skip to Main Content
Zorgwekkende hoge temperaturen tot 28 graden in Spanje
123rf

Zorgwekkende hoge temperaturen tot 28 graden in Spanje

MADRID – Het mag dan allemaal wel lekker zijn als je op vakantie bent in Spanje of daar woont maar de temperaturen die deze maand februari gemeten worden zijn niet normaal. In Spanje en op veel andere plaatsen in het westen van Europa is het buitengewoon warm voor de tijd van het jaar en dat is volgens de weerdiensten zorgwekkend te noemen.

Normaal gesproken worden de hoogste temperaturen van Spanje in de wintermaanden gemeten op de subtropische Canarische Eilanden maar de laatste weken is dat compleet anders. Op woensdag werd zelfs de hoogste temperatuur van het land gemeten in het noorden van Spanje, in het normaal gesproken regenachtige en koude Navarra.

Woensdag

Op woensdag werd het 27,8 graden in Bera in de autonome regio Navarra terwijl het 27,5 graden werd in Renteria in Baskenland en 27,3 graden bij het vliegveld van San Sebastian.

Bij het vliegveld van Valencia werd ook een temperatuur gemeten van 27,3 graden terwijl dat 27,2 graden was in Tortosa in het zuiden van de provincie Tarragona in Catalonië.

Donderdag

Februari werd op donderdag afgesloten met 28 graden in Mula en Murcia in de autonome regio Murcia en werd het 27,6 graden in Molina de Segura, ook in de regio Murcia. In Novelda in de provincie Alicante werd het 26,4 graden, net zoals in Lorca en Cieza in de regio Murcia, aldus de dagelijkse gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet.

Vreemd genoeg kwam het kwik niet hoger dan 23,6 graden op de Canarische Eilanden, om concreet te zijn op Gran Canaria in de Aldea de San Nicolas. Op Tenerife werd het in Vallehermoso 23,3 graden. Op Lanzarote was de hoogste temperatuur 21,5 graden en op Fuerteventura in het zuiden 23,1 graden.

In Catalonië werd de hoogste temperatuur gemeten in Tortosa (Tarragona) met 25,4 graden, werd het in Tarragona 24,4 graden en in Gerona 23,5 graden. In Barcelona werd het blijkbaar niet warmer dan 18,6 graden.

In de Comunidad Valenciana werd de hoogste temperatuur gemeten in Novelda (Alicante) met 26,4 graden gevolgd door Xativa (Valencia) met 25,8 graden en Elche met 25,4 (Alicante) graden.

Op de Balearen werd het op Mallorca 24,4 graden in Pollença en 23,1 graden in Sa Pobla. Op Menorca kwam het kwik niet hoger dan 19 graden en op Ibiza werd het niet warmer dan 18,6 graden.

In Andalusië werd de hoogste temperatuur gemeten in Jimena de la Frontera (Cádiz) met 25,2 graden gevolgd door 25,1 graden in Sevilla en 25 graden in Coín.

In Madrid heeft men ook niet te klagen met een maximumtemperatuur van 20,7 graden in Arganda del Rey en 20,2 graden in San Sebastián de Los Reyes terwijl het in de stad Madrid maximum 19,6 graden werd.

Regen?

Maar velen vragen zich af wanneer het gaat regenen in Spanje. Volgens de website eltiempo.es lijkt het erop dat begin maart dezelfde hoge temperaturen worden gemeten als in februari. Vanaf volgende week dinsdag of woensdag kan het op sommige plaatsen gaan regenen maar men verwacht geen grote stortbuien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Onzin, niets zorgwekkends aan. Vorig jaar was het voorjaar juist slecht, dus gemiddeld zal het best kloppen. Het enige zorgwekkende is het gebrek aan neerslag, met name in het oosten van Spanje .

  1. Heb ik gezegd dat het zorgwekkend was dan? Ons plannetje ging enkel niet door omdat het weer nu eenmaal onvoorspelbaar is. En er is misschien geen neerslag maar er is wel vocht in de nacht en dan wordt alles ook nat en gaat het uitdrogen stukken langzamer en leven alle planten nog zonder een drupje regen. En nu de zon weer begint te schijnen gaat de boel verschuiven dus verwacht ik binnen een aantal weken toch wel wat regen.

 2. Nou het was dus 20 graden rond 16:00 dus ik ging met de honden op pad en terwijl ik aan het lopen was zag ik niets meer een paar honderd meters verderop er kwam een enorme mistwolk aan en binnen notime zag ik bijna niets meer de overkant van de straat was niet meer zichtbaar de temperatuur viel voelbaar terug in korte tijd en toen ik het ging checken bleek het nog maar 14 graden te zijn. Ik wilde samen met de vrouw en de honden even lekker op een terrasje zitten maar dat idee was direct voorbij zonder zon en die lage temperatuur.

 3. Het klimaat doet nu éénmaal wat het wil
  Al eeuwen zo
  Ook toen er geen mensen waren, geen auto’s en er geen industrie was
  Vorig jaar in Nederland/België was een echte super zomer, ongetwijfeld, maar vergeet niet dat dat 40 GELEDEN was sinds 1976, om echt te vergelijken

 4. Hebben we in Nederland niet het gezegde “dansen op de vulkaan”?
  In dit geval de klimaat bom. Die gaat langzaam af.

  Nu vinden we de zwoele winters en het zachte voorjaar nog lekker, maar de eerste bosbranden zijn er al en de boeren maken zich ook al ernstig zorgen.
  Als we straks ondraaglijk warme zomers krijgen gepaard gaande met watertekorten of elektriciteits-tekorten (aircos!) dan wordt het minder leuk. In Nederland lacht men ook breed op het terras in Februari maar als de groente van de boer dadelijk in prijs omhoog gaan of je huis verzakt door de uitdroging van de grond en de belastingen nog verder omhoog om de dijken te verzwaren dan lachen we dadelijk allemaal als een boer met kiespijn.
  Ook voor de vakantieganger wordt het dan te heet in de traditionele ‘zon en zee’ vakantie landen en dat gaan ze in hier ook in de portemonnee voelen.

  Nee, zette het orkest op de Titanic ook niet de laatste wals in voordat het niet meer af te wenden onheil toesloeg? Het is 30 seconden voor twaalf met ons klimaat en de klok wordt nog steeds niet erg afgeremd door ons soort….

 5. Was heerlijk in Novelda, wat wijn wezen proeven bij Bodega Casa Cesilia aldaar, mooie rondleiding, hebben ook een goed restaurant! Perfect weer, perfecte dag! Viva España!!

  1. Net de weersverwachting zien en morgen wordt het gewoon 20 graden door geheel Spanje, ook hier lokaal gekeken en zegt ook keurig 20.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken