skip to Main Content
Merendeel van stemmen Podemos leden stemt voor continuatie van partijleider en vriendin
Publico

Merendeel van stemmen Podemos leden stemt voor continuatie van partijleider en vriendin

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaanse Podemos politici mogen blijven van leden

Publico

MADRID – Sinds 18 mei is er een mediacircus en interne crisis uitgebroken binnen de Podemos partij nadat diverse Spaanse kranten melding deden van de aanschaf van een 600.000 euro kostende luxe villa nabij Madrid door partijleider Pablo Iglesias en vriendin en nummer twee van Podemos Irene Montero. Direct na de problemen kondigden beide politici aan dat de leden van Podemos hun toekomst moesten bepalen, iets wat afgelopen week gebeurd is.

In totaal deden er 188.176 Podemos leden mee met de stemming over de toekomst van Pablo Iglesias en Irene Montero, een recordopkomst. 68,4% van deze leden koos ervoor dat beide politici door kunnen blijven gaan als partijleider en woordvoerster in het Spaanse parlement. 31,58% stemde tegen en wil dat Iglesias en Montero opstappen vanwege de aanschaf van de luxe villa.

Voortgang

Van het totaal van 188.176 leden kozen dus 128.300 leden voor een voortgang van Pablo Iglesias en Irene Montero terwijl 59.224 leden kozen voor een ontslag van beide politici. 652 stemmen bleven blank bij deze stemming binnen de Podemos partij. Voor deze stemming waren 487.772 leden opgeroepen.

Het aantal van 188.176 leden die hun stem hebben uitgebracht is een nieuw record aangezien de vorige hoge opkomst bij het Vistalegre 2 congres niet verder kwam dan 155.000 leden, 33.000 minder dus.

Het is de eerste keer dat een partijleider van een politieke formatie in Spanje direct de leden vraagt of hij door moet gaan of niet met het leiderschap. Dat op zich is al uniek te noemen dat zeggen zelfs de tegenstanders die dus nee hebben gestemd. Nu Mariano Rajoy onder vuur ligt zou dat voor de PP-leider en minister-president van Spanje ook een goed idee zijn, aldus veel Podemos leden.

Problematiek

Pablo Iglesias en Irene Montero verwachten een tweeling en besloten vanuit het centrum van Madrid te verhuizen naar een redelijk dure maar rustige buitenwijk van de Spaanse hoofdstad dichtbij het Parque Natural de la Cuenca Media del Guadarrama.

De woning in kwestie is gekocht voor 600.000 euro wat betaald wordt door de toekomstige ouders met een hypotheek van 540.000 euro en een looptijd van 30 jaar a 1.600 euro per maand. De rest van het geld is eigen inbreng.

Volgens het stel heeft de grote tuin en de rust terwijl het niet te ver is van Madrid de doorslag gegeven voor de dure koop van het luxe chalet van 268 m2 gelegen op een terrein van 2.352 m2.

Nadat dit nieuws bekend werd gemaakt door de krant OK Diario ontstond er een waar mediacircus waarbij men zelfs zo ver ging door foto’s van de gynaecoloog van Irene Montero te stelen uit het ziekenhuis, via Facebook een BBQ te organiseren waar zich meer dan 40.000 mensen voor aanmelden (is niet doorgegaan) en er diverse acties plaatsvonden bij de villa zelf.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Slechts 10% eigen inbreng op een huis van 6 ton. Niets geleerd van 2008-2012, toen de gehele huizenmarkt in Spanje instortte? Bijzonder naief voor een politieke leider. Leningen gaan weer als broodjes over de toonbank in Spanje. Dom, dom, dom.

  1. Klopt. Iglesias heeft bovendien geen benul van hoe een economie nu echt werkt en wat hij politiek nastreeft is dat Spanje eindigt net als Griekenland met giga-miljarden injecties van de EU.
   En dan zal zijn villa onverkoopbaar zijn…

 2. Laat die gasten lekker wonen waar ze willen! Hypotheek is 1600 per maand en kunnen ze betalen doch huurprijzen ook in Madrid enorm zijn. Zolang het met eigen middelen word gefinancierd en geen partij of gemeenschapsgeld is er geen haan die er naar moet kraaien

 3. Ja, ze willen natuurlijk allemaal wel zo’n salaris en een huis van 6 ton. Volstrekt logisch dus om voor deze fraaie staart te stemmen.

  1. Er wordt enkel maar naar wat het kost gekeken maar niet naar de 540.000 hypotheek en 30 jaar lang 1.600 per maand afbetalen. Sommigen (worden er helaas steeds meer) houden er alleen maar van op alles modder te gooien.

   1. Helemaal mee eens Leo.
    Ze werken met twee en hebben een goed loon, dan is 1.600 euro toch niet veel.
    Wie zijn wij, dus ook de Spanjaarden, om hun rekening te bepalen ?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken