skip to Main Content
Na Altea nu ook de stranden van El Campello gesloten vanwege Portugese oorlogsschepen
20 Minutos

Na Altea nu ook de stranden van El Campello gesloten vanwege Portugese oorlogsschepen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

20 Minutos

ALICANTE – De Portugese Oorlogsschepen “kwallen” zorgen voor aardig wat problemen langs de kust van de Comunidad Valenciana en dan met name in de provincie Alicante. Er werden reeds Portugese oorlogsschepen gevonden op de stranden van Alicante en Altea en ook de kustplaats El Campello heeft nu te maken met een grote hoeveelheid potentieel gevaarlijke “kwallen” (wat eigenlijk geen kwallen zijn). In navolging van Altea heeft ook de gemeente El Campello besloten de stranden te sluiten.

Eerder deze week werden de stranden in de kustplaats Altea gesloten vanwege de aanwezigheid van de Portugese oorlogsschepen en nu heeft de gemeente El Campello ook deze beslissing moeten nemen nadat er op diverse stranden meerdere potentieel gevaarlijke kwallen werden gevonden. Deze werden gezien in het water voor de kust maar ook op het strand zelf.

Ook al is er tot op de dag van vandaag nog niemand gestoken/gebeten door deze potentieel gevaarlijke maar zeer pijnlijke “kwallen”, toch besloot de gemeente maatregelen te nemen. Om mogelijke aanvaringen tussen zwemmers en Portugese oorlogsschepen (carabela portuguesa) te vermijden besloot men uit voorzorg en totdat de kust vrij was de stranden te sluiten waardoor het niet meer was toegestaan om te zwemmen aangezien de rode vlag werd gehesen. De gemeente benadrukt dat het een preventieve maatregel is, dat er geen direct gevaar is en dat niemand gewond is geraakt door een kwallenbeet.

Ook al schrijven we over een kwal, het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”.

Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een kwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels die tot wel 30 meter lang kunnen worden verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Even voor de duidelijkheid, kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. Dat wordt dan wel een kwallenbeet genoemd, vandaar de verwarring met bijten. De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Er lag gisteren op het stand van het natuurpark Calblanque ook een aangespoelde Portugees oorlogsschip, wel bijzonder mooi om naar te kijken maar gevaarlijk dus. Maar daar zijn nog geen waarschuwingen uitgeroepen, dus opletten in Calblanque!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken