Search
menu
Search

Het dorp in de Valencia regio dat de uitvinding van Coca Cola opeist

Het dorp in de Valencia regio dat de uitvinding van Coca Cola opeist
Beeld: @malferida / facebook

Het dorp in de Valencia regio dat de uitvinding van Coca Cola opeist

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In het Spaanse dorp Aielo de Malferit in de autonome regio Valencia beweert men aan de wieg te staan van ‘s werelds bekendste frisdrank: Coca Cola. Volgens de verhalen ontstond daar ‘Kola Coca’, voorganger van de huidige frisdrank die de wereld heeft veroverd.

4.500 inwoners telt het dorpje Aielo de Malferit. Klein naar Nederlandse of Belgische normen, maar in Spanje best een groot dorp. En in dat dorp doet een hardnekkige legende de ronde. Volgens de bevolking vond men er in 1880 een non alcoholisch drankje uit. 

Een groep vrienden onder leiding van Enrique Ortiz, Ricardo Sanz en Bautista Aparici richtte er een distilleerderij op. Ze brouwden zowel drankjes, siroop, bouillons als elexirs. Na nauwelijks tien jaar, in 1892, werd het bedrijf gebombardeerd tot voorziener van het Koninklijke Spaanse huis.

En dat legde de vrienden geen windeieren. Ze raapten een hele hoop onderscheidingen bijeen en reisden de hele wereld af met hun drankjes. Overal waar ze kwamen droegen ze een koffertje met staaltjes van hun beste producten, waaronder hun grote succes, de Kola Coca. 

In 1885 reisde Bautista Aparici naar Philadelphia. Hij liet er een paar staaltjes achter, maar had nooit kunnen vermoeden dat een Amerikaanse apotheker, John Stith Pemberton slechts een jaar later uit dezelfde coca plant een drankje genaamd Coca Cola brouwde en op de markt bracht. Zijn frisdrank ging meteen de wereld rond, en in 1953 nam het bedrijf Coca Cola een patent op de frisdrank.

In Aielo de Malferit moest men noodgedwongen de productie van Kola Coca stil leggen, maar de legende blijft er van vader op zoon overgaan. De jonge Lucía Mompó brouwde er zelfs een gezonde, suikervrije versie van de echte Coca Cola die hij zoals het dorp Malferida noemde. De frisdrank Malferida bevat de zogenaamde colanoot, een noot die van nature cafeïne bevat, waardoor er geen chemische toevoegingen nodig waren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?