Zijn turborotondes de oplossing voor Spanje

Zijn turborotondes de oplossing voor Spanje
Beeld: Archieffoto

Zijn turborotondes de oplossing voor Spanje

MADRID – 80% van de automobilisten neemt een rotonde op de verkeerde manier in Spanje. Dat zorgt nog wel eens voor gevaarlijke momenten maar ook ongelukken. Terwijl de laatste jaren er steeds meer normale rotondes bij zijn gekomen in Spanje, worden er nu in diverse steden in het land ook turborotondes aangelegd. Worden deze nieuwe rotondes de nieuwe manier om verkeersongevallen te verminderen in Spanje?

Terwijl de normale rotondes al meer dan 100 jaar bestaan is de turborotonde iets uit de negentiger jaren. Deze Nederlandse uitvinding wordt in eigen land steeds meer toegepast en ook andere landen zijn voorzichtig sinds 2015 begonnen met de aanleg van turborotondes (al werd de eerste in 2009 aangelegd in de gemeente Grado in Asturië). Daarom worden deze rotondes ook wel ‘rotondas holandesas’ genoemd in Spanje.

Aangezien het correct op-, rond- en weer afrijden voor de meeste mensen een probleem is, kunnen de ‘turbo glorietas’ of ‘turbo rotondas’ wellicht wel de oplossing zijn in Spanje om voor eeuwig van de discussie af te komen. Die discussie gaat erom of de Spaanse automobilisten wel goed een rotonde nemen of niet.

Wat is een turborotonde

De turborotonde is een speciaal vormgegeven tweestrooksrotonde, waar men al voor het oprijden van de rotonde de juiste rijstrook dient te kiezen, zodat er op de rotonde geen weef- en snijconflicten meer voorkomen. 

De turborotonde kent een hogere verkeersveiligheid ten opzichte van een standaard-tweestrooksrotonde en dezelfde veiligheid ten opzichte van een enkelstrooksrotonde. De doorstroming is beter dan bij de standaard-tweestrooksrotonde en veel beter dan de enkelstrooksrotonde.

Spanje

Het exacte aantal normale rotondes in Spanje is niet helemaal bekend want het gaat natuurlijk om tienduizenden rotondes maar als het gaat om turborotondes dan zijn deze bijna op een of anderhalve hand te tellen. 

De eerste turborotonde werd reeds in 2009 aangelegd in het dorp Grado in Asturië. Daarna volgden de steden Santander in Cantabrië en Vigo in Galicië. Ondertussen zijn er op meerdere plaatsen turborotondes te vinden in Spanje maar het zijn er nog steeds weinig.

En dat is jammer want uit onderzoek (en de praktijk) is gebleken dat het aantal ongevallen op rotondes flink afneemt als deze een turborotonde wordt. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.