben dat campers of mobilhomes of wat dan ook verplicht waren naar een camping te gaan als ze zich binnen een straal van 3km bevinden van een camping bevinden.
  Is dit zo? Iemand?

  1. Het is overal hetzelfde met de campers. I
   k woon in Zeeland bij de Brouwersdam en daar stikt het ook van de campers. Het wordt steeds erger.
   Heel veel van die camperaars overwinteren aan de Costa Blanca en overzomeren in Zeeland.
   Ze hebben namelijk geen woning meer want dat hebben ze verkocht voor de camper.
   Mijn ervaring is dat bijna in elke camper een hond zit.
   Vaak meer dan 1. Hier is dat wel het geval en dat geldt ook voor caravans. Een camperaar vindt het onzin dat hij naar een camping moet. Het kost €20,00 per nacht en dat vindt 95% te duur. Ze hebben alles zelf aan boord zoals water, gas, stroom, toilet dus een camping is onnodig vinden ze.
   De inhoud van de chemische toiletten dumpen ze wel in de natuur of in zee en water tanken ze bij een benzinestation.
   Stroom wordt vaak verwekt met 2 zonnepanelen op het dak die de accu voedt.
   In de zomer staan er s’nachts tientallen te overnachten op de Brouwersdam. Het is 1 grote camping van 10Km.
   Alleen als de politie een paar nachten controleert en dan boetes geeft van €240,00 wordt het minder.

   1. Ook ik ben een Zeeuwse camperaar en voormalig politieamtenaar. Uw verhaal gaat niet op. Iedere nacht is er controle op de Brouwersdam, dus daar overnachten geen campers. Als u een mening geeft zorg dan dat die klopt.
    Ook lees ik dat camperaars alles uit eigen land meenemen. Onzin natuurlijk, een omdat het niet kan en twee zijn boodschappen in Spanje goedkoper. Er worden veel aannames gedaan die niet kloppen. Jammer.

    1. Beste Camperpunt,

     Ik woon vlakbij de Brouwersdam.
     Ik heb ook een Caravan en als het weer meezit dan ben ik ook op de Brouwersdam te vinden met de Caravan tussen de Camperaars. Ik ga elke dag naar huis.
     Ik weet wel degelijk wat er speelt. Ik maak vaak praatjes met de Camperaars.
     Politiecontrole??? In het seizoen???? Laat mij niet lachen.
     Daar is geen mankracht voor en het heeft soms prioriteit.
     Het gebied is daar te groot voor en bovendien heb je daar 2 politiekorpsen. De Zeeuwse en Zuid-Hollandse.
     U wilt mij toch niet vertellen dat u de pekken niet weet waar ze nooit komen. Zelfs de Duitsers en Belgen weten die te vinden.

     1. Ook hier bent u weer slecht op de hoogte, de controle wordt gedaan tijdens de normale surveillance’s en door de gemeentelijke Boa’s. Natuurlijk zijn er zo nu en dan grote akties. Maar het gaat hier over Spanje. Wij camperen 20 jaar en het wordt drukker met campers overal in Europa, er zijn er ook ongeveer 2 miljoen. En net als in het hele leven zijn er goede en minder goede mensen onder. De meeste mensen maken geen rommel, een enkele wel. Overigens valt dat rommel maken door mensen met een camper erg mee. Ik deed er in Nederland onderzoek naar en er was bij enkele tientallen gemeente geen enkel bewijs voor of proces-verbaal voor opgemaakt.

   2. Graag niet iedereen over dezelfde kam scheren aub.
    Wij zijn Belgen en reizen graag door Nederland met onze camper. We gaan ALTIJD overal door het land op camping, 20 € is een correcte prijs voor de service die men krijgt. Wij houden ervan om te winkelen bij de plaatselijke buurtwinkels en landboerderijen (zo weinig mogelijk grootwarenhuizen, enkel als het niet anders kan) , we gaan ook eten op restaurant, enkel ontbijt in de camper, wel brood bij de plaatselijke bakker gaan halen.
    Wij ergeren ons ook aan het asociaal gedrag van sommige camperaars en sorry, ja, meestal wel Nederlanders met hun grote bek.
    Hopelijk kunnen we nog lang genieten van jullie prachtig land.
    Vriendelijke groet !
    Vera

  2. Wij hebben zelf een appartement in Villajoyoisa aan de haven nabij strand . Gaan vanuit Nederland met de camper toeren en gaan naar ons appartement . Deze geparkeerd en aan politie gevraagd om een nacht te parkeren. Geen probleem. Echter om 23.00 uur politie . Verboden te parkeren . Het is niet toegestaan aan de kustlijn .

 7. We hebben de tekst maar even aangepast om verwarring te voorkomen. Ook de eerder geplaatst foto is verwijderd omdat dit een archieffoto was en niets met het strand in kwestie te maken had. Daarom staat er nu een algemene foto van een camper op het strand.

 8. Duizenden campers overwinteren in Spanje en Portugal. Goed voor de werkgelegenheid. Goed voor de economie. In een reactie wordt gezegd dat ze gierig zijn. Verre van dat. Camper bezitters zijn vermogende mensen die heel veel geld naar Spanje brengen. Ontzettend veel geld vergeet dat niet. Sommige gemeentes voeren een hetse tegen camperaars maar de meeste heten ze van harte welkom zoals hier in La Selva Del Camp. Die gemeente biedt ze gratis parkeerruimte, speciaal voor campers met gratis de faciliteiten die nodig zijn en zelfs gratis stroom. De winkels en restaurants enz in het stadje zijn blij met met de extra inkomsten van het campervolk.

 9. Onder camperaars zijin er maar weinig onderwerpen die zoveel reacties oproepen als horkerige medecamperaars.
  Ze gooien afval weg, legen toiletcassetes in de bosjes en zijn te beroerd om vrijwillig een bijdrage te betalen.
  De meeste houden het netjes en schoon, en zo hoort het.
  Zij die het voor andere camperaars bederven moeten worden gestraft, mensen laat geen rommel achter.
  Zelf ga ik voornamelijk naar campings, uitzonderingen zijn er altijd, maar hou je aan de regels.
  De natuur is te mooi om te bederven.

 10. Het is tergend dit fenomeen.Er zijn er bij die met rijdende paleizen gewoon hun neerzetten waar ze willen en dit omdat ze gewoon te GIERIG zijn om op een camping te staan.Er zijn er meer en meer die zelfs rond de camping op de weg gaan staan en dat nog gebruik maken van de voorzieningen uiteraard gratis.Hoge boetes geven aan die lui.

  1. Klopt helemaal. In de buurt van de camping waar wij de winter doorbrengen zagen we in voorgaande jaren vaak (vooral Nederlandse) campers staan. Waslijnen werden tussen lantaarnpalen gespannen, stoelen werden buiten gezet, toiletcassettes werden in straatkolken geleegd. Een aantal keren zagen we iemand met een tas richting onze camping lopen om na een kwartier met nat haar weer terug te komen. Dit jaar nog niet gezien, kennelijk wordt er strenger gecontroleerd. Terecht…

  2. U heeft makkelijk praten. U schrijft dat wij te gierig zijn om op een camping te staan. Als je al een hele goedkope camping tegenkomt die € 20 per nacht kost, dan heb je het nog steeds over laten we voor het gemak zeggen 30 nachten x € 20 = € 600 per maand, oftewel €7200 op jaarbasis! Dat is meer dan een huurhuis kost! Ik heb juist mijn huurhuis à € 525 per maand (incl. gas water en licht) opgezegd omdat ik die prijzen niet kan betalen van mijn minimum loon. Als de landelijke wetgeving zoals in Spanje zegt dat ik met een camper overal waar normale auto’s mogen parkeren óók mag parkeren (en overnachten, maar NIET kamperen) met een camper, Wat is hier dan op tegen? Ik neem 1 parkeervak in beslag, net als een normale auto. Daar heeft niemand geen last van. Of ik erin slaap of niet, dat verandert daar niets aan. Ik gooi mijn afval netjes weg bij een benzinestation (legaal), Ik loos mijn vuilwater en wc inhoud netjes 1 nacht per week op een camping, waar ik ook mijn energievoorraad weer aanvul, óf op de speciale camper tankstations, die daar voorzieningen voor hebben. Ik ben de laatste die de natuur zou gaan bederven, want juist mede door mijn liefde voor die natuur ben ik ertoe over gegaan om te gaan camperen ipv opgesloten te zitten in een betonnen hok van 5m x 8m in een vieze vervuilende stad, waar niemand met je praat of naar je omkijkt. Ik heb geen hond en ik scheld niemand ooit uit. Wat is er mis met mijn levenswijze, puur alleen omdat ik het geld niet heb voor een huurhuis maar wel voor een tweedehands camper van 8000 euro?

 11. Het gebeurd langs de gans kustlijn in Spanje zonder dat er opgetreden wordt. Ik stel mij steeds de vraag wat er met het afvalwater gebeurd van deze campers die er soms gedurende verschillende dagen tot weken staan. De mooiste plekjes aan het strand worden vervuild door deze mensen, ga op een camping staan.

 12. U schrijft “Ondanks dat het verboden is om daar met een camper te komen en al helemaal om daar stil te staan, te parkeren en te kamperen”.
  Echter, volgens het bord dat op de foto bij het artikel staat, is het alleen verboden te kamperen, verboden voor caravans en verboden te parkeren voor vrachtwagens zwarder dan 3500kg. Campers (zeker die in categorie M1, dus gelijkgesteld aan personenwagens, komen op dit bord helemaal niet voor. Er geldt geen vebod voor campers er te komen of te parkeren. Het bord geldt overigens wel voor campers van categorie N1 (omgebouwde vrachtwagens), zwaarder dan 3500kg.

  1. Kijk, u weet tenminste waar het over gaat.
   Als dat bord daar echt staat, is het hele artikel uit de lucht gegrepen stemming makerij.
   Controleer eerst eens wat feiten, Stoffer !

   1. Meneer Stoffer beste Jan. Zie het artikel in het Spaans, daar is het uit vertaald en NEE dit bord is een archieffoto en niet de situatie daar ter plaatse. Daar konden we geen foto van vinden. Tjonge wat kunnen we vallen over een foto hé. Feit is dat het daar om een hondenstrand gaat en daar mag men simpel niet staan, parkeren of kamperen punt. Lees het Spaanse artikel. Daarnaast leggen we in de tekst ook uit wat het verschil is tussen parkeren en kamperen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken