MENING: Koffie in Spanje in glaasje of kopje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
MENING: Koffie in Spanje in glaasje of kopje?
Beeld: 123rf

MADRID – In Spanje wordt veel koffie gedronken en vaak op verschillende manieren. Dat kan met melk, zonder melk, met slagroom of opgeklopte melk, met gecondenseerde melk, met alcohol of zonder cafeïne. Maar ook de wijze waarop de koffie gedronken kan worden is anders, met name in het geval van de ‘cortado’ en de ‘solo’ die soms in glaasjes en soms in kopjes geserveerd worden. Maar waarom is dat en wat is jouw voorkeur?

Er zijn mensen in Spanje die zweren bij een koffie uit een ‘vaso de cristal’ ofwel een glazen kopje of een ‘taza’ ofwel een porseleinen kopje. De koffie zal niet anders smaken maar wel de belevenis wat uiteindelijk ook ongetwijfeld invloed zal hebben op de koffie-drink-ervaring.

Volgens experts is het in Spanje gebruikelijk om een koffie in een glazen kopje te drinken wat Spanje als land uniek maakt want er zijn maar weinig landen waar dat gebeurt. 

Maar waarom zou men moeten kiezen voor een glazen kopje. Niet omdat de smaak van de koffie anders zal zijn want daar heeft een glazen kopje geen invloed op maar wel op de koffie drink belevenis. 

LEESTIP: Het verhaal van de torrefacto koffie in Spanje

In een glazen kopje kun je de koffie zien (het oog wil ook wat), de verhouding koffie/melk, de hoeveelheid koffie, dichtheid en schuimlaag. Sterker nog, bij koffieproeverijen wordt altijd gebruik gemaakt van glazen kopjes.

Maar een glazen kopje heeft ook nadelen. Zo houdt dit minder lang de warmte vast en is het drinken (als er geen oortje aan zit) lastiger omdat het glas warm is. Maar dat is voor sommigen ook weer een voordeel.

LEESTIP: De 10 meest gedronken koffie variaties in Spanje

Op veel plaatsen is het gebruikelijk om een ‘cafe con leche’ en/of ‘cappuccino’ te serveren in een keramieken kopje terwijl de ‘café solo’ en de ‘cortado’ (inclusief de ‘carajillo’ dus met alcohol) geserveerd worden in een glazen kopje.

MENING: Maar wat is jouw voorkeur? een glazen kopje of een keramieken kopje koffie? En kun je ook aangeven waarom dan (of denk je daar niet over na)?

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail [email protected]
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email [email protected]
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.