Search
menu
Search

Oekraïner laat luxe jacht van zijn Russische baas zinken in een haven van Mallorca

Oekraïner laat luxe jacht van zijn Russische baas zinken in een haven van Mallorca
Beeld: Archieffoto

Oekraïner laat luxe jacht van zijn Russische baas zinken in een haven van Mallorca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De oorlog die Rusland in Oekraïne is gestart heeft zich ook verplaatst naar het Balearen eiland Mallorca. Daar heeft een Oekraïense matroos de luxe jacht van zijn Russische werkgever deels laten zinken uit wraak voor de bombardering van een flatgebouw in Oekraïne. Het gaat om een luxe jacht van 7 miljoen euro die in de haven van Port Adriano in Calvia aangemeerd ligt.

Nu kan er natuurlijk onenigheid bestaan tussen een Oekraïner en een Rus tijdens deze moeilijke en gespannen tijd maar om dan meteen een luxe jacht te laten zinken heeft natuurlijk een andere achtergrond. De Oekraïense matroos werkt al tien jaar aan boord van de Lady Anastacia, een luxe jacht ter waarde van zo’n 7 miljoen euro en met als eigenaar Alexander Mijeev.

Deze Mijeev werkte ooit bij een bedrijf dat helikopters voor het Russische leger maakt. In 2016 ging Mijeev bij een internationale wapenhandelaar werken en niet veel later werden deze twee bedrijven gefuseerd tot een bedrijf, Rostec. Deze informatie is bekend geworden na de verklaring van de aangehouden Oekraïense matroos.

Volgens de Oekraïner is Mijeev verantwoordelijk voor de helikopters en de wapens die nu gebruikt worden tegen het Oekraïense volk. Toen de matroos op de televisie zag dat een van de raketten die gemaakt wordt door het bedrijf van zijn Russische werkgever een deel van een flatgebouw verwoeste en hem dat aan zijn tijd in Kiev deed herinneren, sloeg ook bij de matroos de bom in.

Die aanval schoot de Oekraïner helemaal in het verkeerd keelgat en hij besloot wraak te nemen op zijn Russische werkgever. De matroos ging naar het luxe jacht waar hij werkte en besloot alleen materiële schade aan te richten door twee kleppen open te zetten in de machinekamer en in de slaapkamer zodat er water in het luxe jacht kon stromen. Als detail moet erbij vermeld worden dat de Oekraïner zowel de brandstofkraan als de elektriciteit afsloot zodat er geen lekkage zou zijn.  

Hij vertelde daarna de overige bemanningsleden, alledrie ook Oekraïners, meteen het schip te verlaten omdat hij het schip zou laten zinken vanwege wat hun werkgever in Oekraïne heeft veroorzaakt. Daarbij vertelde hij ook dat zij zich geen zorgen hoefden te maken en dat hij alle verantwoordelijkheid op zich zou nemen. Deze bemanningsleden probeerden nog het zinken te voorkomen maar slaagden daar slechts gedeeltelijk in.

Toen de politie arriveerde, zei de matroos tegen de agenten: “De eigenaar van dit schip is een crimineel die de kost verdient met het verkopen van wapens en nu vermoorden ze Oekraïners”. Het 7 miljoen euro kostende luxe jacht liep veel schade op door de lekkage maar is slechts gedeeltelijk gezonken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?