skip to Main Content
De veiligste steden van Spanje zijn…
123RF

De veiligste steden van Spanje zijn…

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

123RF

MADRID – De Asociación Empresarial del Seguro (Unespa) heeft een onderzoek gedaan naar de veiligste plaatsen in Spanje en daarvan lijsten samengesteld onder het mom “estamos seguros”. Uit dat rapport blijkt dat bovenaan de top 25 van veiligste steden met meer dan 50.000 inwoners de gemeente San Cristóbal de la Laguna op het Canarische Eiland Tenerife te vinden is gevolgd door Lugo en Santiago de Compostela in Galicië, Irún in Baskenland en Salamanca in Castilla y León.

Bij het onderzoek “estamos seguros” is gekeken naar alle meldingen van diefstal die betrekking hadden met een verzekering waarna de Vereniging van Verzekeraars een overzicht kon samenstellen met de steden waar de minste inbraken waren en dus gezien kunnen worden als veilige steden. De complete naam van het onderzoek is “Robos: los municipios más seguros. Análisis de la probabilidad de sufrir un robo en el hogar”.

Logisch gezien vinden er meer woninginbraken plaats in steden waar meer mensen wonen en dus is er door de onderzoekers op een andere manier gekeken naar de diefstallen om de lijst van veilige steden samen te stellen. Uiteindelijk kon er een lijst van 25 veilige steden met minder dan 50.000 inwoners samengesteld worden en werd er ook gekeken naar de veiligste plaatsen binnen de verschillende autonome deelstaten en nog grotere steden van meer dan 100.000 en 250.000 inwoners (bekijk de PDF met alle lijsten)

Top 25 steden +50.000 inwoners

 1. San Cristobal de la Laguna (Tenerife)
 2. Lugo (Galicië)
 3. Santiago de Compostela (Galicië)
 4. Irún (Baskenland)
 5. Salamanca (Castilla y León)
 6. Ferrol (Galicië)
 7. Santa Lucía de Tirajana (Gran Canaria)
 8. San Sebastian (Baskenland)
 9. Arrecife (Gran Canaria)
 10. Palma (Mallorca)
 11. Pamplona (Navarra)
 12. Santa Cruz de Tenerife (Tenerife)
 13. Orihuela (Comunidad Valenciana)
 14. San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria)
 15. Telde (Gran Canaria)
 16. Cádiz (Andalusië)
 17. Arona (Tenerife)
 18. Pontevedra (Galicië)
 19. San Fernando (Andalusië)
 20. Benidorm (Comunidad Valenciana)
 21. Ceuta (Ceuta)
 22. Ourense (Galicië)
 23. La Coruña (Galicië)
 24. Segovia (Castilla y León)
 25. Las Palmas de Gran Canaria (Gran Canaria)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Overigens bedankt voor al deze info over Spanje.
  Heel fijn om deze berichten telkens weer te lezen.
  Ik heb al 20 jaar een appartement in Spanje tussen Torremolinos en Benalmadena.
  Omdat deze plaatsen niet op de lijst voorkomen neem ik aan dat er meer dan normaal onveilige dingen plaatsvinden. Ik moet zeggen dat ik in al die jaren daar weinig criminaliteit heb ondervonden en/of om me heen heb waargenomen of vernomen heb van derden.
  Ben benieuwd op welke plaats deze steden staan.
  Nogmaals bedankt en vriendelijke groet, ROB

 2. nummer 12, Santa Cruz de Tenerife, …… ben pas 3 keer beroofd van koffer/laptob aan het busstation van Santa Cruz …….. op afstand van 2 politie-agenten van 5 meter van de bushalte !!!!!

 3. Verleden jaar is er bij ons in Lo Pepin ( Cuidad Qausada ) Rojales , 2 x in gebroken . En ik weet van kennis da er bij hun ook ingebroken is . ( Benijófar ) . Zo mooi zijn om deze plaats ook veiliger te maken.
  Graag een onderzoek waarom sommige plaatsen we veiliger zijn dan andere plaatsen?

  1. Waar ik in Spanje verblijf zijn de inbraken meestal seizoen gebonden, meestal als de seizoenplukkers er zijn.
   Ook wordt er veel ingebroken daar waar geen alarmen zijn en ook als er weinig vaste inwoners zijn in de nabije omgeving.
   Inbrekers komen meestal de omgeving verkennen. Het gaat zelfs zover dat men bij u aanbelt in het weekend, helemaal uitgedost met label van een beveiligingsfirma, om te vragen of je alarm goed werkt en nodigen zichzelf uit om in het pand uw alarm eens na te zien. Zij werken voor een beveiligingsfirma en misschien kunnen ze je een upgrade bezorgen. Nu moet je weten dat er voor deze beveiligingsfirma op weekends niet wordt gewerkt.

   Maar als ze willen inbreken dan komen ze binnen, ze breken alles eruit. En heb je een alarm, geen probleem voor hun want dat lossen ze wel op.

 4. Voor alle duidelijkheid gaat het niet over het totaal aantal incidenten, maar wel over het aantal overvallen op basis van “verzekerde huizen” die op een bepaalde locatie voorkomen, dus huisdiefstallen.

  Plaats 20. Benidorm (Comunidad Valenciana)
  Een rapport van de Personeelsinspectie van de Staatssecretaris voor Veiligheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, gedateerd 11 februari 2015, meld dat de stad 105.56 strafbare feiten registreert per duizend inwoners, wat neerkomt op een percentage van meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde, dat gesitueerd is in 47,43 overtredingen per duizend inwoners.

  Je neemt niet alles mee in de berekening en legt er nog wat limieten bovenop, vergelijk appelen met peren en dan krijg je :
  “De veiligste steden van Spanje zijn…”

 5. Typisch ! Geen één plaats in Catalunya, terwijl de grootste boefjes gevlucht zijn naar elders.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken