skip to Main Content
Het is ‘Jueves Lardero’ in Spanje of het begin van Carnaval
archieffoto

Het is ‘Jueves Lardero’ in Spanje of het begin van Carnaval

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is 28 februari en officieel begint ook in Spanje het Carnaval. Dat viert men op veel plaatsen in het land met de “Jueves Lardero” wat in elke autonome deelstaat weer een andere naam heeft zoals ‘Dijous Gras’ in Catalonië, ‘Día de la Mona’ in Albacete of ‘Jueves Merendero’ in Salamanca. Een ding hebben deze vette donderdagen gemeen en dat is dat er veel en vet gegeten wordt waarbij ook weer elke regio een eigen gerecht of specialiteit heeft.

De ‘Jueves Lardero’ stamt af van het Latijnse lardarius wat tocinero (vertaling onbekend) betekent. Op veel plaatsen in Spanje wordt deze dag wat het begin is van Carnaval gevierd met verschillende gebruiken waarbij een ding vaak centraal staat, het genieten van typische gerechten en als het even kan in de buitenlucht.

In Catalonië geniet men op de ‘Dijous Gras’ bijvoorbeeld van de tortilla de patatas (aardappelomelet) of butifarra de huevo worst terwijl men op de Balearen eilanden op ‘Dijous Llarder’ geniet van gerechten met eieren zoals de tortilla de patata of coca de llardons die men overigens op meer plaatsen in Spanje eet op deze dag. Ook in de Comunidad de Madrid eet men traditioneel de tortilla de patata op de dag die ook wel bekend staat als de ‘Día de la Tortilla’.

In Andalusië heeft elke regio weer een eigen traditie en is het onmogelijk om ze allemaal hier op te sommen. De dag staat in Andalusië ook wel bekend als de ‘Jueves Gordo’ of ‘Día de las merendicas’ wat op veel plaatsen ook een lokale feestdag is zoals in Churriana de la Vega, Cullar Vega in de provincie Granada of Benahadux in Almería en Puente Genil in Córdoba. In 2019 valt deze dag echter samen met de ‘Día de Andalucía’ wat een autonome feestdag is.

Ook in Castilla y León en Castilla-La Mancha wordt de ‘Jueves Lardero’ gevierd en is deze zeker bekend in de provincie Salamanca waar deze dag de ‘Jueves Merendero’ heeft of in Soria waar men het ook wel omschrijft als ‘Jueves lardero, pan, chorizo y huevo’ waar het de gewoonte is om met vrienden te gaan lunchen.

In de deelstaat Aragón maakt men gebruik van de ‘Jueves Lardero’ om genoeg vet te eten om de carnaval te doorstaan, ofwel ‘ponerse las botas’. Er wordt tortilla de patata, carne en chorizo gegeten tijdens deze dag.

Hierboven staan slechts enkele voorbeelden want er zijn nog veel meer tradities en traditionele gerechten te vinden in heel Spanje. Als je er nog een of meer weet, laat het ons weten en plaats een reactie 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Lardarius en tocerino nog eens: Ja dat was nou dom van me. Natuurlijk zijn het geen bijvoeglijke naamwoorden, maar woorden die mensen aanduiden. Mensen die iets met spek doen. Spek-eters dus..

  2. Even over lardarius en tocerino: lardus is latijn voor spek, tocino is dat in het spaans. lardarius en tocerino zijn bijvoeglijke naamwoorden die daarbij horen, betekenen dus “spekkig”, of “van het spek”of zoiets.

  3. Het is allemaal ‘samenhangend’. Moslims ondergaan de ramadan en onthouding van menselijke eetgeneugten en na ommekomst het Suikerfeest waarin verloren lichaamskracht wordt hersteld door veel eten en suiker waren te nuttigen.
    Katholieken draaien het om Carnaval/lardarius. Drie dagen van vrijwel onbeperkt eten en drinken opdat een speklaag/Ticino in het lichaam wordt opgebouwd om de Vastentijd van 6 weken voorafgaand Pasen te kunnenn doorstaan. Dus Katholieken gaan preventief te werk in dezen, Moslims curatief.

  4. Op vele plaatsen is Carnaval al voorbij hier in Andalucia. Vorige week heb ik gezien was het in Malaga, hoofdstad, Cadiz en Veléz-Málaga. Weliicht op meerdere plaatsen.

  5. Hier in het dorp eten ze een broodje dat pataqueta wordt genoemd. Alleen op de donderdagen vóórdat de vaste begint. Niet echt een vette hsp. Hangt er helemaal van af wat je bestelt. Vandaag laatste dag trouwens. Woensdag is het al aswoensdag.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken