Een zwembad per 39 inwoners in Spanje

Een zwembad per 39 inwoners in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Er zijn in Spanje meer dan 1,2 miljoen zwembaden te vinden wat dus inhoudt dat er per 39 inwoners een zwembad te vinden is. Ongeveer 100.000 van deze zwembaden zijn publieke zwembaden terwijl de rest privé eigendom is aldus een onderzoek van het Salón Piscina & Wellness Barcelona en de Asociación Española de Profesionales del Sector Piscinas (ASOFAP).

Spanje is het vierde land ter wereld en het tweede land in Europa wat betreft het aantal privé zwembaden waarvan er nu 1.018.000 te vinden zijn. Als men bij dat aantal ook de publieke zwembaden optelt komt het totale aantal zwembaden op bijna 1,2 miljoen uit.

Het merendeel van de zwembaden bevindt zich in urbanisaties of woningcomplexen, hotels en sport installaties. De rest van de zwembaden is te vinden bij landelijk gelegen woningen, waterparken, campings en hydrotherapie centra.

De autonome deelstaten Andalusië, Catalonië en de Comunidad Valenciana zijn de regio’s in Spanje waar de meeste zwembaden te vinden zijn.

De gemiddelde capaciteit van een privé zwembad is 40 kubieke meter terwijl dat bij publieke zwembaden een gemiddelde is van 200 kubieke meter.

88,7% van de zwembaden wordt gevuld met gewoon kraanwater (drinkwater dus en de rest met water uit een bron) terwijl slechts 1,1% van de zwembaden bestaat uit zout- of zeewater.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

11
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Piet Paëlla

Ik hoorde eens dat het water in Spanje ondanks de schaarste GOEDKOPER is dan in Nederland waar we er in verzuipen…
Klopt dat ?….

Ramon

Ik betaalde een vast tarief in Amsterdam voorheen, 40 euro per 3 maanden, nu betaal ik een stuk meer, 140 euro per 2 maanden.

maclaren0@gmail.com

elke druppel water betaal ikzelf

brianvanhees@hotmail.com

..een Spanjaard hoor ik niet “klagen” over een tekort van water. Een Spanjaard hoor je trouwens zelden tot nooit klagen laat dat maar aan de Nederlanders over, daar zijn ze goed in. Wat ik wel weet is dat heel Nederland op zijn komt staat als er 5 dagen zon is en er gelijk over waterrantsoenen en dergelijke de krantenkoppen vol van mee staan. Dat zelfde gebeurt als er in Nederland 1 of 2 dagen 2 cm sneeuw ligt en de treinen platgelegd worden alsof het Siberische omstandigheden zijn waarin ze verkeren. Huilen en schreeuwen over het regeringsbeleid , maar zelf… Lees verder »

Sabine

Brian ???

Freek

Brian toppie, je slaat de spijker op de kop

Loek

Brian! Hulde! Zelfs hier in Spanje woonachtige Nederlanders kunnen het nog steeds niet laten. Ik ontwijk ze dan ook zorgvuldig!

Koos

Dus niet zeiken dat er niet genoeg water is, het is verspild in de zwembaden. Of het verdwijnt op de golfbanen. Mensen in Spanje gaan verschrikkelijk slecht met het water om. Het is in ieder geval niet zo moeilijk om de vinger naar deze mensen te wijzen als er een drinkwater tekort komt.

brianvanhees@hotmail.com

Typisch een reactie van iemand die géén eigen zwembad heeft en misschien meer dan een tikkeltje afgunst? De meeste zwembaden in Spanje worden eenmalig gevuld en dan wel chemisch of met zoutwater onderhouden. Het water wordt dus slecht bijgevuld daar waar het verdampt is en dat alleen nog in met name de zomermaanden.
Gr.Brian

Ramon

Wat wel waar is dat er slecht met water wordt omgegaan in Spanje. De regios vechten altijd om water, er is veel verspilling, landbouwgebieden zijn in een paar decennia verdubbeld terwijl de neerslag dat niet is. Er is amper waterbeleid.
Inderdaad, allemaal golfterreinen in half woestijnomgeving, badplaatsen die de waterbehoefte in de zomer ook amper kunnen behappen.
Trouwens 1,200.000 zwembaden is niet verkeerd, geen wonder dat ze weinig klagen.

Juan74

De golfbanen zijn dan wel weer verplicht om al hun water te recyclen, omdat ze er vaak een chemisch goedje in doen om het gras groener te laten lijken.
Daarnaast proberen ze toch vaak golfbanen een eigen installatie te laten aanleggen via een bron of een rivier.
Golfbanen en omliggende huizen zijn onderhevig aan zeer strenge regelgeving en de milieu bewegingen zitten daar altijd bovenop.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.