skip to Main Content
De miljarden business van gebotteld drinkwater in Spanje
123RF

De miljarden business van gebotteld drinkwater in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De miljarden business van gebotteld water in Spanje

123RF

MADRID – Water uit de kraan drinken in Spanje is iets wat veel mensen niet doen, of omdat het niet lekker smaakt of omdat men bang is ziek te worden. Het kraanwater in Spanje is gewoon gezuiverd water en kan dus ook gebruikt worden om te drinken (agua potable). Toch kiest het merendeel van de Spanjaarden voor drinkwater uit flessen wat daardoor een miljarden business is geworden in Spanje.

In 2016 wist de flessenwater markt een omzet te maken van 1,2 miljard euro, een stijging van 6,9% ten opzichte van 2015. Wat echter nog meer opvalt is dat bedrijven die eigenlijk niets met water te maken hebben, zoals Coca Cola, San Miguel en Danone zich nu ook bezighouden met de verkoop van gebotteld drinkwater in Spanje. Daarom noemt men het water uit flessen ook wel “blauw goud” of “oro azul”.

Producenten

Als voorbeeld kunnen we bierproducent Mahou-San Miguel aanhalen die o.a. de merken flessenwater Solán de Cabras, Sierra Natura, Sierras de Jaén en Fuente del Arca op de markt brengt in Spanje. In 2016 zag de traditionele bierbrouwerij de omzet met 13,6% stijgen en heeft het bedrijf verder geïnvesteerd in de aanschaf van Aguas del Valle de la Orotava, bekend van Fonteide en Los Alpes, flessenwater van de Canarische Eilanden.

Een ander voorbeeld is Danone, de Franse yoghurtmaker die tevens actief is op de flessenwater markt in Spanje en ook een omzetstijging zag van 4,7% in 2016. Danone is eigenaar van twee bekende merken water, te weten FontVella en Lanjarón waarmee het bedrijf in 2016 een omzet wist te maken van 220,3 miljoen euro.

Naast chocolade heeft Nestlé ook flessenwater in de aanbieding in Spanje, te weten Aquarel en Viladrau. Ook Nestlé zag een flink omzetstijging in 2016 al zijn de exacte cijfers niet bekend gemaakt door de chocolademaker.

En dan hebben we nog Coca Cola die in Spanje onder andere Aquabona en Vilas del Turbón verkoopt waarmee de Amerikaanse cola-maker vele miljoenen omzet op jaarbasis maakt.

En zo zijn er nog wel meer dan 100 bedrijven die zich bezighouden met gebotteld water of flessenwater in Spanje. 97% van de productie van flessenwater is natuurlijk mineraalwater waarbij experts soms aangeven dat het kraanwater beter van kwaliteit is.

Business

Het flessenwater is een grote business omdat er veel winst wordt gemaakt. Een literfles water van bijvoorbeeld Font Vella of Lanjarón kost 0,50 euro. Men raadt aan om tussen de 2 en 2,5 liter water per dag te drinken dus dat komt dan neer op 1 tot 1,50 euro per dag. Dat lijkt niet veel maar dat is hetzelfde als een liter benzine.

In Italië heeft men ooit uitgerekend dat de productie van 1.000 liter flessenwater een producent zo’n 2 euro kost (dus 0,002 euro per liter) terwijl een één liter fles water over de toonbank gaat voor 0,50 euro. Greenpeace zegt dat 1 kubieke meter water (dus 1.000 liter) in Spanje rond de 1 euro kost terwijl als men dat in flessenwater zou uitrekenen men minstens 300 euro kwijt is.

Ecologisch

Gebotteld flessenwater is ook niet echt ecologisch of goed voor het milieu te noemen, aldus Greenpeace. Om een fles drinkwater te maken gebruikt men vijf liter water, niet echt logisch. Daarnaast zorgt het plastic voor een enorme afvalberg waarvan het merendeel niet gerecycled wordt en op de gewone afvalberg of in de natuur verdwijnt.

Gezonder?

Waarom drinkt men dan toch water uit de fles? Dat kan verschillende redenen hebben waarvan de meest logische is dat het kraanwater, wat dus officieel in Spanje drinkwater is, te veel naar chloor smaakt en dus simpelweg niet lekker is. Maar is die chloorsmaak niet te vermijden dan? Blijkbaar wel want op diverse plaatsen in Spanje heeft men niet te maken met een chloorsmaak zoals in Madrid waar men zegt het beste en lekkerste kraan/drinkwater te hebben.

Daarnaast is er nog de valse publiciteit en reclame omtrent het feit dat flessenwater vele malen gezonder is dan kraanwater. Iets wat niet altijd waar is maar wat de meeste consumenten wel geloven. Ook willen flessenwater producenten de consument graag doen geloven dat hun water beter is voor het milieu, iets wat zeker niet waar is.

Liters per persoon

In Spanje drinkt men per persoon gemiddeld 122 liter water uit flessen, een aantal wat dankzij de crisis flink is gedaald aangezien dit voor 2008 nog 137 tot 140 liter water per persoon was. Spanje is echter niet het land binnen de EU waar de meeste liters water gedronken worden aangezien de cijfers in Italië (179 liter), Duitsland (171 liter) en België (124 liter) hoger zijn dan in Spanje. Nederland staat mer 21 liter flessenwater per persoon ver onderaan de lijst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Wij hebben sinds enige tijd een Berkey filter, https://www.berkeywaterfilterseurope.nl/. We zijn er heel tevreden over. Ook vanwege de gedegen onderbouwing en informatie.
  Het is inderdaad een investering, maar die verdien je gemakkelijk terug als je anders gebotteld water koopt. Bovendien scheelt het naast het al genoemde milieuvoordeel ook nog eens een berg transport.

  Wat een Brita filter doet is inderdaad niet te achterhalen. Bovendien is het van plastic gemaakt.

 2. Ik heb een paar keer maagklachten gehad van het drinkwater en de thee is niet lekker met water uit de kraan. Vaak chloor smaak, maar dat wisselt. En mensen die filters gebruiken, let op met tijdig vervangen en/of reinigen. Als het filter gaat lekken of barsten dan krijg je de verzamelde troep binnen. Voor mij dus flessenwater.

  1. Reverse osmosis systemen zijn de beste qua water, maar per liter die je uit de kraan haalt gaat er ook 1 liter in de afvoer. Plastic (pet) flessen geven ook schadelijke stoffen af in het water dat erin zit. Zoals phthalates en bisphenol-A (BPA) die voor allerlei slechte gezondheid effecten zorgen. deze stoffen komen ook vrij bij andere verpakkingsmaterialen zoals plastic voedsel containers, coated carton pakken en blik verpakkingen.

  2. • Reverse osmosis (RO) — In addition to removing chlorine, inorganic and organic contaminants in your water, RO will also remove about 80 percent of fluoride and most DPBs. Drawbacks include the need for frequent cleaning, to avoid bacterial growth.

   Your best alternative is to use a tankless RO system with a compressor. The expense is another factor, as you may need the assistance of a plumber to get the system up and running. RO will also remove many valuable minerals and trace elements along with harmful contaminants.

   • Ion exchange — Ion exchange is designed to remove dissolved salts in the water, such as calcium. This system also softens the water and helps prevent the creation of scale buildup. The ion exchange system was originally used in boilers and other industrial situations before becoming popular in home purifying units, which usually combine the system with carbon for greater effectiveness.

   While advantages include a high flow rate and low maintenance cost, Sciencing points out the disadvantages, which include “calcium sulfate fouling, iron fouling, adsorption of organic matter, organic contamination from the resin, bacterial contamination and chlorine contamination.”11

   • Granular carbon and carbon block filters — These are the most common types of countertop and undercounter water filters. Granular activated carbon is recognized by the EPA as the best available technology for the removal of organic chemicals like herbicides, pesticides and industrial chemicals. One of its downfalls is that the loose material inside can channel, meaning the water creates pathways through the carbon material, thereby escaping filtering.

   Carbon block filters offer the same superior filtering ability but are compressed with the carbon medium in a solid form. This eliminates channeling and gives the ability to precisely combine multiple media in a sub-micron filter cartridge. By combining different media, the ability to selectively remove a wide range of contaminants can be achieved.

  3. Wij hebben gewoon zo´n BRITA filter past anderhalve liter water in en je doet een maand met de filter en er kan zo´n 100 liter doorheen. Als je meedere filters per keer koopt kost een filter ongeveer 5 euro per stuk. Zelfs het water voor onder honden komt uit de BRITA filter(JAR).

 3. Helaas gebruik ik ook de grote flessen van 5 of 8 liter, daar er altijd wel een lek ergens is. Wordt in het algemeen heel snel hersteld, echter er komt dan toch aarde, steentjes etc. uit de kraan. Ook heel vervelend voor de toiletten en kranen. Vooral de toiletten blijven dan doorlopen en men moet dan de rubberen ring(en) weer schoonmaken, sommigen toiletten hebben een heel ingewikkelde systeem, niet leuk. Maar ok het water kan dus normaal gesproken gedronken worden…….

 4. Wij maken gebruik van een zogenaamde ‘Doulton’-waterfilter. Het is een eeuwenoude Engelse uitvinding. John Doulton was de eerste die het water uit de rivier Theems tot drinkwater omvormde. Tegenwoordig is het een kleine, ceramische filter die zo klein is dat ie in het keukenkastje past. Wij -en vele andere vienden- schaften het aan via het bedrijf H2O in Mazarron maar zij hebben een groot netwerk in de Costa Blanca (en andere delen van Spanje). Heerlijk water, klein apparaat, goede service. Aanbevolen.

 5. Het is een schande dat er niets wordt gedaan aan de smaak van het water dat inderdaad naar chloor smaakt. Er wordt alleen maar gedacht om zoveel mogelijk winst te maken ten koste van het milieu. Aan al die vervuilende plastic flessen gevuld met water moet een stop worden toegeroepen. Als dat op korte termijn niet mogelijk is, alle bedrijven die nu een flinke winst maken op het water in flessen een extra hoge belasting laten betalen dat ten goede komt aan het milieu.

 6. Al meer dan 40 jaar gebruiken wij in onze vakanties aan de Costa Blanca water gewoon uit de kraan. Alleen voor koffie en/of thee willen wij wel eens flessenwater nemen, maar eerlijk gezegd proef ik het verschil niet. De flessenwatermania is dan ook sterk overtrokken, maar wie zich graag wil laten bedotten door de fabrikanten, mijn zegen heeft hij.

 7. Ook ik drink hier geen water van de kraan de geur is puur chloor,in Belgie uit glazen flessen maar die vind ik hier nergens.Idd wel jammer van de enorme plastic afvalberg.

  1. Rita, de fabrikant Solan de Cabras levert zijn mineraal water (zonder gas) in prachtige, blauwe glazen flessen. Alleen de sluiting daarvan is niet zo doordacht.
   Ik heb die flessen gezien bij drankenhandels en bodega’s met een inhoud 1 of 1,5 liter.

 8. Sinds vele jaren heb ik een waterfilter die twee maal per jaar wordt verwisseld. Deze filter zorgt er voor dat het kraanwater neutraal, goed smaakt. Scheelt heel veel gesjouw met flessen, is beter voor het milieu en is veel goedkoper dan flessen water kopen.

  1. Wat is dat voor een filter? Zet je die op de kraan zelf? Ik ben ook niet blij met al die plastic flessen. Een filter zou ideaal zijn.

    1. Jammer genoeg zijn die Britas even kostelijk voor niet de correct filtering.

     Men filtert eigenlijk enkel op kool en van die pellets om de kalk te verwijderen. Jammer genoeg heb ik al genoeg verhalen gehoord van die kalk verwijder pellets en dat die dingen niet echt gezond zijn. Maar het is toch zo mooi dat mensen geen kalk zien he … *zucht*

     Persoonlijk raad ik filters aan zoals de ‘Doulton’-waterfilter. Die dingen gaan lang mee en kosten een pak minder over hun verbruik cyclus.

     Je moet eens zien wat er onder de Brita filters gaat kweken op de bodem na een week of 2. Daarom dat je ze constant moet vervangen om de 2 weken aan 5 a 7 euro de pop. Als je dat niet doet, ga je gewoon bacterie drinken ( weder omdat ze niet alles correct filteren ). En niet vergeten om gans je pot te ontsmetten want enkel de filter vervangen heeft geen nut als je al bacterie groeit in de plastiek.

     In de praktijk filteren Britas het beste bij de eerste filter gebruik. Daarna beginnen ze te kweken op de bodem in die water reservoir. En als je ze te lang gebruikt, word de kool sowiezo vervuild en een kweek bodem.

     —-

     Ceramische filters + kool intern is echt de meest basis filter dat je kan hebben.

     Doulton is beroemt omdat hij ontdekte in de tijden van de industrie revolutie dat als men water door ceramiek liet filteren, dat mensen niet meer ziek werden van het drinken van ( toen vervuild water ).

     De filters hebben veel voordelen. De ceramiek is de eerste laag van filter. Die kan je om de maand afkuisen door een kleine schuur borsteltje te gebruiken en een mm laag te verwijderen. Hiermee verwijder je de meeste bacterie die ophopen. In die ceramiek laag zit ook een zilver verwerkt wat ook dodelijk is voor bacterien enz.

     En dan kom je pas aan de kern van kool, welke niet snel verzadigt word wegens die 2 buitenste lagen. Gevolg is dat je die filters 6 maand tot een jaar kan gebruiken. Ja, ze kosten meer dan de 7 euro filters van Brita maar deze filteren ECHT ipv de hokus pokus dat men verkoopt van Brita. En in de lang gebruik veel goedkoper. Afhankelijk van je gebruik kunnen die filters gerust 2 jaar meegaan met onderhoud van tijd tot tijd. We spreken hier niet over een paar liters als de Britas maar 3000+ of meer per filter. Sommigen zijn ontworpen tot 12.000 liters te gaan.

     Ik had vroeger van die brita filters en heb tests gedaan… Waar men aquacera filters de pot mooi zonder enige groei van bacterie of slijmen blijft, durven die britas snel groeien onder de filter plastiek. En dat kan je snel voelen zelf zonder een tester.

     Mijn advies is:

     Je kan dan ook met Gravity Filter werken ( zoek op Doulton W9361122 Stainless Steel Gravity Water Filter ) of met druk filters dat je aansluit aan je kraan.

     Ik gebruik filters uit de VS dat niet enkel filteren op ceramische en kool basis maar ook op chloor en andere toestanden. Spullen van aquacera… maar de daltons zijn net zo goed en meer lokaal te verkrijgen ( worden in de UK gemaakt ).

     Neem van mij aan, veel meer professioneel dan die Britas. Nadeel is dat de professionele filters niet filteren op kalk ( ze laten met opzet mineralen door omdat je lichaam dit nodig heeft en die pellets dat brita gebruik niet echt gezond zijn ). En de mensen dan denken dat de Britas beter zijn omdat ze geen kalk zien ( men schoonouders *zucht*).

     M.a.w, dump die Britta en raad dat niet aan aan mensen. In niet correct gebruik ( te lang filteren ) zijn die Britta eigenlijk gevaarlijker dan gewoon van je tap water te drinken.

     1. Ik heb al 2 jaar de zelfde BRITA jar en er komt helemaal niets onderaan op de bodem, je bralt maar wat onzin uit. Mijn schoonmoeder heeft zo´n jar zelfs al 3 jaar en ook die is nog altijd brand schoon.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken