skip to Main Content
Warme weer zorgt voor luchtverontreiniging in Spanje
Publico

Warme weer zorgt voor luchtverontreiniging in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Niet iedereen is blij met het warme en droge weer in februari in Spanje. De tijdelijke anticycloon waarin Spanje zich bevindt veroorzaakt een temperatuurstijging die verhindert dat de verontreinigende deeltjes zich verspreiden. Deze situatie zorgt voor een verslechtering van de luchtkwaliteit en het genereert gezondheidsproblemen in verband met allergieën en astma.

De zon schijnt in bijna heel Spanje en dat al de hele maand februari die uitzonderlijk warm en droog is gebleken. De temperaturen waren niet alleen in Spanje boven normaal niveau maar in bijna heel West Europa waar in sommige landen temperatuur records werden verbroken.

De anticycloon waar een deel van Europa zich in bevindt heeft een negatief effect op de luchtkwaliteit omdat een atmosfeer met een hogere temperatuur – in een eenvoudige verklaring – ertoe leidt dat verontreinigende stoffen veel langer in de lucht worden vastgehouden omdat ze niet in hoogte kunnen stijgen en worden vastgehouden in de troposfeer (de laagste laag van de atmosfeer).

Regen is daarom essentieel om de ophoping van schadelijke elementen in de lucht te verminderen omdat regenval elementen zoals fijne deeltjes (PM2.5) en thoracale deeltjes (PM10) laat verspreiden. Als je met hoge temperaturen leeft regent het niet en dit zorgt ervoor dat de verontreinigende stoffen langer in de atmosfeer blijven, aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Afgelopen dinsdag waren er zo’n 30 steden in Spanje die de limieten van dagelijkse deeltjes die zijn vastgesteld door gemeentelijke instanties en aanbevolen zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie overtroffen.

Grote steden als Madrid en Barcelona hebben al maatregelen genomen omdat de luchtvervuiling flink is toegenomen. In Barcelona en de daaromheen liggende steden en dorpen geldt een ‘aviso preventivo’ ofwel een preventieve waarschuwing waarmee de regionale overheid de inwoners vraagt met het openbaar vervoer te reizen en het gebruik van privé voertuigen te verminderen.

In Madrid zijn ook maatregelen genomen omdat de luchtvervuiling flink is toegenomen. Zo mag er niet harder worden gereden dan 70 km/uur op de M-30 snelweg en andere toegangswegen tot de stad.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
    1. En naast de bloemen geven ze uiteraard de Diesel weer de schuld terwijl een bezine auto bagger uitstoot heeft. Een Diesel is schoner dan Benzine.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken