Het dorp in de Valencia regio dat de uitvinding van Coca Cola opeist

Het dorp in de Valencia regio dat de uitvinding van Coca Cola opeist
Beeld: @malferida / facebook

Het dorp in de Valencia regio dat de uitvinding van Coca Cola opeist

VALENCIA – In het Spaanse dorp Aielo de Malferit in de autonome regio Valencia beweert men aan de wieg te staan van ‘s werelds bekendste frisdrank: Coca Cola. Volgens de verhalen ontstond daar ‘Kola Coca’, voorganger van de huidige frisdrank die de wereld heeft veroverd.

4.500 inwoners telt het dorpje Aielo de Malferit. Klein naar Nederlandse of Belgische normen, maar in Spanje best een groot dorp. En in dat dorp doet een hardnekkige legende de ronde. Volgens de bevolking vond men er in 1880 een non alcoholisch drankje uit. 

Een groep vrienden onder leiding van Enrique Ortiz, Ricardo Sanz en Bautista Aparici richtte er een distilleerderij op. Ze brouwden zowel drankjes, siroop, bouillons als elexirs. Na nauwelijks tien jaar, in 1892, werd het bedrijf gebombardeerd tot voorziener van het Koninklijke Spaanse huis.

En dat legde de vrienden geen windeieren. Ze raapten een hele hoop onderscheidingen bijeen en reisden de hele wereld af met hun drankjes. Overal waar ze kwamen droegen ze een koffertje met staaltjes van hun beste producten, waaronder hun grote succes, de Kola Coca. 

In 1885 reisde Bautista Aparici naar Philadelphia. Hij liet er een paar staaltjes achter, maar had nooit kunnen vermoeden dat een Amerikaanse apotheker, John Stith Pemberton slechts een jaar later uit dezelfde coca plant een drankje genaamd Coca Cola brouwde en op de markt bracht. Zijn frisdrank ging meteen de wereld rond, en in 1953 nam het bedrijf Coca Cola een patent op de frisdrank.

In Aielo de Malferit moest men noodgedwongen de productie van Kola Coca stil leggen, maar de legende blijft er van vader op zoon overgaan. De jonge Lucía Mompó brouwde er zelfs een gezonde, suikervrije versie van de echte Coca Cola die hij zoals het dorp Malferida noemde. De frisdrank Malferida bevat de zogenaamde colanoot, een noot die van nature cafeïne bevat, waardoor er geen chemische toevoegingen nodig waren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.