skip to Main Content
Spanje nog steeds de grootste wijnproducent ter wereld maar China nadert snel

Spanje nog steeds de grootste wijnproducent ter wereld maar China nadert snel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

wijn3MADRID – Spanje is op dit moment nog steeds de grootste wijnproducent ter wereld met meer dan 1 miljoen hectare aan wijnteelt maar China is steeds groter aan het worden als wijnteelt land en staat inmiddels op de tweede plaats, net achter Spanje maar voor traditioneel wijnland Frankrijk. China beschikte vorig jaar met 800.000 hectare over de op een na grootste wijngaardoppervlakte ter wereld.

Deze gegevens maakte de internationale wijnorganisatie (OIV) bekend. In het jaar 2000 was China nog maar goed voor 4% van de totale wijnproductie maar dat i vandaag de dag 11% geworden. Naast China zit ook de wijnproductie in Zuid-Amerikaanse landen flink in de lift. Dit is tegenstelling tot Europese landen waar de oppervlakte van wijngaarden met 21.000 hectare terugliep tot (nog) maar 3,4 miljoen hectare.

Spanje is op dit moment nog steeds de wereldleider wat betreft oppervlakte wat besteed wordt aan winteelt met 1,021 miljoen hectare. Op de tweede plaats staat nu dus China met 800.000 hectare wijngaardoppervlaktes gevolgd door Frankrijk met 792.000 hectare en Italië met 690.000 hectares.

Spanje is tevens de grootste uitvoerder van wijn ter wereld. De export steeg vorig jaar met 22%, waardoor het Frankrijk en Italië achter zich laat. In totaal werd in 2014 wereldwijd 104 miljoen hectoliter wijn geëxporteerd, een stijging van 2,5% tegenover 2013. Chili en Australië nemen de vierde en vijfde plaats in op de ranglijst van wijnuitvoerders – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken