skip to Main Content
Bijna de helft van de Spanjaarden rijdt in een auto op diesel
Freepik

Bijna de helft van de Spanjaarden rijdt in een auto op diesel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bijna de helft van de Spanjaarden rijdt in een personenauto die op diesel rijdt en is ook niet van plan om dat te wijzigen voor een auto met een andere brandstof. Het gaat volgens een onderzoek van clicars.com over 47% van de automobilisten. Diesel was enkele jaren geleden de meest gebruikte brandstof in Spanje maar vanwege de campagne die gevoerd wordt tegen de dieselmotoren verandert dat steeds meer naar benzinemotoren.

7% van de Spanjaarden zegt dat ze geen idee hebben welke brandstof meer vervuild terwijl 33% zegt dat dit benzine is en 54% zegt dat het diesel is wat voor meer vervuiling zorgt. 53% van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat ze graag een hybride of elektrische auto zouden willen hebben maar vanwege de hoge prijzen en moeilijkheden met opladen maakt men de stap nog niet.

Ondanks dat volgens het onderzoek bijna de helft van de Spanjaarden in personauto’s met dieselmotoren rondrijdt zijn de verkopen sinds 2016 aan het dalen. Eigenlijk vond die daling al plaats sinds 2012 toen de dieselmotoren nog goed waren voor 68,9% van het wagenpark in Spanje en dat daalde naar 56,9% in 2016 maar in 2018 is blijven hangen op een aandeel van 37,3%.

Het tegenovergestelde is gebeurd met de personenauto’s met benzinemotoren waarbij de verkopen juist gestegen zijn de afgelopen jaren. In 2012 was het aandeel van benzinemodellen in Spanje nog 29,6% maar is dat in 2018 gestegen naar 55,5%.

De laatste jaren is er echter ook een stijging waargenomen van personenwagens op alternatieve brandstoffen zoals elektrisch, hybride, flex, aardgas, zonne-energie, biodiesel of waterstof. Het is echter een kleine stijging van 1,5% in 2012 naar 7,2% in augustus 2018. Sinds 2016 zijn de personenwagens op alternatieve brandstoffen echter verdubbeld van 3,1% in 2016 naar de huidige 7,2% in 2018.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Laat ons maar 2020 afwachten wanneer de duitse constructeurs een zeer propere diesel gaan lanceren!( 6d-temp)
  Trouwens deze motoren bestaan reeds…
  Maar zo als altijd willen ze eerst hun “oude” motoren met vele kortingen aan het uitverkopen.
  Voor mij is de boodschap, als je nu niet moet veranderen wacht nog een jaar…

 2. Dick ,stop toch met dat onnozel commentaar op taalfouten .Zijt blij we krijgen iedere dag GRATIS nieuws .Wie verplicht jou Spanje Vandaag te lezen .Een goed idee ,vertaal en schrijf zelf de artikels .
  Dikke merci aan de redactie voor hun inzet

 3. Het blijkt bij nader onderzoek,dat benzine auto´s meer co2 uitstoten dan diesel voertuigen. Het fijn stof van diesel is bij de moderne motoren bijna nihil geworden. Een diesel is dus schoner dan benzine. Electrisch is een drama. Waterstof is het schoonst en daar zou vol op moeten worden ingezet.

  Cor

  1. Klopt helemaal. Bovendien hebben veel “hybrides” een nutteloze kleine ingebouwde accu alleen maar zodat ze als milieuvriendelijk worden bestempeld terwijl het gewoon benzinewagens zijn. Maar gelukkig worden steeds meer mensen wakker en lijkt de hetze tegen de dieselauto al over haar hoogtepunt heen.

 4. Ik lees vaak uw artikelen met nieuws uit of over Spanje.
  Jammer dat er vaak taalfouten (met name verkeerd gebruik van d en t in de vervoeging van werkwoorden) in de artikelen staan. Voorbeeld: de “brandstof vervuild”.
  Jammer!

  1. Dick,

   is dit voor jou dan zo belangrijk, schrijf dan zelf stukjes. Of heb je geen andere daginvulling als letten op dit soort geneuzel?

  2. Hallo Redactie!
   Jullie hebben destijds beloofd dit soort commentaren over taalfouten niet meer te plaatsen. Waarom doen jullie het dan toch!?

  3. Dick, je houd je bezig met taalfouten, is goed voor u, een weetje voor ons, ik gebruik nog altijd het regeltje van 3 uit mijn schooltijd nl. ik drink nooit t(hee) gij drinkt altijd t(hee) en hij drinkt t(hee) als hij aanwezig is…. simple comme bonjour !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken