skip to Main Content
Vanaf 1 april zijn er geen geografische restricties meer op internet services zoals Netflix en Spotify

Vanaf 1 april zijn er geen geografische restricties meer op internet services zoals Netflix en Spotify

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf  zondag 1 april gaat de nieuwe norm in van het Europese Parlament dat er geen geografische restricties meer zullen bestaan op internet diensten zoals de populaire services van Netflix en Spotify. Europeanen zijn vanaf dat moment vrij om in andere EU lidstaten naar hun favoriete series en films, sportwedstrijden te kijken en boeken in eigen taal te downloaden en muziek te beluisteren via streaming. Dit houdt in dat de bestaande internet grenzen of geografische belemmeringen komen te vervallen.

Dankzij deze nieuwe Europese norm is het dus mogelijk geworden om precies dezelfde Netflix programma’s zoals in Nederland en België ook in Spanje te kunnen bekijken, inclusief Nederlandse ondertiteling, iets wat nu niet op de normale manier mogelijk is (en andersom Spaanse programma’s van bijvoorbeeld Movistar+ in het Spaans in Nederland of België te bekijken). Het gaat in dit geval dan om betaalde diensten waar leden een abonnement op hebben. De gratis leveranciers kunnen ervoor kiezen om hun materiaal niet Europees vrij te maken.

Na het afschaffen van de roamingkosten in de mobiele telefonie in juni 2017 en het vrij handelen en vervoeren van producten, financiën en het zonder beperkingen reizen van inwoners van de EU lidstaten binnen de EU landen, heeft Brussel zich met deze nieuwe norm gericht op de technologie en het internet. Ook hier wilde men een vrij verkeer hebben, maar dan wel, net zoals bij de roaming, met beperkingen om misbruik en fraude te voorkomen.

De nieuwe regels gelden dus voor Nederlanders en Belgen die naar Spanje komen en dan gewoon hun favoriete programma’s op Netflix kunnen blijven bekijken maar ook voor Spanjaarden die in hun eigen taal in de toekomst de nagesychroniseerde versies op diensten als Netflix, Amazon Prime of HBO kunnen bekijken als ze naar een ander EU land reizen.

Volgens de Europese Commissie bekijkt 64% van alle EU inwoners wel eens of vaak video’s online of speelt men spelletjes online etc. Dit percentage is elk jaar hoger aan het worden en dus was het tijd voor de EU om iets aan de bestaande regels te veranderen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Hallo Allemaal,

  Het is nu 4 April en in de school gebruiken we voor somige opdrachten Netflix of Rtl Xl wat eerst nooit werkte maar als het goed is zou dat nu wel moeten.. Maar het werkt nog niet. Moet ik iets updaten om deze optie te krijgen?

 2. Bedankt voor de reactie op Ziggo vraag. we gaan het zondag eens proberen.

 3. Ik heb rond 15 maart via de site http://www.npostart.nl in Spanje gewoon naar Studio Sport kunnen kijken. Dat was overigens later op de zondagavond, dus ik heb nog niet live proberen te kijken.

 4. Ik zou graag internet nemen in spanje weet iemand wat de beste oplossing is.En eventueel tv vlaanderen hoe zit dat?

  1. Beste van Dorst, ligt eraan waar je zit. in Spanje Ayamonte regio kan je ongelimiteerd wifi ontvangen via Priinet voor 25,==/maand inclusief installatiekosten.Als je er niet bent betaal je alleen instandhoudingskosten 7,==/maand. Dus even uitzoeken of die daar ook zit. hoofdkantoor is Sevilla.

 5. Paradoxaal blijven de NL publieke omroepen (die dus door iedereen worden betaald) wel gebruik maken van de geo-blokkering. Waar je de Duitse zenders overal vrij kunt ontvangen staan de NL publieke zender in de rest van europa op zwart.
  Het zou eens wat moeten kosten.

  1. Ik zou inderdaad ook willen weten of het ook voor Ziggo geldt? Een alle andere apps zoals uitzending gemist, NPO, etc? Binnenkort ga ik dat maar eens proberen. Nu moet ik het steeds via een VPN doen.

   1. installeer de extensie HOLA in Google Chrome en kies het land en voila, de website ziggo werkt (in 95% van de gevallen)

 6. bron: canaldigitaal.nl

  Geoblock EU op 1 april afgeschaft

  Op 1 april 2018 schaft de Europese Unie het geoblock dat tot die datum nog in EU-lidstaten van kracht is af. Vanaf die dag kunnen alle klanten van Canal Digitaal met een Nederlands adres via de Canal Digitaal TV App en Live TV in alle EU-landen tv kijken. Dit kan via wifi, 3G en 4G.
  ———————————————————————————————————————————-

  De Canal Digitaal app werkt al sinds Oktober vorig jaar in het buitenland. Denk dat ze dat gedaan hebben om de komt van Joyne.

 7. ¿¿Het gaat in dit geval dan om betaalde diensten waar leden een abonnement op hebben??
  En hoe dan met het betaalde CanalDigitaal abonnement , hier betaal je tenslotte ook voor om te kijken.
  We zullen het zien zondag.

  1. Het gaat echter om streamingservices dus niet om satelliettelevisie. Als het goed is zouden de apps van canaldigitaal het wel moeten doen maar inderdaad we wachten af 🙂

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken