skip to Main Content
Oproep om geen Copa del Rey finale te spelen door FC Barcelona

Oproep om geen Copa del Rey finale te spelen door FC Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VOETBAL – Op 21 april aanstaande staat FC Barcelona voor de vijfde opeenvolgende keer in de Copa del Rey finale, dit keer tegenover Sevilla. Het gaat om een trofee in het Koningstoernooi en precies het feit dat het om de Koning gaat is voor veel separatistische Catalanen een doorn in het oog. Daarom is er nu via de sociale media een oproep gelanceerd om deze “Copa del Borbón” niet te spelen.

Voetbal hoort voetbal te zijn en politiek hoort politiek te zijn maar helaas is dat niet altijd zo. Dat is altijd te merken als er een wedstrijd is tussen FC Barcelona en Real Madrid waarbij dat door velen gezien wordt als Spanje Vs Catalonië, wat natuurlijk niet de realiteit is. Helaas wordt FC Barcelona er nog wel eens van beticht dat ze erg politiek gezind zijn en de kant van een onafhankelijk Catalonië kiezen.

Met de oproep #elbarçaforadelafinaldelacopadelrey op Twitter vraagt het ex-bestuurslid van de Catalaanse club María Elena Fort en bij de laatste autonome verkiezingen een lid van de partij Junts per Catalunya om een boycot van de finale van de Copa del Rey. En dat zou dan moeten gebeuren om de waardigheid van de club en de eigen geschiedenis te benadrukken. Officieel heeft de Catalaanse club nog niet gereageerd op deze oproep en het is nog maar de vraag of ze dat wel gaan doen.

Op internet zijn er ook andere initiatieven door Barça fans zoals dat de shirts van de spelers de kleuren van de Catalaanse senyera (gezien als de vrijheidsvlag) krijgen en het stadion te vullen met Catalaanse vlaggen, iets wat officieel niet mag. Een ding wat zeker zal gaan gebeuren is het uitfluiten van de Koning, iets wat ook al jaren gebeurt. Daarnaast verwacht men dat er veel separatisten foto’s van de Koning gaan verbranden, iets wat recent door het Europees Hof als rechtsgeldig werd verklaard.

Het grappige is echter dat nu juist FC Barcelona de club is met de meeste Copa del Rey bekers in hun prijzenkast. De Catalaanse club heeft 40 keer in de finale gestaan en heeft 27 bekers weten te winnen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. Nee, redactie, nee Hans en nee Juan74. Voetbal is geen politiek, en heeft niets met politiek te maken… ( denk en hoop ik)
  Redactie: referendum is geen onafhankelijkheid. Barca vrije mening geen politiek… Hans, referendum vrijheid van meningsuiting. Geen uitspraak voor onafhankelijkheid.
  En Juan74, ja voetbal zal veel mooier zijn als “vroeger” zoals Ajax in”95 en PSV in ,88 met 80 procent van de spelers van eigen bodem, maar om te zeggen dat allesreiniger danken is aan Koeman?? Dan doe je niet veel tegoed.

  1. Sjonge, we hebben iemand die de verkiezing ¨beste jongetje uit de klas¨ wil winnen geloof ik??

   En Juan74, ja voetbal zal veel mooier zijn als “vroeger” zoals Ajax in”95 en PSV in ,88 met 80 procent van de spelers van eigen bodem, maar om te zeggen dat allesreiniger danken is aan Koeman?? Dan doe je niet veel tegoed.

   Geen idee waar je deze onzin vandaan haalt, ik sprak over een club uit Baskenland en niet over enig ander team (die Basken hebben 100% eigen spelers overigens) en ik sprak erover dat Barcelona de eerste grote Europese prijs won door een goal van Ronald Koeman, verder niets man….

   En als je echt denkt dat voetbal niets met politiek te maken heeft, dan moet je toch echt wakker, worden of dan vind je dus dat Rusland en Qatar de beste keuze waren voor de WK?? Tja, dus vind je dat corruptie okey is dus. Want het was echt niet de keuze van de FIFA omdat ze nu het beste bid hadden.

   Waarom denk je dat men nu toch van Qatar af wil als land dat mag organiseren?? Omdat het ineens niets met voetval te maken heeft?? Nee, man, dat is omdat men weet hoe er betaald is en al meer dan 1500 arbeiders dood zijn gekomen bij de bouw van de stadions….
   Heeft met voetbal echt niets te maken, wake up dude!

   Overigens, wij houden ons allemaal bij de inhoud van het artikel, jij komt nu ineens met een hoop mambojambo uit je eigen hoge hoed die nergens over gaat, behalve wat kreten over wat jij denkt over voetbal en politiek….ofzo???
   Ik kan er echt geen touw aan vastknopen moet ik zeggen wat je nu wilt zeggen.

   1. Beste Juan74, sorry voor mijn reactie. Deze is al geplaatst voordat die af was en goed na heb kunnen lezen.
    Het was niet mijn bedoeling om aan te vallen, alleen maar te verduidelijken dat niet iedereen die voorstander is van een referendum meteen een vrijheidsstrijder is.
    Ik wilde vermelden dat je vele andere spelers tekort doet wanneer je schrijft dat Barca te danken heeft aan Koeman.

    Wanneer ik mijn eerste onvolledige reactie nog een keer nalees kan ik begrijpen dat u er geen touw aan vast kunt knopen, maar om dan meteen zo te reageren?

    In ieder geval “een goede vrijdag” gewenst…?

    1. Ok, Michael, point taken.
     Bedankt voor je nette reactie terug en als ik iets te fel was, mijn excuses.
     Een goede ¨goede vrijdag¨ gewenst ook.

 2. In dit artikel staat één verstandige zin: “… Officieel heeft de Catalaanse club nog niet gereageerd op deze oproep en het is nog maar de vraag of ze dat wel gaan doen….”
  Al de rest is zinloos gelul en stemmingmakerij waar een aantal anti-Catalanen uiteraard gretig op reageren. “Man, man, … wat een bende haatdragende idioten !” denk ik dan.

  1. Dit is van Miel, die tegenwoordig wil dat mensen netjes en verstandig reageren?
   Wil je de wereld veranderen, begin bij jezelf!

  2. klopt maar het is wel iemand die een belangrijke rol heeft gespeeld (nu niet meer) bij FC Barcelona die met die stemmingmakerij is begonnen. Het zijn niet de anti-Separatisten (niet anti-catalanen) die alleen daarop reageren maar ook veel Barça fans die het initiatief dus wel steunen. Allemaal jammer, het moet gewoon om voetbal gaan en basta 🙂

   1. Fijn dat je het met me eens bent dat in dit artikel vooral zinloos gelul en stemmingmakerij te lezen is. Tip: misschien kan je voor je vertalingen wat selectiever zijn wat de inhoud betreft.

    1. Waarom, FC Barcelona is ook mijn club en alleen al het feit dat hierover gediscussieerd wordt (en geloof me naarmate de datum nadert zal dat nog meer gaan gebeuren) is nieuws genoeg om te melden. Wat betreft het voetbal is voor mij Barça nummer een in Spanje maar wat betreft de club met het hele Catalonië gedoe en het feit dat de club politiek gezind is, is voor mij een zware tegenvaller. Ik kijk dan ook alleen naar Barça vanwege het voetbal en probeer de rest te negeren maar elke keer minuut 1745 begint het gezeur weer…

     1. Met ‘selectiever zijn wat de inhoud betreft’ bedoelde ik niet Barça, maar wel de steeds terugkerende afkeer voor mensen met een andere politieke mening die in al de artikels die je vertaalt terug te vinden is. Om het op jouw manier te zeggen: als Nederlandstalige nieuwssite is SpanjeVandaag voor mij nummer een in Spanje maar de redactie met haar anti-Catalonië gedoe en het feit dat ze politiek kleur kiest, is voor mij een zware tegenvaller. Toch vind ik het leuk dat dit forum openstaat voor ALLE Nederlandstaligen ongeacht hun politieke overtuiging en dit in weerwil van sommige onverdraagzame individuën die dat graag anders zouden zien.

    2. Je wilt het netjes houden en beschaafd, maar het lukt je zelf nog altijd niet om dat te doen…..

     Tip voor jou dan Miel, als je zo goed weet wat een redactie zou moeten doen, en hoe de mensen volgens jou dienen te reageren, begin dan je eigen website…en noem die dan:
     ¨Miel, de enige honing waar totaal geen zoete kant aan zit¨

     En dan lezen wij hier allen wel verder met alle plezier en snappen heel goed, dat nieuws over 1 van de grootste voetbalclubs in de wereld, toch wel degelijk iets is, dat op een website welke over Spanje gaat, genoemd wordt.

 3. Voetbal = oorlog, oorlog = politiek. Voetbal = dus politiek. Het zou Barcelona sieren om gewoon mee te doen voor de cup. En het publiek als ze zich gedragen.
  Als Barcelona meedoet en het publiek niet tot de orde roept (net als dat men bij ons het discrimineren en onnodig kwetsen vanaf de tribunes meer en meer probeert te stoppen) dan moeten ze gewoon een boete krijgen.
  Als ze ervoor zouden kiezen om niet mee te doen, wat ik ook niet geloof, tja, dan hoor je ook niet meer thuis in de liga.
  En ik ben het er mee eens dat de WC in Rusland inderdaad maar geboycot moet worden. Holland heeft dat inmiddels al gedaan! 😉
  Engeland ook, wel diplomaten uitzetten maar dan wel Rusland mooie sier laten maken met weer een groot sport evenement. Het is trouwens toch al vreemd dat een land dat zelf amper op het hoofd podium meedoet met voetbal wel zo’n evenement organiseert. Vreemd, op zijn zachts gezegd.

  1. Wrijf nog maar ff zout in de wonden Rudy, dat Holland niet gaat hahahaha.
   Geeft niets man, scheelt me weer zoeken naar een oranje shirt in mijn maat.
   Maar ik ga er vanuit dat jij voor de Belgen gaat juichen?
   Ik als Hollander juich mee hoor. Ze hebben een goed team met geweldige spelers.
   Maar als je het niet erg vind, juich ik ook voor Spanje. Dan komen er toch weer een aantal mooie buurt feestjes aan namelijk.
   Succes op de WK!

 4. Barcelona wordt niet alleen beticht dat ze onafhankelijkheids gezind zijn, er zijn ook bestuurlijke uitspraken gedaan in die richting, waarin het bestuur vd club openlijk partij kiest voor de onafhankelijkheid. En ook door enkele spelers zoals Pique en Xavi.

 5. Dat zou een echte aanfluiting zijn, niet waardig naar de supporters toe, die in grotere getalen zijn, dan een handje vol separatisten.
  Mocht het toch zover komen wat ik niet geloof, dan voor 20 jaar uit het bekertoernooi, en mogelijk ook een straf in de huidige stand.
  Wanneer houden ze toch eens op, en gaan ze hun verstand gebruiken.

   1. Juist, het zijn inderdaad domme figuren met oogkleppen “wat de leider zegt is altijd goed en moet ook gebeuren kosten wat het kost” eigen verstand hebben ze kennelijk niet. Ik hoop dat de wedstrijd doorgaat maar dat ze geen foto’s van de altijd aanwezige koning gaan verbranden (meestal proberen onderdanen daarmee heldendaden uit te stralen, simpel dus).

   1. Tuurlijk! Iedere voetbalfan is een sep volgens jouw redenering, zo kom je dus ook aan die zogenaamde ‘meerderheid’ tijdens de verkiezingen he

  1. Daar heb je een punt Ton….
   Denk overigens ook dat als ze de finale niet spelen ze nog wel last krijgen met de Liga ook. De UEFA en de FIFA zullen het afdoen als een nationale gelegenheid die de Nationale bond maar moet aanpakken.

   Ik vraag me sowieso af of ze wel eens na hebben gedacht wat de club Barcelona zo groot heeft gemaakt?? Niet de Catalanen zelf, dat is een ding dat zeker is. Kijk dan naar de Baskische club Athletic Bilbao, die spelen alleen met spelers van eigen bodem. Als Barcelona echt zo begaan is met hun regio, zouden ze dat ook zo moeten doen. Maar ja, dan was de club zo groot niet geworden…Dankzij wie wonnen ze ook nog maar weer hun eerste Champions League? Toen nog de Europacup 1…Oh ja, dankzij een Hollander, onze huidige bondscoach….dus kennelijk was het toen niet en ook nu niet zo heel belangrijk om vooral Catalaanse Spelers op te stellen.

   Het is afwachten dus wat ze gaan doen.
   Maar idd, Sport en politiek zou gescheiden moeten zijn, maar als dat zo was, zouden we geen WK in Rusland of Quatar hebben denk ik, of heeft dat puur en alleen met corruptie te maken?? Wat denken jullie?? En ja, ik hoor graag oprecht jullie mening

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken