Search
menu
Search

Vallen op weg naar een bar tijdens werktijd is een arbeidsongeval in Spanje

Vallen op weg naar een bar tijdens werktijd is een arbeidsongeval in Spanje
Beeld: Canva

Vallen op weg naar een bar tijdens werktijd is een arbeidsongeval in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Hooggerechtshof heeft besloten dat de tijd die wordt besteed aan het nuttigen van een middagsnack (merienda) tijdens een pauze als werktijd moet worden beschouwd, zelfs als deze pauze buiten de werkplek plaatsvindt. Als je tijdens de wandeling van de werkplek naar de bar ten val komt of gewond raakt, gebeurt dat volgens de rechtbank tijdens de werktijd.

Een vrouw in Málaga kwam op 8 november 2016 om ongeveer 18:15 uur ten val terwijl ze onderweg was naar een bar op 60 meter afstand van haar werkplek om te gaan ‘merendar’ of middagsnack nuttigen. Als gevolg van haar val, waarbij tijdelijke arbeidsongeschiktheid ontstond, werd een onderzoek gestart. De uitkomst van dit onderzoek was dat er sprake was van een arbeidsongeval en dat de verzekeringsmaatschappij Asepeyo hiervoor verantwoordelijk was.

Deze verzekeringsmaatschappij ging in hoger beroep en verloor uiteindelijk de zaak bij het Hooggerechtshof in Madrid. Alle rechters zijn van mening dat het ongeval plaatsvond tijdens het werk, tijdens de lunchpauze ‘om op krachten te komen’ die wordt beschouwd als werktijd volgens de collectieve arbeidsovereenkomst. Daarbij maakt het volgens de rechters niet uit of dat buiten de werkplek gebeurt of binnen het bedrijf.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?