Seniorenkortingen en zestigplussers voordelen in Spanje

Seniorenkortingen en zestigplussers voordelen in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Spanje vergrijst net zoals Nederland en België en ook in Spanje hebben de ouderen speciale aanbiedingen en kortingen. In Spanje gaat het in de meeste gevallen om zestigplussers in plaats van vijfenzestigplussers maar dat hangt helemaal af van de instanties die de kortingen verlenen.

Ouderen die gepensioneerd zijn (jubilados en pensionistas) en zestigplussers die nog werken kunnen in veel gevallen in Spanje genieten van speciale kortingen. Dat geldt dan niet alleen voor de Spanjaarden maar ook voor buitenlanders die Spanje bezoeken en buitenlanders die in Spanje wonen waarbij soms wel de eis wordt gesteld dat men is ingeschreven in de gemeente (empadronamiento).

De Spaanse “jubilados” en “pensionistas” hebben een ID-kaart (Documento Nacional de Identidad of DNI) om te bewijzen dat ze 60 jaar of ouder zijn en daar kan om gevraagd worden. Als buitenlander in Spanje kun je ook zeggen “Soy jubilado” of “Tengo más de sesenta años” om gebruik te maken van speciale kortingen. Daarbij kan er om een ID-kaart gevraagd worden waar de geboortedatum op staat.

Het is lastig om een geheel overzicht te geven van alle kortingen voor 60-plussers, ook omdat deze vaak per autonome deelstaat, provincie en stad verschillen. Hieronder enkele voorbeelden van kortingen voor ouderen. Weet je er meer of klopt er iets niet, laat het ons weten via een berichtje of via een reactie op dit artikel.

IMSERSO ouderenreizen

De eerste ouderen kortingen die we omschrijven zijn de zogenaamde IMSERSO reizen van het Instituto de Mayores y SERvicios SOciales. Het gaat daarbij om volledig verzorgde reizen in hoofdzakelijk Spanje maar ook in het buitenland. Deze reizen zijn veel goedkoper dan de normale pakketreizen in Spanje en bestaan uit vervoer, hotel met volpension, excursies (soms tegen bijbetaling) en begeleiding.

Degene die voor de IMSERSO reizen in aanmerking kunnen komen zijn geregistreerde inwoners van Spanje (residentes en España) dus in principe ook buitenlanders die in Spanje wonen, een NIE registratienummer hebben en ingeschreven staan in het bevolkingsregister (empadronado).

Men dient een “pensionista de jubilación” te zijn en een Spaans pensioen ontvangen, een “pensionista de viudedad” (weduwe of weduwnaar) met een leeftijd van 55 jaar of ouder of een “pensionista por otros conceptos” gepensioneerde door middel van andere concepten of een ontvanger van een uitkering van tenminste 60 jaar of ouder of in het bezit te zijn van een “Seguridad Social” sociale zekerheid in Spanje en 65 jaar of ouder zijn. Meer informatie lees je hier (in het Spaans).

IMSERSO Programa de Termalismo Saludable

Door middel van dit speciale programma kunnen ouderen die aan dezelfde eisen voldoen dan bij de normale IMSERSO reizen genieten van kortingen als ze naar spa’s (balnearios) en thermale baden (aguas termales) gaan etc.

RENFE trein reizen

Ouderen van 60 jaar of meer (mayores de 60 años) kunnen genieten van veel kortingen bij de Spaanse treinen van RENFE. Hiervoor kan men de “Tarjeta Dorada” aanvragen, deze heeft een kostprijs van 6 euro en geldt ook voor zestigplussers met een NIE, DNI of een paspoort, dus ook voor buitenlanders die ouder zijn dan 60 jaar.

Met de “Tarjeta Dorada” (gouden kaart) krijgen ouderen 40% korting op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag bij de AVE hogesnelheidstrein en Larga Distancia en 25% korting op vrijdag, zaterdag en zondag. Er zijn nog meer kortingen op andere treintypes zoals de FEVE treinen in noord en noordwest Spanje waar men 50% korting krijgt de hele week door. Voor meer informatie klik hier.

De “Tarjeta Dorada” kortingskaarten zijn te verkrijgen in de treinstations waar een loket is. De kaart van de RENFE is persoonsgebonden en dient vergezeld te gaan van een paspoort. De kortingskaart heeft een prijs van 6 euro.

Openbaar vervoer

Personen van 60 jaar of ouder kunnen kortingen krijgen bij het openbaar vervoer in Spanje. De meeste van deze kortingen zijn regionaal, provinciaal en zelfs lokaal geregeld dus die kunnen we hier niet omschrijven. Voor meer informatie is het nuttig naar de gemeente te gaan waar men staat ingeschreven of waar men op vakantie is. Vaak kunnen de loketmedewerkers bij de busstations ook helpen en meer informatie geven.

Landelijk gezien kunnen zestigplussers tussen de 20% en 40% korting krijgen bij de ALSA lijndienstbussen in Spanje. Deze bussen verbinden zo’n beetje alle steden en grotere dorpen met elkaar en zijn een alternatief voor de treinen. De kortingen gelden alleen op trajecten van meer dan 150 km en zijn niet geldig op vrijdagen, zondagen en feestdagen. Voor meer informatie klik hier.

Paradores hotels

De Spaanse staatshotels waarbij men in kastelen, kloosters, monumenten en op bijzonder plaatsen kunt slapen heten Paradores en deze zijn een ervaring op zich. Bij de Paradores kun je al genieten van kortingen als je 55 jaar en ouder bent met de Golden Days kortingen. Hiermee krijg je 10% korting op de overnachtingen, ontbijt en andere voordelen en kortingen. Voor meer informatie klik hier.

Musea, bioscopen, pretparken etc.

Zestig- en vijfenzestigplussers kunnen in Spanje ook kortingen krijgen bij musea, bioscopen, pretparken etc. We kunnen ze niet allemaal opnoemen hier maar hieronder enkele voorbeelden:

Museo del Prado (Madrid)

Een van de meest bezochte musea van Spanje, het Prado in Madrid heeft kortingen voor personen van 65 jaar en ouder waarbij men geen 15 euro maar 7,50 hoeft te betalen.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid)

Bij het museum in Spanje waar o.a. het Guernica van Picasso te zien is, kunnen personen van 65 jaar en ouder gratis naar binnen.

Palacio Real (Madrid)

Het Koninklijke paleis in Madrid kan ook goedkoper bezocht worden door vijfenzestigplussers. De normale entreeprijs is 10 euro maar 65+ bezoekers betalen 5 euro.

Guggenheim (Bilbao)

Bij het bekende Guggenheim museum in Bilbao in het País Vasco kunnen ouderen in plaats van 16 euro voor 9 euro naar binnen. Op de website staat echter geen leeftijd vermeld en staat er slechts “senior” (wat meestal 65 jaar is).

Sagrada Familia (Barcelona)

De grootste toeristische bezienswaardigheid van Barcelona is ongetwijfeld de Sagrada Familia kerk van Antonio Gaudí. Ouderen kunnen ook hier goedkoper naar binnen en “seniors” of “jubilados” betalen in plaats van de normale 15 euro een prijs van 11 euro. Dat lijkt hoog maar houdt er rekening mee dat dit geld gebruikt wordt voor de bouw van de kerk.

Park Güell (Barcelona)

Sinds alweer enkele jaren dient men te betalen als men het Park Güell van Gaudí in Barcelona wilt bezoeken. De kaartjes kunnen bij het park gekocht worden maar het is beter om dat via de website te doen aangezien er een limiet is aan bezoekers. 65-plussers betalen in plaats van 7,50 euro een gereduceerd tarief van 5,25 euro, geld wat gebruikt wordt voor het onderhoud van het park.

Port Aventura Pretpark (Salou)

Het grootste en bekendste pretpark van Spanje, Port Aventura in Salou, geeft ook korting aan de senior bezoekers van 60 jaar en ouder. In plaats van 48 euro betaalt men dan 40 euro. Wil je ook het Ferrari Land erbij hebben (1 dag 2 parken) dan betaal je geen 55 euro maar 47 euro.

Terra Mitica Pretpark (Benidorm)

Het pretpark van de Costa Blanca gelegen in de kustplaats Benidorm heeft ook kortingen voor de senior bezoekers van 65 jaar en ouder. In plaats van 39 euro betaal je dan 28 euro (online is dat in plaats van 34 euro 25 euro).

Alhambra (Granada)

Bezoekers van 65 jaar en ouder betalen in een van de meest bezochte monumenten van Spanje ook minder om al het moois te bezoeken. In plaats van 14 euro betaalt men dan 9 euro. Om het Alhambra te bezoeken moet je van te voren reserveren om er zeker van te zijn dat je naar binnen kunt (er is een daglimiet van bezoekers).

Mezquita (Córdoba)

Naast het Alhambra in Granada is de Mezquita in de stad Córdoba een ander veel bezocht Moors monument. De normale entreeprijs is 10 euro en 65 plussers moeten helaas dezelfde prijs betalen. Alleen 65 plussers die een speciale kortingspas van de Junta de Andalucía hebben (Andalucía Junta 65) en 65 plussers die wonen in Córdoba kunnen gratis naar binnen.

Bioscopen

Bij praktisch alle bioscopen in Spanje krijgen 65 plussers speciale prijzen voor de kaartjes met kortingen van enkele euro’s tot veel lagere prijzen voor de bioscoopkaartjes. Aangezien er in Spanje duizenden bioscopen zijn en de prijzen afhangen van vele factoren kunnen we hier niet de kortingen aangeven en dient men dat zelf uit te vinden bij de favoriete bioscoop in jouw stad.

Andalusië 65-plus kortingskaart

De autonome deelstaat is een van de eerste regio’s in Spanje waar ouderen van 65 jaar en meer een kortingskaart van de Junta de Andalucia kunnen krijgen waarmee ze op duizenden plaatsen kortingen in heel Andalusië kunnen krijgen. Deze kaart heeft de naam “Tarjeta Andalucía Junta sesentaycinco” gekregen en kan gratis aangevraagd worden.

De speciale kortingskaart voor de Andalusiërs geldt voor alle inwoners van een gemeente in de autonome deelstaat Andalusië van 65 jaar en ouder. De kaart is dus ook door buitenlanders die in Andalusië wonen EN in staan geschreven in het gemeenteregister van de woonplaats geldig. Meer informatie kun je hier lezen. Men kan ook naar de eigen gemeente gaan om meer informatie te vragen over deze speciale en unieke kortingspas.

Carrefour supermarkt

De van oorsprong Franse supermarktketen Carrefour heeft in Spanje een speciale kortingskaart voor 65-plussers genaamd “Tarjeta 65+”. Met deze speciale kaart worden de boodschappen bij de Carrefour veel goedkoper dan bij andere supermarkten aangezien je geen IVA (btw) hoeft te betalen op verse producten zoals vlees, vis, brood, gebak, groente, fruit, worst en kaas, eieren en voorbereide maaltijden. Maar er zijn meer voordelen die hier te lezen zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

18
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Freek

Remco,
Een leuk en nuttig artikel, dank je wel voor de info.

D Maas

Wij gaan elk jaar een maand naar Benidorm en wij reizen ook altijd met de stadsbussen en alsa bussen ook met de trein naar alicante en andere plaatsen kunnen wij daar ook korting op krijgen en waar moeten wij dat aanvragen zou ik daar een reactie op kunnen krijgen A.U.B.

Winnie

Hoe kom je aan zo’n kaart voorcde kortingen en reizen

Anneke

Medicijnen zijn goedkoper en als het bedrag hoger dan € 20,- p/m wordt, hoef je niet meer bij te betalen. Dat is hier op Lanzarote, ik weet niet of dat landelijk is.

Piet Paëlla

Al met al, toch goeie regelingen in dit land !
Inderdaad kun je aan het loket in de stations een Tarjeta Dorada aanvragen en daarmee profiteren van spotgoedkope treinkaartjes.

corvanderlist@gmail.com

Vanaf 70 jaar zijn de liften in de Sierra Nevada gratis.

Piet

De spaanse identiteitskaart of NIE voor buitenlanders bestaat tegenwoordig, althans hier in Galicië, niet meer. Deze is vervangen door een geplastificeerd kaartje ter grootte van een betaalpas en heet Certificado de Registro de Cuidadano de la Union España. Deze kaart kan echter niet als ID worden gebruikt omdat er geen pasfoto aan toegevoegd wordt zodat je alsnog een paspoort of ID moet meesjouwen.

Ado

De “nie” kaart van 2000 hebben we moeten inruilen voor een groen A4 formulier, nu heeft mijn zoon een kaartje gehad die je zelf moet plastificeren waar al de inkt onzicht baar word zoals de hedendaagse winkel ticketen, op de vraag of ik ook zo een kaartje (80gr papier) was dit niet nodig en kon het dus niet, wel kan je het formulier via je printer verkleine maar wordt daardoor onleesbaar.

Ado

De “nie” kaart van 2000 hebben we moeten inruilen voor een groen A4 formulier, nu heeft mijn zoon een kaartje gehad die je zelf moet plastificeren waar al de inkt onzicht baar word zoals de hedendaagse winkel ticketen, op de vraag of ik ook zo een kaartje (80gr papier) was dit niet nodig en kon het dus niet, wel kan je het formulier via je printer verkleine maar wordt daardoor onleesbaar. In Salou en Vila seca zoals vele andere stations zijn DICHT enkel een automaat waar je geen Tarjeta de Dorade kan aanschaffen, maar wel in je Bank. Daar je… Lees verder »

h.e.ster@hotmail.com

Als je vroeg gaat (ik geloof vóór 9 uur) is het entree gratis voor iedereen in de mezquita in Córdoba.

Marc

Juist, van 08.30 tot 09.30 uur is de toegang gratis tijdens weekdagen.

Mathieu

Ook op de skipassen in de Sierra Nevada krijg je korting wanneer je ouder bent dan 60

DE WIT

Waar en hoe kan je zo een ID kaart verkrijgen?

famvogelaar@gmail.com

Als je ingeschreven staat in het dorp/stad waar je woont en 65 wordt krijg je automatisch de papieren toegestuurd in Andalucía

Han

Wij wonen in de provincie Castellón en er is hier nog niets toegestuurd. Ik kreeg voor de afgelopen verkiezingen een stembiljet maar mijn vrouw heeft niets toegestuurd gekregen.

h.e.ster@hotmail.com

Als je vroeg gaat (ik geloof vóór 9 uur) is het entree gratis voor iedereen in de mezquita in Córdoba.

Antwoord aan ‘de Wit’ : Een ID-kaart is een identiteitskaart of paspoort, dus die zal je vast wel hebben!!!

Vervloet Martine

Zou ik ook graag weten , waar ik die kaart van 60+ kan aanvragen… voor de streek Torre del mar Malaga

Anoniem

Als je langer dan 3 maand in een Europees land verblijft dan het uwe, ben je VERPLICHT bij de Nationale Polite te gaan om zo een NIE kaartje te krijgen ook als je een bank nr wil wegens aankoop huis of appartment. Je kan niks als je geen NIE nummer heeft. Tip tegenwoordig moet je een afspraak maken via internet, het beste dat je kan doen is naar een nachtwinkel bij de Marokanen gaan die maken een afspraak voor u voor 1 a 2 euro´s.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.