skip to Main Content
Spaanse regering heeft de staatsbegroting rond maar die moet nog wel aangenomen worden

Spaanse regering heeft de staatsbegroting rond maar die moet nog wel aangenomen worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is de Spaanse regering eindelijk gelukt om na een vertraging van zes maanden de staatsbegroting voor 2018 rond te krijgen. Aangezien er grote verdeeldheid heerst in het Spaanse Parlement is de staatsbegroting echter nog niet aangenomen, iets wat nu afhangt van de Partido Popular, Ciudadanos en de Baskische partij PNV. De ministerraad heeft de Presupuestos 2018 in ieder geval goedgekeurd.

Eigenlijk had de Spaanse staatsbegroting ofwel Ley de Presupuestos Generales del Estado (PGE) van de Spaanse regering al zes maanden geleden moeten worden aangenomen en er was al een principeakkoord tussen verschillende politieke partijen die hun steun zouden geven. In september echter begonnen de problemen in Catalonië waardoor de plannen voor de staatsbegroting even in de ijskast werden gezet, ook omdat de Baskische partij PNV tijdelijk geen steun wilde geven.

Nu lijkt het erop dat de Partido Popular (PP) samen met de Ciudadanos (C’s) Partij en waarschijnlijk de PNV de staatsbegroting door het Parlement kan krijgen met genoeg stemmen. Het enige knelpunt voor de Baskische partij PNV is nog de kwestie Catalonië en dan met name artikel 155 waarmee de Spaanse regering het bestuur van de deelstaat Catalonië tijdelijk heeft overgenomen.

In de staatsbegroting 2018 staan veel maatregelen die volgens de Spaanse rekenkamer en ministerraad ten goede komen van de burgers. Dat is mogelijk omdat Spanje 6% meer aan belastingen heeft opgehaald in 2017 wat is geëindigd op 210 miljard euro waarvan 82 miljard aan inkomstenbelasting, 24,2 miljard afkomstig van bedrijven, 71,5 miljard uit de BTW en 21,6 miljard uit de accijnzen.

Tegenstanders van deze staatsbegroting en de oppositie in het Parlement zeggen echter dat hetgeen wat de PP voorstelt niet realistisch is en gezien kan worden als een verkiezingsstunt aangezien er in 2019 gemeente-, autonome- en Europese verkiezingen aan zitten te komen en in 2020 landelijke verkiezingen waarbij de partij Ciudadanos steeds groter begint te worden en een serieuze bedreiging is voor de PP.

De staatsbegroting is nu dan wel goedgekeurd door de ministerraad en heeft de steun van de politieke partij Ciudadanos en uiteraard de PP, de steun van de PNV partij is belangrijk maar die weigert op dit moment nog mee te werken vanwege de problemen in Catalonië. Mocht de staatsbegroting aangenomen worden dan treden o.a. onderstaande maatregelen in werking.

Pensioenen

Om de gepensioneerden, die al weken de straten in Spanje bezetten, tegemoet te komen zullen er verhogingen van diverse pensioenen komen tussen de 1% tot 3%. De gepensioneerden die dat zullen merken zijn diegene die de laagste pensioenen hebben en degene die een nabestaandenpensioen ontvangen. De regering zegt dat 6,7 miljoen gepensioneerden hier profijt van zullen hebben. Er komt dus geen verhoging voor alle pensioenen in Spanje. 2,4 miljoen gepensioneerden zullen hun pensioen met 3% zien stijgen, 1,5 miljoen gepensioneerden (die minder dan 700 euro per maand ontvangen) zien hun pensioenen met 1,5% stijgen en diegene die tussen de 700 en 860 euro ontvangen krijgen een verhoging van 1%. 1 miljoen gepensioneerden die jaarlijks tussen de 12.000 en 18.000 verdienen zullen zien dat hun inkomstensbelastingen verlaagd gaan worden.

Meer inhoud

In de staatsbegroting staat ook dat de ambtenaren (er zijn er meer dan 5 miljoen in Spanje) een salarisverhoging krijgen van 1,75%.

Ouders kunnen tot 1.000 euro aftrek van de belastingen krijgen voor het verzorgen van kinderen en tot 1.200 euro in het geval van gehandicapte kinderen.

Degene die in Spanje minder dan 18.000 euro verdienen hoeven geen inkomstenbelasting te betalen.

Jongeren die een opleidingscontract hebben kunnen een financiële hulp krijgen van 430 euro wat gezien kan worden als een salarisaanvulling die samen met de vergoeding van het bedrijf betaald zal worden.

Uiteraard staat er nog veel meer in de staatsbegroting maar dat zal bekend worden gemaakt als en wanneer deze wordt aangenomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. ik lees: Dat is mogelijk omdat Spanje 6% meer aan belastingen heeft opgehaald.
    Opgehaald is nietwaar, daar moet staan gedeeltelijk opgehaald en gedeeltelijk door afpersing van arme mensen en invaliden ten onrechte afgenomen met medewerking van de Spaanse rechters.

  2. Degene die in Spanje minder dan 18.000 euro verdienen hoeven geen inkomstenbelasting te betalen.

    Dat ligt volgens mij toch iets genuanceerder?? Er zijn bepaalde regels waar je aan moet voldoen voor je idd niets betaald, je moet echter wel nog steeds gewoon aangifte doen.
    Maar op zich hebben ze in Spanje redelijk veel voordelige regels voor mensen met een relatief laag inkomen, je moet alleen wel zelf uitzoeken hoe en wat. Een goede boekhouder is daarbij wel handig om te hebben.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken