skip to Main Content
Is Spanje op weg naar een nieuwe onroerend goed bubbel?

Is Spanje op weg naar een nieuwe onroerend goed bubbel?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Iedereen in Spanje en Europa weet inmiddels waartoe de vorige vastgoedzeepbel of onroerend goed bubbel toe heeft geleid tijdens de crisisjaren die in 2008 begonnen. Nu is het alweer bijna 10 jaar geleden dat de huizenverkoop markt volledig in elkaar zakte in Spanje maar er zijn signalen dat de huizenprijzen weer aan het stijgen zijn. Mede dankzij het feit dat er in het land nog steeds vele miljoenen werklozen zijn en de banken niet meer zo makkelijk hypotheken verstrekken, is een zeepbel nu nog voorkomen.

In 2016 zijn de verkopen van woningen opnieuw toegenomen en kruipen vastgoedeigenaren en makelaars langzaam uit de rode cijfers die ze al negen jaar in hun boeken zien. Het afgelopen jaar werden er 457.689 woningen verkocht, een 13,9% meer dan het jaar daarvoor in 2015. Het zijn nu net deze flinke stijgingen dat bij veel instanties en de overheid de alarmbellen zijn gaan rinkelen want men wil koste wat kost een nieuwe vastgoedzeepbel in Spanje voorkomen, zeker omdat men nu nog aan het bijkomen is van de vorige negen jaar oude zeepbel.

Te duur

De Britse krant The Economist schreef in een artikel dat de woningprijzen in Spanje nog steeds 16% te hoog zijn als gekeken wordt naar de inkomsten van de gemiddelde Spanjaard. Dit terwijl de huizenprijzen in vergelijking tot 9 jaar geleden ruim 40% zijn gezakt. Het gebrek van de vraag naar woningen heeft er tot nu tor voor gezorgt dat er nog geen sprake is van een echte onroerend goed zeepbel. Door het gebrek van vraag zullen de prijzen niet zo enorm stijgen omdat de salarissen dat niet toestaan.

Verhuur

De Spanjaarden zijn echter wel liever woningeigenaren dan huurders. Dat blijkt uit de gegevens van Eurostat waarin staat dat 78,2% van alle Spanjaarden een (of twee) woningen in bezit hebben en dus liever niet huren. De laatste jaren kunnen veel mensen echter niet meer zo makkelijk woningen kopen en dus dient men te huren. Hierdoor is er een grote vraag gekomen naar huurwoningen en appartementen waardoor de huurprijzen vorig jaar gemiddeld 16% zijn gestegen. Kan er gesproken worden van een verhuur bubbel?

Onzin

Andere experts schrijven echter over een broodje aap verhaal wat betreft de onroerend goed bubbel want er kan amper gesproken worden van een vastgoedzeepbel wanneer in een land van 46 miljoen inwoners er jaarlijks slechts 100.000 nieuw woningen bij worden gebouwd en dat er weinig hypotheken worden verstrekt omdat de salarissen laag zijn en er nog steeds rond de 4 miljoen werklozen zijn in het land.

Regio’s

In 2016 zijn de woningprijzen inderdaad gestegen in veel delen van het land zoals op de Balearen eilanden, in Barcelona, Madrid, Málaga en Las Palmas (Gran Canaria) maar over het algemeen in heel Spanje valt het allemaal nogal mee of dalen prijzen of blijven deze gelijk, aldus een studie van de BBVA bank. Inwoners in de eerder genoemde delen van het land kunnen inderdaad het gevoel hebben dat er weer een vastgoedzeepbel gaande is maar in het merendeel van het land is daar zeker geen sprake van en dalen de prijzen zelfs.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. ik snap gewoon niet dat er geen bouw verbod word ingesteld laten ze nu eens eerst alle half afgwerkte projecten afmaken en alle leegstaande woningen in orde maken en verkopen of verhuren er staan ongeveer een miljoen huizen leeg hier in spanje waar gaan we naar toe mensen

  don juan

 2. Hier in Sitges (<30.000 inwoners) zijn ze weer helemaal op hol geslagen. Door het opkoopprogramma van de ECB zijn heel veel banken, die zelf een bouwtak hebben, weer als gekken bezig met het realiseren van peperdure woningen. Vanaf 350.000,- Euro tot tegen een Miljoen Euro. En we praten hier over honderden woningen! Te duur voor de meeste Spanjaarden, dus gericht op buitenlanders. En wat doet de gemeente? Die wil een wet invoeren die het buitenlanders verbiedt om hun privé gekochte woningen aan te bieden voor verhuur. Nou, dat heeft de verkoop geen goed gedaan en we zijn benieuwd wanneer de bouwkranen weer piepend tot stilstand komen. En dit terwijl er hier nog nieuwbouw te koop staat die rond 2008 opgeleverd werd, voor prijzen rond de 900.000,- , die zakten naar 700.000,- en nu voor 565.000,- nog steeds aan de straatstenen niet te slijten zijn.
  Maar gelukkig kan de ECB tenminste zien waar hun miljarden dadelijk gebleven zijn! 🙂

 3. Laatst stond hier een artikel over leegstand in Spanje. Dan verbaas ik me erover, hoeveel er gebouwd wordt (Orihuela Costa). Ook zie ik vaak half afgebouwde projecten en zo te zien geplande wijken, waar alleen straten zijn aangelegd. Ik begrijp het niet.

 4. Andalucia . Kort geleden stond er op dit forum een stukje waar de meeste woningen leeg staan dat was ook Andalucia En aan de costas van Andalucia staat meer dan de helft leeg. die zijn alleen gevuld in de zomermaand July en augustus . Hier kun je dus ook uit opmaken dat er veel rijken in Spanje wonen met een tweede huis.

  1. Spanjaarden hebben massaal 2de en 3de vakantieverblijven. Er zijn inderdaad immens veel rijke Spanjaarden, meer dan men ons wil doen geloven.

 5. In sommige delen van Spanje waar goede makelaars zijn worden huizen tegen een reële waarde op e borden gezet. Wat mij wel opvalt is dat er nog steeds veel mensen MOETEN verkopen maar niet met de prijs willen zakken om niet met een restschuld te blijven zitten. Met name de mensen die in de laatste jaren hebben gekocht, 2005 – 2008, hebben een probleem. Engelsen die er alles aan doen om er zonder kleerscheuren uit te komen maar helaas werkt het eur / gbp ook niet mee. Al met al denk ik dat als de regering de KK van 10 naar bv 6 % laat zakken, de makelaars een gewone courtage rekenen en de verkopers reële prijzen vragen komt de omloopsnelheid op gang, ontvangt de regering meer belasting en komt Spanje misschien sneller uit de crisis.

 6. Wij opereren in centrum Barcelona en woningen onder de 300 000 euro zijn schaars aan het worden. De vraag is enorm. De prijzen zijn in 1 jaar met gemiddeld 20 tot 30% gestegen en het is bijna onmogelijk geworden om een woning van 200 000 euro te vinden. De investeerder koopt en verhuurt daarna aangezien de bank geen rente geeft. Bijna 90 % van de transacties zijn zonder hypotheek. Barcelona trekt momenteel investeerders uit heel de wereld aan?

  1. In de grote vakantiecentra zijn de prijzen een beetje gestegen en de verkoop aangetrokken.
   Het zijn vooral buitenlanders die kopen !! Spanjaarden met hun lage lonen kunnen dat niet. Ze zijn niet blij met de vele buitenlanders die de prijzen omhoog duwen. Toch ziet men nieuwe werven wat ik niet begrijp. Als je al die half afgewerkte huizen en appartementen ziet staan kan de verkoop niet denderend zijn

 7. Het artikel belicht terecht twee zijden van de vastgoedsituatie. Persoonlijke ervaring( ik ben makelaar) in Spanje is eigenlijk dat de prijzen enorm zijn gedaald en het aanbod wordt groter. In deze situatie hebben kopers het voordeel en profiteren daarvan. Dat veroorzaakt een verkooptoename. Van een zeepbel is dan geen sprake.

  1. Gedaald? Waar ? Hier in sitges en in Barcelona is alles gestegen….
   Alles wordt verkocht…. en tegen de hoogste prijs!!!!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken