menu: rubrieken, zoeken & meer

De vergrieping van Covid is begonnen in Spanje

De vergrieping van Covid is begonnen in Spanje
Beeld: 123rf

De vergrieping van Covid is begonnen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandag 28 maart is een nieuw tijdperk in de corona-pandemie begonnen in Spanje. Vanaf nu gaat het Ministerie van Volksgezondheid niet meer elke persoon die positief op corona getest wordt bijhouden en worden ook niet meer de cijfers bekend gemaakt. In het derde corona-jaar gaat Spanje een stapje verder zonder testen, quarantaines en thuisisolaties.

Het aantal ziekenhuisopnames is in Spanje dusdanig gedaald en het aantal volledig gevaccineerde personen is gestegen naar meer dan 92% dus wordt het nu tijd om Covid-19 anders te behandelen. Weliswaar komen er dagelijks nog steeds duizenden nieuwe positieve coronatesten bij en overlijden ook nog steeds teveel mensen per week in Spanje, de situatie is volgens het Ministerie van Volksgezondheid dusdanig onder controle dat een nieuwe etappe kan beginnen.

En die etappe begint op maandag 28 maart, iets meer dan twee jaar na de eerste noodtoestand in Spanje die zorgde voor meer dan 11 miljoen positieve coronatesten en meer dan 102.000 corona-doden. Spanje zet op 28 maart een ‘reuzenstap’ en verklaart officieel de corona-crisis als gesloten. Dat wil zeggen, als je vanaf die datum positief getest wordt of slechts lichte klachten hebt dan hoef je niet meer in thuisisolatie en worden die positieve coronatesten ook niet meer bij elkaar opgeteld. Overigens is het testen ook niet meer zo vanzelfsprekend want niet iedereen wordt zomaar getest.

Directe contacten van positief geteste personen hoeven vanaf 28 maart ook niet meer in quarantaine. De positief geteste personen wordt wel aangeraden om overal een mondkapje te dragen en zo veel mogelijk het contact met kwetsbare personen te vermijden. Voor diegene die positief getest wordt raadt het Ministerie aan om aan thuiswerken te doen tenzij men werkt in bijvoorbeeld een ziekenhuis of bejaardentehuis, dan wordt aangeraden om vijf dagen thuis te blijven.

Het coronavirus is nog niet weg maar in Spanje wil men er wel anders mee omgaan. Met deze nieuwe houding gaat Spanje in feite verder dan andere landen. Verder zijn coronatesten niet meer verplicht als je slechts lichte klachten hebt. Als je jonger dan 60 jaar bent, geen kwetsbare gezondheid hebt of zwanger bent hoef je geen melding meer te doen bij een testlocatie. 60-plussers, kwetsbare en zwangere personen die positief testen moeten zich nog wel melden.

Het corona-beleid wordt in Spanje vanaf 28 maart dus volledig anders maar een einde van de mondkapjesplicht in de binnenruimtes is nog steeds niet nabij. Er wordt al weken over gediscussieerd en de premier van Spanje kondigde al aan dat de plicht om in openbare buitenruimtes een mondkapje te dragen ‘zeer snel’ voorbij zal zijn. Maar verder dan dat is het nog niet gekomen.