skip to Main Content
Laatste Spaanse verkiezingspeiling wijst uit dat Ciudadanos nu groter is dan Podemos

Laatste Spaanse verkiezingspeiling wijst uit dat Ciudadanos nu groter is dan Podemos

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ciudadanos1MADRID – In mei worden er regionale en lokale verkiezingen gehouden in de meeste delen van Spanje en de spanningen lopen inmiddels op. Gedurende jaren waren er eigenlijk twee grote politieke partijen die in het land de dienst uitmaakten, de conservatieve PP en socialistische PSOE. Dit jaar echter lijkt alles er op dat men rekening moet gaan houden met drie of vier grote partijen.

Gedurende het afgelopen jaar werd er veel geschreven en gesproken over de politieke sensatie Podemos met de opvallende partijleider Pablo Iglesias, de man met de paardenstaart en bijna altijd dezelfde kleding. Podemos steeg van niets naar de tweede of derde grote partij in het land in de meeste verkiezingspeilingen maar de laatste maanden is er een nieuwkomer bijgekomen, Ciudadanos, of afgekort C’s.

De van oorsprong Catalaanse regionale politieke formatie Ciutadans werd omgetoverd tot landelijke formatie Ciudadanos wat zoveel betekend als bevolking of inwoners. De partij wordt aangevoerd door leider Albert Rivera, de man die ooit naakt op een verkiezingsposter stond, die samen met zijn partijgenoten via een minder radicale opstelling van partijpunten tot een behoorlijke winst in potentiele stemmen wist te groeien. Zo goed zelfs dat in de peiling van beMyWorld voor de radio Cadena Ser Ciudadanos inmiddels groter is dan Podemos.

In de laatste verkiezingspeiling staat Ciudadanos met 19,4% van de stemmen op de derde plaats. Podemos zou 17,9% van de stemmen krijgen terwijl de grootste partij nog steeds de PP zal zijn met 22%, al wordt het verschil tussen de almachtige Partido Popular en de andere politieke partijen steeds kleiner. De PSOE staat met 21% van de stemmen op een tweede plaats op deze lijst.

Volgens de lijst zou er dus dit jaar een einde komen aan de zogenaamde twee-partijen regering van PP en PSOE. Na deze verkiezingen zullen alle partijen samen moeten gaan werken om tot overeenkomsten te komen en groot genoeg te worden om de regio’s en gemeentes te regeren.

In mei zijn er regionale en lokale verkiezingen maar op het einde van dit jaar of begin volgend jaar, president Mariano Rajoy heeft daarover nog geen beslissing genomen, zijn er ook landelijke verkiezingen. De PP ziet de bui al hangen en verwacht flinke klappen te krijgen. Het beleid van de regerende PP de laatste 3 jaar is niet iets geweest waar de meeste Spanjaarden tevreden over zijn. Daarnaast wist de PP keer op keer de regeringsbeloftes te verbreken en lijkt het erop dat er elke week wel weer een PP lid of ex-lid wordt opgepakt vanwege fraude of een ander schandaal – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken