skip to Main Content
Brussel stuurt boze brief naar Spaanse regering over de zonbelasting

Brussel stuurt boze brief naar Spaanse regering over de zonbelasting

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het lijkt erop dat de politici in Brussel eindelijk wakker zijn geworden en notie hebben genomen van het vreemde zonne energie beleid wat de Spaanse regering voert. Zoals bekend dienen veel eigenaren van zonnepanelen in Spanje een extra belasting te betalen voor het gebruik van zelf opgewekte energie, iets waar de Spaanse energiebedrijven, die nauwe banden hebben met de overheid, voor gezorgd hebben. De Europese Commissie heeft nu eindelijk formeel gereageerd en een boze brief gestuurd naar de Spaanse regering waarin ze om opheldering vraagt.

Volgens de EU commissie zijn de extra bureaucratische barrières en belastingen die de Spaanse regering handhaaft tegenstrijdig met de Europese rechten, en al helemaal in een land zoals Spanje waar meer dan genoeg zon aanwezig is voor iedereen. In Spanje zijn veel politieke partijen al tegen de beslissingen die genomen werden door de Spaanse regering en de oppositiepartijen hebben nu een partner gevonden in de Europese Commissie.

Absurd

Als men er over nadenkt is het een absurde situatie. Spanje is het land met de meeste zonuren van heel Europa maar je ziet meer zonnepanelen in het bewolkte Nederland en Duitsland dan in Spanje. Er wordt amper gebruik gemaakt van de energie die de zon de inwoners gratis afgeeft, niet omdat de mensen het niet willen maar omdat dit financieel en bureaucratisch onmogelijk wordt gemaakt door een regering die alleen maar denkt aan de belangen van de “vrienden” van de energiebedrijven in het land. Hierbij wordt dus absoluut niet gedacht aan het milieu en de groene energie, iets waar de EU commissie tot nu toe eigenlijk ook niet veel over zegt.

Huidige situatie

Dankzij de nieuwe wet op het elektriciteitsverbruik die in 2014 in gebruik werd genomen, moeten degenen die gebruik maken van zonnepanelen extra belastingen betalen, de zogenaamde “impuesto al sol”. Deze moet betaalt worden over elke kWh die geproduceerd wordt door de eigen installatie. Dit wordt gerechtvaardigd door het feit dat de elektriciteitsmaatschappijen geen stroom leveren aan de gebruikers van eigen zonnepanelen en dus inkomsten mislopen. Het is een belasting die bijna de helft is van de kWh-prijs die de consument betaalde aan het stroombedrijf. ‘Solidariteit met de andere consumenten’, noemde de regering dat toendertijd. Hoe meer de zonnepanelen aan energie opwekken hoe meer er aan belasting betaalt dient te worden, een rare gedachtegang. Het gaat hier om een vorm van belasting die op geen enkele plaats ter wereld geheven wordt, uniek dus en “Made in Spain”.

Ook de installatie van zonnepanelen werd moeilijker gemaakt met de nieuwe wet. Zo kwamen er meer regels en moest men aan meer voorwaarden voldoen waardoor mensen in de bureaucratische molen terecht kwamen, iets waar de Spanjaarden erg goed in zijn. Een installatie die slechts twee dagen duurt kan nu wel negen maanden in beslag nemen en honderden euro’s extra gaan kosten. Voldoe je niet aan de nieuwe regels dan kan men als zonnepaneel eigenaar boetes krijgen tussen de 6.000 en maar liefst 60 miljoen euro!

Mocht je er uiteindelijk toch in slagen om zonnepanelen te plaatsen dan dien je de teveel geproduceerde stroom gratis af te staan aan de elektriciteitscentrales. Hier ontvang je dus geen enkele beloning voor, iets wat in de meeste landen wel beter geregeld is.

Uitleg

Brussel wil nu van Spanje weten waarom het de zonnepaneeleigenaren moeilijk wordt gemaakt en waarom men extra belastingen moet betalen waardoor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van de eigen elektriciteit niet meer aantrekkelijk is. Men is er in Brussel dus nu eindelijk achter gekomen dat het beleid wat Spanje voert tegenstrijdig is met het groene en milieubewuste beleid wat de Europese Commissie graag wil zien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. In Nederland wordt 6 miljard euro belastinggeld aan alleen de bedrijven geschonken om zon- en wind energie op te wekken. Daar betalen wij burgers toch ook allemaal voor?
  Waarom niet voor iedereen die geïnteresseerd is?

 2. Hallo Remco!
  Fijn dat je dit probleem aan de orde stelt. Ik hoop dat je dit blijft doen, tot er een reactie komt vanuit Brussel!
  Denk je het volgende eens in:
  Ik heb achter mijn huis in Nederland een tuintje waar ik bloemkolen kweek.
  Nu komt de belastinginspecteur aan de deur met een aanslag, omdat ik heb geprofiteerd van de regen, en ik over mijn eigen bloemkolen geen BTW heb betaald…..Onzinnig toch? En in Spanje zou dat wel kunnen!

 3. Ben het helemaal eens met de inhoud van alle vorige reacties. M.a.w. de beschreven situatie moet in Spanje snel veranderen.
  Toch nog een positieve opmerking. Enkele jaren gelden werd in de Spaanse pers gemeld dat in een bepaalde nacht in de zomer voor het eerste meer dan 50% van de verbruikte energie was opgewekt door zonnepanelen en windmolens. Nu maar hopen dat dit geen hoax was.

 4. Iedereen (ook ik) valt over Trump die met z’n afschaffing van de CO2 uitstoot afspraak weer lekker het milieu gaat vervuilen met z’n kolencentrales. De Spaanse regering is net zo erg! Die maakt het financieel onmogelijk om schone energie (zon) te gebruiken. Voor de Spaanse regering is geld belangrijker dan een leefbare wereld voor de generatie na ons. Dat ze die extra inkomsten straks nodig gaan hebben om de stijgende zee tegen de houden (het poolijs wat door de opwarming steeds sneller smelt) denk blijkbaar niemand aan. Nee, ze werken er zelfs aan mee!

 5. En waar werkt die minister (Soria) van toen, die dit plan verzon, nu?? Endesa…Iberdrola?!!
  Is helemaal niet corruptie maar pure fraude.

 6. Ik heb me laten vertellen dat deze absurde situatie voort komt uit het feit dat de grote elektriciteitsmaatschappijen(EM) in het verleden investeerden in vierkante kilometers zonnepanelen in de tijd dat de Spaanse regering nog “groene stroom certificaten” gaf. De investeringen konden hierdoor op korte termijn worden gerecupereerd. Dit werden astronomische bedragen! De GSC werden tijdens de crisis afgeschaft. De EM kwamen hierdoor in financiele moeilijkheden. (grote investeringen en in het vooruitzicht minder omzet) Gezien de impact van de werkgelegenheid van deze machtige EM was het niet al te moeilijk om via lobbyisten de Spaanse regering (zelf aandeelhouder) te overtuigen van deze massale “legale” diefstal. Hopelijk blijft het niet bij een briefje om uitleg en kan de Europese commissie druk uit oefenen om mensen die echt milieubewust zijn niet af te straffen en deze impuesto al sol voorgoed naar de maan te sturen!

 7. Als je aangesloten bent op het energienet dan moet je betalen voor het verbruik en voor het transport, dat is voor mij een logische zaak. Als je stroom gaat leveren dan moet je daar een redelijke prijs voor uitbetaalt krijgen, maar logisch, moet je ook voor het transport betalen. Als je zonder energienet in je eigen energie kunt voorzien dan moet de regering daar zich niet mee bemoeien net zo goed als dat je in je eigen groente, fruit en andere voedingsmiddelen kunt voorzien zonder dat de belasting daar wat aan (kan) doen.

  1. Ho, ho Jakob! Breng ze nou niet op ideeën! Tegenwoordig met al die satellieten is het heel makkelijk te controleren of je een moestuin hebt hoor!

 8. “Het gaat hier om een vorm van belasting die op geen enkele plaats ter wereld geheven wordt, uniek dus en “Made in Spain”.” schrijft u. Wel beste mensen kom eens kijken in België! Crack hetzelfde en nog erger gezien door heffing op heffing distributiekosten worden bijgeteld zodat uiteindelijk een zonnepaneelhouder of gewone gebruiker een torenhoge prijs betaalt; factuur verdrievoudigde in tien jaar en door die fameuze commissie moeten nu in Europa zogenaamde “slimme meters” worden ingevoerd om het geheel beter te monitoren; altijd gezegd, slim en politiek gaan zelden samen; electriciteit gaat wel onbetaalbaar worden tenzij er een europese volkswoede zou ontstaan. Wait and see

  1. Klopt helemaal
   Heb veel collega’s in Belgie die zonnepanelen hebben en dachten zo bijna gratis energie te krijgen
   Heb ze altijd gewaarschuwd dat dit niet zou zijn
   Voor niks gaat de zon op !!!!

 9. He he worden ze eindelijk wakker daar in Brussel. Fantastisch als er nu eens duidelijkheid komt en men privé gebruik kan gaan maken van de zonne energie zonder beboet te worden

 10. Hehe, dat werd eens tijd! Dit is ook te gek voor woorden. Is zoiets als zonbelasting….moet niet gekker worden.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken