Alleen mensen met vitaal beroep mogen nog werken in Spanje

Alleen mensen met vitaal beroep mogen nog werken in Spanje
Beeld: Moncloa.es

MADRID – Vanaf maandag 30 maart mogen alleen mensen met een vitaal beroep nog gaan werken in Spanje. De regering zal op zondag een nieuwe maatregel goedgekeuren als onderdeel van het pakket van maatregelen tijdens de noodtoestand die op 15 maart is ingegaan en nu al 14 dagen duurt en zal doorgaan tot tenminste 12 april. Met deze vergaande maatregelen legt de Spaanse regering voor ten minste 14 dagen de economie helemaal stil, al valt deze periode samen met de Semana Santa vakantieweek.

Premier Pedro Sánchez kondigde deze vergaande maatregel aan in zijn vierde tv-toespraak tijdens deze noodtoestand. Degenen die de komende 9 dagen niet kunnen werken krijgen hun salaris gewoon doorbetaald maar moeten de gemiste uren na de noodtoestand inhalen. 

Weliswaar gaat het om 14 dagen maar ten eerste wordt er door de meeste werknemers niet gewerkt in de weekenden en ten tweede heeft Spanje tussen 5 en 12 april de Semana Santa wat een vakantieweek is in Spanje.

Vanaf 30 maart tot 12 april worden alle niet-essentiële economische activiteiten stilgelegd. Alleen mensen met een vitaal beroep mogen nog gaan werken maar alle werknemers met niet-essentiële activiteiten moeten de komende twee weken thuis blijven. De premier spreekt over 8 werkdagen (30, 31 maart en 1,2,3,6,7 en 8 april) en noemt dit ‘permiso retribuido recuperable’.

Werkgevers dienen tijdens deze economisch stop de salarissen en sociale lasten van de werknemers doorbetalen maar de werknemers dienen deze 8 werkdagen na de noodtoestand verspreid in te halen door bv. 30 minuten extra werken per dag.  

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Vitale beroepen

Wat zijn vitale beroepen? Als vitaal kan gezien worden de supermarkten, apotheken, landbouw, visserij, transportsector, energie- en waterbedrijven, politie, brandweer, leger, medisch personeel, tankstations, personen transport, telecommunicatie, pers, havens en vliegvelden.

Actividades agropecuarias e industriales de producción de alimentos; Transporte de mercancías alimentarias; Distribución minorista de alimentación; Actividades médicas, sanitarias y de farmacia; Fuerzas y cuerpos de seguridad del Estado; Ciertos transportes de viajeros y mercancías; Generación y distribución de energía eléctrica; Distribución de gas y agua; Refino de petróleo, distribución de carburantes y gasolineras; Telecomunicaciones; Puertos y aeropuertos; Medios de comunicación 

Alle andere economische activiteiten zoals de bouw, kantoorwerkzaamheden etc. zullen de komende 14 dagen stilgelegd worden. Het is nu lastig te melden om welke vitale en niet vitale of essentiële werkzaamheden het precies gaat. Op zondag zal er meer bekend zijn over de vitale beroepen na de speciale ministerraad.

Flatten the curve

Deze beslissing wordt door de Spaanse regering genomen op het moment dat na 14 dagen thuisisolement het aantal besmette personen is gestegen naar 72.248 personen, het aantal sterfgevallen steeg naar 5.690, het aantal opgeknapte personen steeg naar 12.285 personen en er 40.630 personen in ziekenhuizen liggen waarvan 4.575 in de intensive care afdelingen. 

Volgens de Spaanse regering komt er een kritisch punt de komende week waarop er een daling moet plaatsvinden van besmette en overleden personen om onder de rode lijn van de ‘curve’ te komen ofwel ‘flattening the curve’. Daarom is het volgens de regering belangrijk dat iedereen de komende 14 dagen in huis blijft en dus niet gaat werken.

Dit artikel wordt bijgewerkt. Laatste update: zaterdag 28 maart 20:00 uur

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Kun je als Nederlander met een auto met Spaans kenteken zonder problemen terugrijden naar Nederland???

Vorige week, 24 maart, zijn kennissen met een Spaanse huur auto van Palamos naar Nederland gereden, enkel in Frankrijk hadden zij een controle. Na het overhandigen van het ingevulde document ATTESTATION DE DÉPLACEMENT DÉROGATOIRE, via de ANWB te downloaden konden zij met een vriendelijke Bon Voyage door rijden, in Belgie stond er net als in Spanje niemand bij de grens.

post bezorgen gaat wel gewoon door?

We krijgen zelfs geen post bedeeld(zelfs niet na 5 jaar aandringen bij Correos en gemeentebestuur). Het postkantoor waar wij onze post moeten ophalen is gesloten.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.