Bijna de helft van de Spanjaarden rijdt in een auto op diesel

Bijna de helft van de Spanjaarden rijdt in een auto op diesel
Beeld: Freepik

Bijna de helft van de Spanjaarden rijdt in een auto op diesel

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bijna de helft van de Spanjaarden rijdt in een personenauto die op diesel rijdt en is ook niet van plan om dat te wijzigen voor een auto met een andere brandstof. Het gaat volgens een onderzoek van clicars.com over 47% van de automobilisten. Diesel was enkele jaren geleden de meest gebruikte brandstof in Spanje maar vanwege de campagne die gevoerd wordt tegen de dieselmotoren verandert dat steeds meer naar benzinemotoren.

7% van de Spanjaarden zegt dat ze geen idee hebben welke brandstof meer vervuild terwijl 33% zegt dat dit benzine is en 54% zegt dat het diesel is wat voor meer vervuiling zorgt. 53% van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat ze graag een hybride of elektrische auto zouden willen hebben maar vanwege de hoge prijzen en moeilijkheden met opladen maakt men de stap nog niet.

Ondanks dat volgens het onderzoek bijna de helft van de Spanjaarden in personauto’s met dieselmotoren rondrijdt zijn de verkopen sinds 2016 aan het dalen. Eigenlijk vond die daling al plaats sinds 2012 toen de dieselmotoren nog goed waren voor 68,9% van het wagenpark in Spanje en dat daalde naar 56,9% in 2016 maar in 2018 is blijven hangen op een aandeel van 37,3%.

Het tegenovergestelde is gebeurd met de personenauto’s met benzinemotoren waarbij de verkopen juist gestegen zijn de afgelopen jaren. In 2012 was het aandeel van benzinemodellen in Spanje nog 29,6% maar is dat in 2018 gestegen naar 55,5%.

De laatste jaren is er echter ook een stijging waargenomen van personenwagens op alternatieve brandstoffen zoals elektrisch, hybride, flex, aardgas, zonne-energie, biodiesel of waterstof. Het is echter een kleine stijging van 1,5% in 2012 naar 7,2% in augustus 2018. Sinds 2016 zijn de personenwagens op alternatieve brandstoffen echter verdubbeld van 3,1% in 2016 naar de huidige 7,2% in 2018.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.