skip to Main Content

VERKIEZINGEN: Rubacalba en Chacón (PSOE) populairder dan Rajoy (PP)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De PSOE lijkt twee goede kandidaten voor het premierschap te hebben: met Rubacalba zou de partij 40,9% van de stemmen binnenhalen en met Chacón 40,6%.

Volgens een peiling van het bureau Publiscopio in april zou 71,2% van de ondervraagden kiezen voor een interne procedure binnen de PSOE om een kandidaat voor het premierschap te kiezen. Onder PSOE-sympathisanten is dat percentage zelfs 84%.

De huidige vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, Alfredo Perez Rubacalba en de minister van Defensie, Carme Chacón komen steeds verder voor te liggen op andere eventuele opvolgers van de huidige premier Zapatero.

Van de ondervraagden noemt 75,9% Rubacalba als favoriet, dat is 19,3% meer dan in maart. Chacón werd genoemd door 65,1% van de respondenten, tegen 33,7% de vorige maand.

Andere namen die genoemd zijn, zijn José Bono, de president van het Spaanse Congres. Hij staat op afstand op de 3e plek. José Blanco werd eerder ook genoemd, maar heeft deze maand minder steun (-1,5%) dan in maart.

Voor de 3e keer toonden de ondervraagden een voorkeur voor de 2 PSOE-kandidaten boven de lijsttrekker van de Partido Popular, Mariano Rajoy.

Zou Rajoy het tegen Rubacalba moeten opnemen dan kiest 47,3% voor laatstgenoemde (3 punten meer dan een maand geleden), terwijl 31% voor Rajoy zou kiezen.

Kleinere afstand

Wordt het Rajoy versus Chacón dan zijn de cijfers 46,9 versus 30,5%. De afstand tussen de mogelijke kandidaten van de PSOE en Rajoy wordt kleiner, zo ook die tussen het aantal stemmen voor beide grote partijen, zo laat deze opiniepeiling zien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend