skip to Main Content
Verkoop van elektrische en hybride auto’s in eerste trimester 2018 gestegen in Spanje
123RF

Verkoop van elektrische en hybride auto’s in eerste trimester 2018 gestegen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

123RF

MADRID – Spanje is wat betreft elektrische auto’s ver onder het Europese gemiddelde te vinden wat betreft aantallen auto’s, iets wat ook geldt voor de hybride modellen. Gedurende 2017 werden er 64.386 elektrische en hybride auto’s verkocht wat een stijging was van 80% ten opzichte van 2016. Ook dit jaar werden er tijdens het eerste trimester meer auto’s verkocht die elektrisch of hybride rijden.

Ten opzichte van het totaal aantal verkochte auto’s in 2017 van 1.235.594 is het aandeel elektrische en hybride auto’s met 64.386 vrij klein (een 5,1%). In 2017 werden er 6.972 elektrische auto’s verkocht, een stijging van bijna 94% wat mede te danken is aan het Plan Movalt waarmee 20 miljoen euro aan financiële overheidssteun gemoeid was (waarvan het budget snel op was).

Eerste trimester 2018

Gedurende de eerste drie maanden van 2018 werden er in Spanje 19.445 elektrische en hybride auto’s verkocht, een stijging van 39,3% ten opzichte van het eerste trimester in 2017. Het merendeel van deze auto’s rijdt hybride want van dit totale aantal waren er slechts 2.697 elektrische auto’s, weinig maar wel een stijging van 119% ten opzichte van de eerste drie maanden in 2017. Van de hybride auto’s werden er 16.748 verkocht in het eerste trimester van dit jaar, een stijging van 31,6% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Problemen

De grootste problemen voor de meeste mensen die een elektrische auto willen kopen in Spanje zijn het feit dat elektrische auto’s op dit moment nog erg duur zijn, iets wat veel potentiële kopers van de aanschaf van een auto die op elektriciteit rijdt weerhoudt. Daarnaast zijn er in heel Spanje nog niet zo veel oplaadpunten te vinden en kan niet iedereen thuis de auto opladen vanwege de afwezigheid van bijvoorbeeld een garage of oprit.

Oplaadpunten

Op dit moment zijn er slechts 2.945 oplaadpunten te vinden in heel Spanje, aldus de website electromaps waar alle oplaadpunten in heel Europa op een kaart te vinden zijn. Om de prijzen aan te geven wat het opladen kost in Spanje moet er een onderscheid gemaakt worden in het thuis opladen of op straat bij een oplaadpunt opladen. Als men thuis een auto oplaadt dan kost dit ongeveer tussen de 1 á 2 euro per 100 km, wat uiteraard afhangt van het type contract wat iemand heeft afgesloten bij de elektriciteitsmaatschappij. De prijs voor het opladen op straat is moeilijk te bepalen want dat hangt af van de tarieven die men vraagt bij de oplaadpunten en welke dat zijn.

Oplaad snelheden

Er zijn drie snelheden waarmee men een auto kan opladen, te weten super-lenta (langzaam), semi-rápido (semi-snel) en super-rápido (super-snel). Het langzaam opladen gebeurt in de meeste gevallen thuis waarbij er twee manieren zijn: 10 Ampère (A) waarbij het opladen zo’n 10 uur duurt of via een 16 A verbinding met een 3,6 kW waarbij men tussen de 6 en 8 uur nodig heeft om een auto te laden. Bij het semi-snel laden gebruikt men 22 kW en duurt het laden zo’n 1 á 2 uur en in net geval van 44 en 50 kW is de laadtijd ongeveer 30 tot 45 minuten. Bij de super-snelle laadmethode gebruikt men een aansluiting tussen de 90 en 120 kW en kan men in 20 minuten de auto opladen en dan 250 km rijden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Een Electric auto is niets voor een land als Spanje de afstand die men hier dagelijks rijdt daar kan men niet mee rond komen hybride dat is een goede oplossing maar elektrische nada zoals wij als we twee maal per jaar naar België rijden hoelang ga je daar over doen

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken