Warme weer zorgt voor luchtverontreiniging in Spanje

Warme weer zorgt voor luchtverontreiniging in Spanje
Beeld: Publico

Warme weer zorgt voor luchtverontreiniging in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Niet iedereen is blij met het warme en droge weer in februari in Spanje. De tijdelijke anticycloon waarin Spanje zich bevindt veroorzaakt een temperatuurstijging die verhindert dat de verontreinigende deeltjes zich verspreiden. Deze situatie zorgt voor een verslechtering van de luchtkwaliteit en het genereert gezondheidsproblemen in verband met allergieën en astma.

De zon schijnt in bijna heel Spanje en dat al de hele maand februari die uitzonderlijk warm en droog is gebleken. De temperaturen waren niet alleen in Spanje boven normaal niveau maar in bijna heel West Europa waar in sommige landen temperatuur records werden verbroken.

De anticycloon waar een deel van Europa zich in bevindt heeft een negatief effect op de luchtkwaliteit omdat een atmosfeer met een hogere temperatuur – in een eenvoudige verklaring – ertoe leidt dat verontreinigende stoffen veel langer in de lucht worden vastgehouden omdat ze niet in hoogte kunnen stijgen en worden vastgehouden in de troposfeer (de laagste laag van de atmosfeer).

Regen is daarom essentieel om de ophoping van schadelijke elementen in de lucht te verminderen omdat regenval elementen zoals fijne deeltjes (PM2.5) en thoracale deeltjes (PM10) laat verspreiden. Als je met hoge temperaturen leeft regent het niet en dit zorgt ervoor dat de verontreinigende stoffen langer in de atmosfeer blijven, aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Afgelopen dinsdag waren er zo’n 30 steden in Spanje die de limieten van dagelijkse deeltjes die zijn vastgesteld door gemeentelijke instanties en aanbevolen zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie overtroffen.

Grote steden als Madrid en Barcelona hebben al maatregelen genomen omdat de luchtvervuiling flink is toegenomen. In Barcelona en de daaromheen liggende steden en dorpen geldt een ‘aviso preventivo’ ofwel een preventieve waarschuwing waarmee de regionale overheid de inwoners vraagt met het openbaar vervoer te reizen en het gebruik van privé voertuigen te verminderen.

In Madrid zijn ook maatregelen genomen omdat de luchtvervuiling flink is toegenomen. Zo mag er niet harder worden gereden dan 70 km/uur op de M-30 snelweg en andere toegangswegen tot de stad.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.