Warme weer zorgt voor luchtverontreiniging in Spanje

Warme weer zorgt voor luchtverontreiniging in Spanje
Beeld: Publico

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Niet iedereen is blij met het warme en droge weer in februari in Spanje. De tijdelijke anticycloon waarin Spanje zich bevindt veroorzaakt een temperatuurstijging die verhindert dat de verontreinigende deeltjes zich verspreiden. Deze situatie zorgt voor een verslechtering van de luchtkwaliteit en het genereert gezondheidsproblemen in verband met allergieën en astma.

De zon schijnt in bijna heel Spanje en dat al de hele maand februari die uitzonderlijk warm en droog is gebleken. De temperaturen waren niet alleen in Spanje boven normaal niveau maar in bijna heel West Europa waar in sommige landen temperatuur records werden verbroken.

De anticycloon waar een deel van Europa zich in bevindt heeft een negatief effect op de luchtkwaliteit omdat een atmosfeer met een hogere temperatuur – in een eenvoudige verklaring – ertoe leidt dat verontreinigende stoffen veel langer in de lucht worden vastgehouden omdat ze niet in hoogte kunnen stijgen en worden vastgehouden in de troposfeer (de laagste laag van de atmosfeer).

Regen is daarom essentieel om de ophoping van schadelijke elementen in de lucht te verminderen omdat regenval elementen zoals fijne deeltjes (PM2.5) en thoracale deeltjes (PM10) laat verspreiden. Als je met hoge temperaturen leeft regent het niet en dit zorgt ervoor dat de verontreinigende stoffen langer in de atmosfeer blijven, aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Afgelopen dinsdag waren er zo’n 30 steden in Spanje die de limieten van dagelijkse deeltjes die zijn vastgesteld door gemeentelijke instanties en aanbevolen zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie overtroffen.

Grote steden als Madrid en Barcelona hebben al maatregelen genomen omdat de luchtvervuiling flink is toegenomen. In Barcelona en de daaromheen liggende steden en dorpen geldt een ‘aviso preventivo’ ofwel een preventieve waarschuwing waarmee de regionale overheid de inwoners vraagt met het openbaar vervoer te reizen en het gebruik van privé voertuigen te verminderen.

In Madrid zijn ook maatregelen genomen omdat de luchtvervuiling flink is toegenomen. Zo mag er niet harder worden gereden dan 70 km/uur op de M-30 snelweg en andere toegangswegen tot de stad.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Kunnen jullie de gemeten waarden van die 30 steden achterhalen/publiceren?

En naast de bloemen geven ze uiteraard de Diesel weer de schuld terwijl een bezine auto bagger uitstoot heeft. Een Diesel is schoner dan Benzine.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.